Home Vijesti Moguća je svjetlija budućnost rapskih OPG-ova, poljoprivrednika i poduzetnika

Moguća je svjetlija budućnost rapskih OPG-ova, poljoprivrednika i poduzetnika

0
Moguća je svjetlija budućnost rapskih OPG-ova, poljoprivrednika i poduzetnika

Foto: Foto: Ivica Hodak

Prva se okupljenima obratila pročelnica Ines Pulić objasnivši da su povod organizaciji ovog radnog dogovora objavljeni Javni pozivi poljoprivrednim proizvođačima kojim im se nudi ostvarenje dobivanja određenih poticaja – od subvencioniranja kamate na bankarske kredite sa stopom od 4,5%, do osiguranih i ponuđenih 200 tisuća kuna za dodijelu nepovratnih novčanih potpora za poljoprivrednu proizvodnju u 2017., te daljnjih 260.000 kuna za dodjelu nepovratnih potpora u poticanju razvoja poduzetništva u ovoj godini, čemu treba dodati i iznos od 150 tisuća kuna osiguranih kroz oformljenu Lokalnu akcijsku grupu LAG MENTORIDE u kojeg su osim grada Raba uključeni i Općina Lopar i neka mjesta na Pagu.

Imperial će otkupljivati proizvode rapskih poljoprivrednika

Gradonačelnik Nikola Grgurić sa zadovoljstvom je spomenuo prisutnim OPG-ovcima i poljoprivrednim proizvođačima da je u razgovoru s predstavnicima „Imperiala“ Grad Rab dobio obećanje ovog hotelijera da će otkupljivati u cijelosti proizvode rapskih poljoprivrednika. I gradonačelnik je, kao što je to prije njega učinio u ime Poljoprivredne savjetodavne službe Željko Peran, predložio OPG-ovcima da se udruže, odnosno organiziraju u Zadrugu, a da posrednik između Zadruge i „Imperiala“ pa i ostalih privatnih ugostitelja na Rabu, bude Grad Rab.

Rab danas oglas

Ovakav je prijedlog na kraju i prihvaćen i ići će se u što kraćem roku na osnivanje Zadruge.

Kako otočni proizvod učiniti pristupačnim gostu

Inače, u popriličnoj bogatoj raspravi OPG-ovaca s predstavnicima Grada, bilo je govora o tome kako na najbolji način gostu predstaviti i ponuditi otočni eko proizvod, koji po cijeni nikada neće moći konkurirati ponudi velikih trgovačkih kuća. Međutim, gost se mora u hotelskom prostoru, sustavom „švedskih stolova“ upoznati s „rapskim stolom“ i spoznati kvalitetu tog zdravog i ukusnog otočnog proizvoda za kojeg mu onda neće biti teško izdvojiti koju kunu više.

Ukoliko se na pravi način i u pravo vrijeme doznače odobrena sredstva potpore, na čemu je posebno inzistirao Dušan Kaštelan, vlasnik „Nature Rab“, mogao bi se uskoro, kazao je gradonačelnik Grgurić, smanjiti broj neobrađenih i zapuštenih poljoprivrednih zemlljišnih površina na otoku.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime