logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Subota, 25 Ožujak 2017 04:04

Intervencija rapskih vatrogasaca na požaru koji je zahvatio potkrovlje kuće u Banjolu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Intervencija rapskih vatrogasaca na požaru koji je zahvatio potkrovlje kuće u Banjolu Izvor: DVD Rab

Kako doznajemo od zapovjednika DVD-a Rab Milivoja Ličine, sinoć je Vatrogasni operativni centar Rab primio dojavu putem Centra 112 o požaru kuće u Banjolu, na adresi Banjol 151. Po dojavi uzbunjena je cijela postrojba te su na teren upućena 4 vozila i to 3 navalna vozila i 1 šumsko - zbog smanjenih gabarita prometnice.

Spriječena opasnost trenutnog prijelaza iz faze razvoja požara u razbuktalu fazu

Jedno navalno i šumsko prišli su sjeverozapadnoj strani kuće, a ostala dva navalna jugoistočnoj strani. Rapski su vatrogasci dolaskom na požarište zatekli ogromnu količinu dima koji je sukljao između salonitnih ploča i svih otvora čime je postojala opasnost od nastanka flashovera ili trenutnog prijelaza iz faze razvoja požara u razbuktalu fazu, a to bi čitavo krovište pretvorilo u vatrenu buktinju. Ulaskom u objekt vatrogasci u prizemlju zatiču civile koje upućuju van iz objekta. Zatim stavljaju objekt izvan napona te van iznose plinsku bocu. Za to vrijeme navalna i vodna grupa vozila Rab 1 razvlači ''B'' cijevnu prugu do ulaska u objekt te jedan ''C'' mlaz unutar objekta.

Posada navalnog vozila Rab 2 vršila je dobavu vode na vozilo Rab 1, dok su posade navalnog vozila Rab 3 i šumskog vozila Rab 4 započele hlađenje krovišta izvana.

Djelatnici HEP-a pristigli s autokošarom

Kasnije je za opskrbu vodom svih vozila pristigla i autocisterna, kazao nam je Ličina te nastavio:  

"Dok se navalna grupa probila do potkrovlja, dim je bio cca 30-ak cm od tla. Ništa se nije vidjelo, ali je po nama padala žeravica čime zaključujemo kako je požarom zahvaćeno krovište. Navalna grupa vršila je impulsno gašenje iznutra i lagano prodiranje u objekt. No temperatura i para se akumulirala unutar prostora čime je mogućnost djelovanja bila smanjena. Stoga smo utvrdili potrebu za autokošarom, a s obzirom da vlastite nemamo, iako je u Procjeni ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija Grada Raba navedena kao jedno od nužno potrebnih vozila, pozivamo HEP ODS. Ubrzo, u roku od 10-tak minuta njihova autokošara i pristiže, kao i 2 djelatnika HEP-a, a koji su inače i operativni vatrogasci ove postrojbe. Pomoću košare dva vatrogasca vrše otvaranje prozora, te se nadtlačnom ventilacijom izbacuje dim i para iz potkrovlja čime je i vidljivost bila bolja te se omogućilo daljnje gašenje požara.

Kako bi autokošara mogla pristupiti do objekta, bilo je nužno rezati barac iznad pristupne ceste. Požar je zahvatio kompletnu unutrašnjost potkorvolja u kojem se nalazio namještaj, složeni časopisi u većoj količinii te bojleri za zagrijavanje potrošne tople vode. Iz požarom oštećenih bojlera iscurila je određena količina vode koja je u najvećoj mjeri poplavila donji prostor objekta dok nije uočena i dok se voda nije zatvorila unutar vodomjernog okna. Gašenje je u početku vršeno vodom, a kasnije CAFS-om.

Po lokalizaciji požara, dio snaga se otpušta i vraća u vatrogasni dom, a drugi dio pomoću naprtnjača u koju smo miješali vodu i pjenilo gase grede i madrace. Kako je narušena stabilnost krovišta izvršeno je podupiranje iste građevinskim poduporama i gredama koje su nam posudili susjedi jer vlastitih nemamo.

Ukupno je na požaru djelovalo 32 vatrogasca sa 6 vatrogasnih vozila te autokošarom HEP-a na čemu se iskreno zahvaljujemo, zaključio je Ličina.

Donosimo vam i nekoliko video snimki sa požarišta:

Video - Požar kuće u Banjolu 1

Video - Požar kuće u Banjolu 2

Video - Požar kuće u Banjolu 3

 

Pročitano 5855 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1