Home Vijesti Analitika lokalnih izbora od 1993. do 2017. – izbori za Gradsko vijeće Grada Raba / Izvor: NLO

Analitika lokalnih izbora od 1993. do 2017. – izbori za Gradsko vijeće Grada Raba / Izvor: NLO

0
Analitika lokalnih izbora od 1993. do 2017. – izbori za Gradsko vijeće Grada Raba / Izvor: NLO

Foto: Izvor: NLO

Nezavisna lista grupe birača Zdenko Matijević, dipl.iur. i NL grupe birača Marko Sandalić nisu prešle izborni prag potreban za osvajanje mjesta i sudjelovanje u radu gradskog vijeća. Iako neki tvrde kako se radi o povijesnoj pobjedi HDZ-a, ako uđemo dublje u analizu brojeva unatrag 20-ak godina, stvari postaju malo drugačije. I jasnije.

Rab danas oglas

 

1. Broj birača i broj birača koji su iskoristili pravo glasa

 

Gledajući povijest lokalnih izbora od 1993.godine prema danas možemo izvući sljedeće zaključke:

  • Zadnjih 8 godina bilježimo stabilnost obaju razina glasača
  • Obje razine bilježe blagi pad uz tendenciju nastavka pada
  • Broj glasača koji glasuju se nikad nije vratio u “legendarne” devedesete godine

 

2. Izlazak na izbore

 

Gledajući izlaznost na izbore kroz povijest, od 1993. godine do danas, možemo izvući sljedeće zaključke:

  • Prosječna vrijednost izlaznosti kroz godine jest 57,94% te su time ovogodišnji izbori, s izlaznošću od 57,91% bili skoro pa identična preslika prosjeka
  • Izlaznost stagnira zadnjih 8 godina
  • Izlaznost 2017. je bila najniža od izbora 2005. godine

 

3. Nevažeći listići

Gledajući podatke o nevažećim listićima na izborima kroz povijest od 1993.godine do danas možemo izvući sljedeće zaključke:

  • Prosječna vrijednost nevažećih listića jest 3,23% 
  • Lokalni izbori 2017.g su bili ispod prosjeka sa rezultatom 2,99%

 

4. HDZ vs SDP (kao nositelji koalicijskih lista, podrazumijevajući da nastupaju koalicijski s manjim strankama)

 

Gledajući podatke o dva glavna “igrača” na Rabu – HDZu i SDPu (uz njihove koalicijske partnere) na izborima kroz povijest od 1993. godine do danas možemo izvući sljedeće zaključke:

  • HDZ ima prosjek od 39,63% osvojenih biračkih glasova te su ovogodišnji izbori sa osvojenih 46,13% visoko iznad prosjeka no bilježe pad naspram izbora iz 2015. godine kada su imali rekordnih 2 326 glasova (54,61%). Uspoređujući omjere, u odnosu na 2015. pad popularnosti HDZ-a na biralištima je 8,48% ili 438 glasova.
  • SDP ima prosjek od 32,32% osvojenih biračkih glasova te su ovogodišnji izbori sa osvojenih 33,40% malo iznad prosjeka, no bilježe pad treću godinu za redom te su to najniži rezultati SDP-a od 2005. god.

 

5. Nezavisne liste

 

Gledajući podatke o nezavisnim listama na izborima kroz povijest, od 1993. godine do danas, možemo izvući sljedeće zaključke:

  • Prosjek osvojenih glasova za nezavisne liste, kad je bilo nezavisnih listi na listićima, jest 8,49%, no to je zahvaljujući ovoj godini – bez nje, prosjek je 6,56%
  • Godina 2017. je rekordna godina jer su nezavisne liste osvojile 20,47% glasova što je preko 3 puta više od prosjeka prije 2017. godine i također skoro 1,5 puta više od prijašnjeg rekorda iz 2009. Ukoliko zbrojimo rezultate svih nezavisnih lista na izborima 2017., broj birača koji je glasao za nezavisne kandidate je ukupno 838, od čega samo na jednu 491 glas.
  • Prvi puta nakon izbora iz 2009. g. bit će dva mjesta u gradskom vijeću rezervirana za nezavisnu listu.

 

6. Prirodni priraštaj kroz godine

S obzirom da podaci za prethodnu godinu u vezi prirodnog priraštaja još nisu javno dostupni uzeli smo analizu zadnjih 11 dostupnih godina te smo izvukli sljedeće zaključke:

  • Rab i dalje prati negativni prirodni priraštaj (uz najveći gubitak „starijeg“ stanovništva – glasača s pravom izbora)
  • Uzevši u obzir ovaj graf i graf broja glasača uz graf HDZ vs SDP nameće se zaključak da uz gubitak starijeg stanovništva, sve veći negativan prirodni priraštaj i stagnaciju broja glasača – dva glavna igrača (HDZ i SDP) i dalje uspješno privlače nove glasače – mlađu generaciju
  • Isti podaci nas mogu dovesti i do zaključka da su Nezavisne liste uz nove glasače uspjele privući i „starije“ glasače jer je porast broja glasova za Nezavisne liste preko 5 puta veći od broja gubitka starijeg stanovništva tako da ne možemo pripisati porast zainteresiranosti za Nezavisne liste isključivo „mlađim“ glasačima.

 

Izvor/preuzeto: http://nlostanak.com

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime