logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

IMP2022 Gif animacija

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 893
Četvrtak, 25 Svibanj 2017 22:05

Radionice za buduće generacije arheologa

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Radionice za buduće generacije arheologa Izvor: Centar za kulturu Lopar

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja) i Europske noći muzeja (20. svibnja) Centar za kulturu Lopar, u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja Rijeka, organizirao je radionice „Mali arheolozi“ u okviru projekta „Čudotvornica na putu“.

Edukativne radionice održane su 24. svibnja na Rajskoj plaži i u njima su, podijeljeni u manje grupe čiji je rad usmjeravalo pet voditeljica, sudjelovali svi učenici Područne škole Lopar. Zahvaljujući „Čudotvornici“ učenici su kroz igru i praktični rad upoznati sa svim etapama arheološkog istraživanja: pripremom terena za arheološko iskopavanje, arheološkim iskopavanjem, arheološkom terenskom dokumentacijom, radom u arheološkoj radionici, odnosno rekonstrukcijom artefakata, te na na koncu arheološkim crtežom. Svi sudionici zaista su uživali u ulozi arheologa, a budući da Lopar obiluje arheološkim nalazištima, navedenim aktivnostima namjera nam je bila doprinijeti afirmativnom odnosu učenika prema lokalnoj kulturnoj baštini i osvještavanju potrebe za njenim očuvanjem.

O „Čudotvornici“...

U okviru pedagoške djelatnosti Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka pokrenut je projekt „Čudotvornica na putu“ koji podrazumijeva radionice tematski vezane za stalni izložbeni postav koje se odvijaju izvan prostora samog muzeja. Arheološki odjel jedan je od četiri odjela ovog muzeja te građu predstavlja stalnim izložbenim postavom „Tragovi vremena – od prapovijesti do kasne antike“, a za najmlađe je osmišljena radionica edukativnog karaktera „Mali arheolozi“. Kako Lopar obiluje arheološkim nalazištima, Centar za kulturu Lopar organizirao je gostovanje „Čudotvornice“ kako bismo kroz igru i praktični rad mališane upoznali s procesom arheološkog istraživanja.

Pročitano 1374 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1