Home Vijesti Ženska klapa Anima Arbae iz Raba sudjelovala na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2017.

Ženska klapa Anima Arbae iz Raba sudjelovala na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2017.

0
Ženska klapa Anima Arbae iz Raba sudjelovala na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2017.

Foto: RabDanas

{gallery}Anima Arbae – Bol 2017{/gallery}

Velika je čast biti dio ovog prestižnog festivala na kojemu mnoge mlade, ali i već afirmirane klape, nastoje potražiti mjesto pod klapskim suncem. Članice Ženske klape Anima Arbae, zajedno s voditeljicom prof. Tatjanom Zorić, iznimno su ponosne i zadovoljne svojim nastupom u bolskom Teatrinu, maloj intimnoj pozornici pod vedrim nebom, iako je bio održan u nepredvidivim vremenskim uvjetima, pod strahovitim naletima bure.

Suglasje različitosti – pjesma kao odmak od životne rutine

Rab danas oglas

Glazba je uspjela ono što se u svakodnevnom životu možda čini nemogućim: povezala je u suglasje 8 žena potpuno različitih karaktera, Snježanu Turković, Luciju Bravarić, Juliju Fedorova Dumić, Marijanu Šimić Ćuk, Gordanu Ćuk-Ribarić, Teu Ribarić, Larisu Debelić i Mirjanu Bravarić, iskoordiniravši pri tome sve njihove životne obveze (obiteljske, poslovne, srednjoškolske, fakultetske, turističke, pa čak i one poljoprivredne). Glazba je dala vjetar u leđa i njihovoj voditeljici prof. Tatjani Zorić koja se iz vikenda u vikend bori s kilometrima na relaciji Zadar-Rab-Zadar.

Kao odmak od žrvnja kojim nas svih svakodnevno melje životna rutina, glazba ih je nagradila pjesmom koja ispunja užitkom i radošću. Lipo je to kad klapa zapiva onako od srca i za gušt i kada osjetiš kako ljepota njihova suglasja proistječe iz emocija koje svaki pojedinac nosi u sebi i pretače ih kroz note u glazbu. Jer ljudi koji se znaju izraziti glazbom, imaju poseban senzibilitet. Ako je i publika sinoć na Bolu, unatoč snažnim refulima bure, uspijela oćutjeti barem djelić senzibiliteta koji su Anima Arbae nastojale prenijeti, glazba postaje čudesna, a ljubav prema glazbi sudbonosna! 

U kratko vrijeme postojanja klape (samo 6 mjeseci), glazbeni rad ove klape postao je više od pukog hobija. Muziciranje uz druženje preraslo je u onu kariku u lancu koja život čini potpunijim, ispunjenijim, smislenijim i koja dokazuje zašto je dalmatinska klapska glazba prepoznata kao izvorni hrvatski proizvod u svijetu i nagrđen UNESCO-vom zaštitom. 

Stoga, hvala svima koji su prepoznali ovakav vid glazbenog izričaja te podržali rad Ženske klape Anima Arbae iskrenim riječima, dobrim željama i financijskom potporom. Hvala voditeljici prof. Tatjani Zorić koja svoju ljubav prema glazbi nesebično ugrađuje u rad ove klape. Hvala i Mješovitom zboru „Refuli“ iz čijeg je gnijezda većina članica poletjela.

Osobito zahvaljujemo Gradu Rabu, Turističkoj zajednici Grada Raba, Vigra d.o.o., Grafičkim uslugama DM, Restaurantu Marco Polo, Rasadniku Mirta Palit, Moderato caffeu, Auto servisu Nane i Pekarnici slastica Vilma – Beach bar Santos koji svojom financijskom potporom hrabre naša glazbena nastojanja u promoviranju otoka Raba kao vrhunske turističke destinacije koja čuva i njeguje kulturnu baštinu svog zavičaja.

O Festivalu dalmatinskih klapa Omiš

Kada je davnih dana skupina omiških entuzijasta (Rino Franceshi, Frane Franković) pokrenula ideju očuvanja klapske pjesme u Omišu, okupljajući klape na druženje u svrhu očuvanja bogatog dalmatinskog glazbenog nasljeđa, ni slutili nisu kako će 50 godina kasnije ova iskra upaliti plamen koji je snagom svojega glazbenog bića 1967. godine prošlog stoljeća, priključivši se njihovim nastojanjima, razbuktao naš veliki maestro Ljubo Stpišić Delmata. Na njegovu inicijativu ova je manifestacija postala rasadnik dalmatinske tradicionalne klapske pjesme, a kasnije i suvremenog klapskog stvaralaštva pod glasovitim nazivom Festival dalmatinskih klapa Omiš. Danas svjedočimo kako je tijekom 50 godina svoga postojanja Festival snažno utemeljio i promovirao rad mnogih klapa u Hrvatskoj i šire: muških, ženskih, mješovitih, debitanata. Da bi postale sudionikom ove prestižne manifestacije klape moraju konkurirati i proći prag audicija koje se pod budnim okom glazbenih stručnjaka i znalaca odžavaju nekoliko mjeseci prije samog Festivala. Malo je reći da se na audicije prijavi i do dvjestotinjak klapa različitih kategorija. Stoga je bitno naglasiti kako samo sudjelovanje na ovom prestižnom festivalu predstavlja iznimnu čast i veliko priznanje.

Napisala: Gordana Ćuk-Ribarić

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime