Home Vijesti Održana godišnja skupština rapskog DVD-a

Održana godišnja skupština rapskog DVD-a

0
Održana godišnja skupština rapskog DVD-a

Foto: RabDanas

Najzanimljiviji dio rada skupštine, kojoj su kao gosti prisustvovali zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin i predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba Željko Peran te predstavnici DVD-a Lopar, bilo je SEPARATIVNO IZVJEŠĆE ZAPOVJEDNIŠTVA o radu Društva u 2014. godini, kojeg je podnio tajnik te ujedno zamjenik zapovjednika DVD-a Rab Milivoj Ličina.

Doznali smo tako da je u prošloj godini postrojba DVD-a Rab odradila 200 intervencija od čega su 23 bile vezane uz požare. U odnosu na 37 intervencija zbog požara u 2013. godini, 23 takve intervencije u 2014. predstavljaju nastavak smanjenja broja požara koji se bilježi posljednjih godina, naglasio je Ličina. Uz to, dodao je Ličina, statistika DVD-a Rab, kada je riječ o prošloj 2014. godini, u kojoj nije evidentiran nijedan tzv. posebno opasan dan za izbijanje požara – govori i u prilog činjenici da je ljeto 2014. bilo jedno od najkišovitijih posljednjih godina.

Rab danas oglas

Upitno je da li će takva biti i 2015. godina u kojoj je već do sada zabilježeno 196 intervencija s time da se od toga čak 25 odnosilo na požare.

U svom Izvješću Ličina se osvrnuo i na problem izgradnje novog i odgovarajućeg Vatrogasnog doma. Unatoč volji zamjenice ministra poljoprivrede gospođe Snježane Španjol, napomenuo je Ličina, i njezinom izuzetnom trudu i zalaganju da se osiguraju sredstva potrebna za projektiranje i gradnju Doma, naša bivša, ali i sadašnja gradska vlast nikako da odluči pokrenuti rješavanje ovog pitanja po hitnom postupku.
Ličina je u Izvješću spomenuo i brojne posjete rapskom DVD-u svjetskih stručnjaka s područja vatrogastva, primjerice iz Francuske, Mađarske i Slovenije, naglasivši s ponosom da ih je prošle godine posjetio i jedan od najeminetnijih stručnjaka s tog područja prof. Domingos Xavier Viegas, voditelj istraživačkog centra u Portugalu.

U dijelu Izvješća koji se odnosio na rad Limene glazbe, koja djeluje pri DVD-u Rab, Ličina je naglasio da je održano 7 koncerata uz 11 tzv. ostalih nastupa. Za veći broj nastupa potrebno je i veće razumijevanje poslodavaca, koji često ne puštaju svoje zaposlenike, aktivne članove glazbe, s njihovog radnog mjesta kad se dogodi da se vrijeme nastupa preklapa s radnim vremenom.

Opravdavši izostanak s ove Skupštine gradonačelnika Nikole Grgurića, jer je na službenom putu, prisutne je u ime Grada pozdravio zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin. Čestitao je vatrogascima na svim dosadašnjim uspjesima, poželio im puno zdravlja i uspješne vježbe i što manje požara.

Napomenuo je, između ostalog, da je registrirao strelice kritike upućene i prema novoj gradskoj vlasti i obećao puno razumijevanje u rješavanju njihovih problema, napomenuvši da je izgradnja novog Doma DVD-a ipak „teži“ zalogaj i da ne može obećati njegovo brzo rješavanje.

Emotivan istup vatrogasnog časnika Ivana Šegote

Određeno vrijeme rada Skupštine odnosilo se i na slučaj dugogodišnjeg člana DVD-a i Limene glazbe DVD-a, vatrogasnog časnika Ivana Šegote – Mila, koji je prije dvije godine stegovnim postupkom isključen iz članstva DVD-a. Na ovoj su Skupštini pročitane tri njegove žalbe, uz glavni zahtjev da se obavi revizija stegovnog postupka i razmotri mogućnost njegovog ponovnog primanja u članstvo. Na sjednici Upravnog odbora DVD-a Rab, od 18. svibnja 2015. samo se jednom prigovoru Ivana Šegote djelomično udovoljilo, dok je revizija postupka odbačena. Većinom glasova na Skupštini usvojeni su Zaključci Upravnog odbora koje je pročitao zapovjednik DVD-a Rab Hari Čipćić. 

Jedan od najstarijih aktivnih članova DVD-a i Limene glazbe DVD-a Rab Josip Fafanđel – Bepo, međutim, prilikom glasovanja bio je protiv usvajanja Zaključaka Upravnog odbora. Rekao je da je o žalbi Ivana Šegote koji je DVD-u Rab poklonio preko 40 godina, a sviranju u Limenoj glazbi preko 50 godina svojeg života, trebao odlučivati veći broj članova DVD-a Rab i donijeti, u skladu s njegovim doprinosom, primjereniju odluku.

Razočaran ovakvim ishodom glasovanja, Ivan Šegota se emotivno potresen „zahvalio“ članovima Skupštine (vatrogascima) i službeno najavio svoj izlazak i iz sastava Limene glazbe DVD-a Rab, s kojom je samo sat ranije, na početku rada Skupštine, odsvirao državnu i vatrogasnu himnu.

Pročitana imena dobitnika priznanja

Budući da procedura nije do kraja okončana na skupštini se nije dogodio i onaj najsvečaniji dio – podjela priznanja zaslužnima. To će biti učinjeno na sljedećoj skupštini, kada će se obilježiti i okrugli 70. rođendan DVD-a Rab. Pročitana su, ipak, imena onih koji će tada primiti određena priznanja. Tako će za 20 godina članstva priznanja primiti; Tomislav Franelić, Nenad Trapp i Marin Guščić. Za 30 godina djelovanja u vatrogasnom društvu priznanja će dobiti Tomislav Presečki i Damir Moras. Prizanje za 40 godina djelovanja u rapskom DVD-u bit će dodijeljena; Boru Stojnšeku, Nenu Stojnšeku, Božu Španjolu, Žarku Vidasu, Josipu Iviću i Nedjeljku Ribariću.

Za 50 godina članstva bit će nagrađeni Slavko Javoran – Cico i Ivica Matušan. Brončanom medaljom nadalje bit će nagrađeni Nikola Pereza i Dorijan Kurelić, dok će brončanu plamenicu dobiti; Rade Stanisavljević, Zdravko Ribarić – Pavica i Danijel Krstinić – Ćokina. Srebrna plamenica biti će uručena Marku Matiću, dok će veteranske spomenice biti uručene braći –Boru i Nenu Stojnšeku. Očekuje se, da će do tada biti prihvaćen i prijedlog da se najvrijednijim priznanjem – Odlikovanjem Hrvatske vatrogasne zajednice za posebne zasluge nagradi Joško Vidas (mlađi).

Valja spomenuti da je upravo Joško Vidas, kao predsjedavajući radnog tijela Skupštine, na kraju njezinog rada uručio prigodan poklon Nedjeljku Kriškoviću – Katulu, koji je nedavno upravo s radnog mjesta u Domu DVD-a Rab otišao u zasluženu mirovinu. Iako danas nije mogao doći u dvoranu Kina Rab, skupštinari su se prisjetili i prošlogodišnje dodjele odličja Reda Danice hrvatske doživotnom predsjedniku DVD-a Rab, gospodinu Josipu Vidasu koji ove godine bilježi 69 godina članstva.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime