Home Vijesti Svečano obilježavanje 25. obljetnice odlaska 1. i 2. satnije rapskih branitelja na ličko ratište

Svečano obilježavanje 25. obljetnice odlaska 1. i 2. satnije rapskih branitelja na ličko ratište

0
Svečano obilježavanje 25. obljetnice odlaska 1. i 2. satnije rapskih branitelja na ličko ratište

Foto: Foto: Ivica Hodak

{gallery}25 godina licko ratiste{/gallery}

Ovim svečanim druženjem u dvorani Kina Rab koje je započelo u 18 sati, obilježena je 25. obljetnica od odlaska 1. i 2. satnije rapskih branitelja na ličko ratište.

Rab danas oglas

Podsjetimo, na položajima oko Ramljana i Drenovog klanca djelovao je „Senjski bataljun“ koji je u skladu sa zapovijedi od 15.12.1991. ušao u sastav 155. brigade kao njen 3. bataljun pod zapovjedništvom Ivana Nekića, a bio je sastavljen od vojnih obveznika s područja Senja i Raba. Treći bataljun 155. brigade zajedno s borcima unovačenim u općini Senj činili su i vojni obveznici s područja općine Rab i to u formaciji isprva jedne satnije pod zapovjedništvom Željka Borića, a od veljače 1992. još jedne satnije pod zapovjedništvom Željka Perana.

Nakon hrvatske himne, koju je uz pratnju prof. Mladena Žmaka izveo dobitnik jubilarne nagrade MIK-a Joso Butorac, moderatorica programa Irena Ivić pozdrave je, u ime okupljenih u dvorani, uputila obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata, dragovoljcima, svim braniteljima i njihovim zapovjednicima zbog kojih je i organizirano jučerašnje druženje. Uz to, posebni su pozdravi upućeni u dvorani prisutnoj obitelji pokojnog satnika Željka Borića, u to vrijeme prije 25 godina zapovjednika 2. satnije zvane „Pahuljica“ 3. bojne, 155. brigade Hrvatske vojske. Pozdravi su, nadalje, upućeni zapovjedniku 3. bojne 155 brigade Ivanu Nekiću, dozapovjedniku Krešimiru Ribariću i zapovjedniku 1. satnije Željku Peranu, zatim zastupniku u Hrvatskom saboru Josipu Boriću, gradonačelniku Raba Nikoli Grguriću, zamjeniku gradonačelnika Denisu Deželjinu, načelniku općine Lopar Alenu Andreškiću, rapskom župniku Mladenu Mrakovčiću i drugima.

Nakon što je vlč. Mladen Mrakovičić blagoslovio Skup, okupljene je prvi pozdravio i obratio im se njihov suborac, tada zapovjednik 1. satnije 3. bojne 155. brigade HV-a, u čijem su sastavu bili rapski branitelji, predsjednik Časničkog zbora Gradskog odbora Raba i aktualni predsjednik Gradskog vijeća Raba Željko Peran.

Nakon njegovog emotivnog prisjećanja na ratne godine, s posebnim naglaskom na dane iz 1992. godine kada su se rapski branitelji organizirano uputili na ličko ratište, za govornicu je došao i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić koji je između ostalog rekao: – Iza vas je ostalo ono što vrijedi, ostala je sloboda i neovisna Hrvatska. Na nama mlađima je zadatak nastaviti ono što ste vi započeli i što ste nam omogućili; graditi društvo tolerancije, zajedništva i slobode.

Između obraćanja Željka Perana i Nikole Grgurića s nekoliko je pjesama, uz pratnju prof. Žmaka, prisutne je oduševio i „natjerao“ na zajedničko pjevanje poznati kvarnerski tenor – Joso Butorac.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime