Home Vijesti Na Rabu predstavljena knjiga „Heroji hrvatskog Domovinskog rata – Svjedočanstva“ dr. sc. Josipa Jurčevića

Na Rabu predstavljena knjiga „Heroji hrvatskog Domovinskog rata – Svjedočanstva“ dr. sc. Josipa Jurčevića

0
Na Rabu predstavljena knjiga „Heroji hrvatskog Domovinskog rata – Svjedočanstva“ dr. sc. Josipa Jurčevića

Foto: Foto: Ivica Hodak

{gallery}Heroji – Jurcevic{/gallery}

Rapsko predstavljanje ove knjige organizirali su; Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Rab i koordinacija svih rapskih braniteljskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata. U relativno kraćem vremenskom razmaku, bio je ovo drugi posjet dr. sc. Josipa Jurčevića Rabu, kojom je prigodom predstavio svoju novu i, kako je naglasio, do sada njemu najdražu knjigu „Heroji hrvatskog Domovinskog rata – svjedočanstva“.

Rab danas oglas

Dr. sc. Jurčevića je uoči zanimljivog i nadahnutog predstavljanja knjige, baš kao i okupljene rapske branitelje, srdačno pozdravio rapski gradonačelnik Nikola Grgurić, zahvalivši najprije autoru na njegovom predanom znanstvenom radu i posebno vrijednom bilježenju ovakvih svjedočanstava hrvatskih heroja s prve crte bojišnice. Zahvalio je Grgurić i ovom prilikom prisutnim braniteljima, na njihovoj herojskoj borbi, bezrezervnoj spremnosti na obranu vlastite Domovine, i žrtvi koju su podnijeli kako bi mi danas imali slobodu.

Zahvalivši se organizatorima, velikom broju okupljenih u Vijećnici i gradonačellniku Grguriću na pozdravnim riječima, dr. sc. Josip Jurčević je objasnio zašto je u naslovu ove knjige istaknuo pojam HEROJI: U suvremenim vođenjima ratova, u kojima se koristi izuzetno moderno i sofisticirano naoružanje sa do u tančine isplaniranim akcijama i razrađenom taktikom, “heroja” zapravo i ne može biti. No, u hrvatskom Domovinskom ratu, u sudaru s maksimalno dobro naoružanim agresorom, naši su hrvatski branitelji – gotovo bez oružja – uspjeli zahvaljujući upravo tom herojstvu, zaustaviti tu agresorsku silu i na kraju ju pobijediti. 

Tome unatoč hrvatski Domovinski rat je jedini rat nakon kojeg se nije dogodila institucionalizacija herojstva. Razlozi su tog protucivilizacijskog grijeha propusta veoma složeni i na njih se cjeloviti stručni odgovori očekuju od budućih multidisciplinarnih znanstvenih istraživanja. Međutim, načelno je i bez podrobnih istraživanja razvidno, da taj teški povijesni presedanski grijeh propusta institucija nikako nije slučajan.

Knjiga ima zadatak, naglasio je Jurčević, a to posebno vrijedi za one hrvatske građane čija dob trenutno ne prelazi 35 godina – suprotstaviti elementarnu istinu, nasuprot ozbiljnim tendencijama permanentnog širenja laži o Domovinskom ratu. U ovoj knjizi pišem o 19 autentičnih svjedočanstava sudionika – heroja Domovinskog rata, naglasio je Jurčević i dodao kako je dosadašnjim istraživanjem došao, primjerice, do podatka da se tijekom Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima pridružilo i 650 stranaca.

Spomenuo je tako dr. Jurčević i svjedočenje sadašnjeg talijanskog senatora, Alda di Biagia koji u knjizi bez zadrške progovara o razdoblju kada je kao mladić došao u Hrvatsku kako bi bio dragovoljac Hrvatskoga Domovinskog rata, te je u njemu sudjelovao od samoga početka do Oluje. U Hrvatskoj je ranjen, dobio je putovnicu i upoznao buduću suprugu, te se vratio u Italiju. U jednom intervjuu, u kojem je opisao svoj život i karijeru, naglasio je da je najponosniji na dane provedene među hrvatskim braniteljima u hrvatskom Domovinskom ratu.

Nakon predstavljanja knjige dr. sc. Jurčević zavrijedio je dugotrajan aplauz prisutnih u Vijećnici, a druženje se nastavilo zanimljivim razgovorom i pitanjima upućivanim autoru. Tako je Marinko Ribarić – Mrga, primjerice, upitao: Zašto na ovom predstavljanju knjige ne vidi niti jednog člana SDP-a kao da pobjeda u Domovinskom ratu nije i njima donijela slobodu? Duška Matušana – Čobija zanimalo je ima li načina da se o istini izrečenoj u ovoj knjizi upoznaju i učenici kroz nastavu povijesti u hrvatskim školama, dok je rapskog župnika, mons. Mladena Mrakovčića brinulo zašto o ovoj istini o Domovinskom ratu nema više pisanja te je poželio dr. sc. Josipu Jurčeviću da istraje i da mu ova knjiga bude samo jedna u nizu onih koje će na ovu temu još napisati.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime