Home Vijesti Emocijama i pjesmom ispunjena topla ljetna noć – Reful „REFULA“ donio svježinu u vrući dah prolaznosti!

Emocijama i pjesmom ispunjena topla ljetna noć – Reful „REFULA“ donio svježinu u vrući dah prolaznosti!

0
Emocijama i pjesmom ispunjena topla ljetna noć – Reful „REFULA“ donio svježinu u vrući dah prolaznosti!

Foto: Foto: Sanjin Badurina - Piloto

Pod pokroviteljstvom Grada Raba u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Rab, sinoć su pred ispunjemim gledalištem Ljetnog kina Rab, već tradicionalni večernji koncert sinoć su održali članovi Mješovitog pjevačkog zbora Refuli i njihovi gosti, pod ravnanjem i redateljskom palicom prof. Tatjane Zorić.

Topla ljetna noć uz zvučnu kulisu cvrčkove pjesme i „Ode Rabu“ označila je početak koncerta, nakon čega je uslijedila uvodna poruka našeg uvaženog književnika Krešimira Butkovića u interpretaciji Ajke Ševerdije. Vodilju ovog koncerta, pjesmu „Misao svijeta“ Silvija Strahimira Kranjčevića, pročitala je članica zbora Gordana Ćuk-Ribarić, kako bi „potekla“ zborska glazbena interpretacija iste (solisti: Goran Ćuk, Gordana Ćuk-Ribarić i Tea Ribarić). I baš kao što snažno odjekuju Kranjčevićevićeve riječi

„Nitko ne zna kad se rodi, možda pravo onog sata,
     Kada su se strašnom lupom zatvorila rajska vrata
     Il` su lažni ideali, ili laže ovo doba, 
    Tko će otkrit ovu zvijezdu s ovu stranu našeg groba?“

Rab danas oglas

razlila se ova misao i njen zvuk diljem našeg malog grada i natjerala nas da se zamislimo, zastanemo. Tko smo, što smo i kamo idemo? Sudeći po riječima uvaženog gospodina Denisa Deželjina, zamjenika gradonačelnika, koji ne propušta niti jedan njihov koncert, Refuli su svake godine sve snažniji, jači i bolji, imaju ucrtani put i idu u odličnom pravcu! 

U nastavku programa, gosti koncerta, članovi Dramske skupine OŠ Ivana Rabljanina Rab pod mentorstvom Gordane Ćuk-Ribarić scenskom izvedbom „Pobuna u ordinaciji“ autorice Milene Grce, pokušali su slikovito objasniti kojim se to banalnim životnim situacijama bavimo svakodnevno i koji nas to „kamenčići“ svakodnevno „žulu“.

A onda su Refuli zapjevali. „Zbogom ostaj“, „Garifule bili“, „Sinoć kad sam ti proša“, i „A vitar puše“ (solistice: Snježana Turković i Tea Ribarić) te tako potaknuli publiku da se na trenutak prepusti pjesmi i zapjeva zajedno sa zborom. 

Vrhunac večeri bio je trenutak u kojemu je vješto i vrlo duhovito spojeno gotovo nespojivo, tradicija sa suvremenim, a na pozornicu Ljetnog kina je uz pratnju miha (Miljenka Cifra) i „lokica“ u nošnji (Zdenka Krišković i Zora Topić Fišer) stupio Zdravko Čolić kojega je, za ovu priliku utjelovio naš sugrađanin, iznimno talentirani mladi Mate Rukavina. Publika je s oduševljenjem podržala Matin performans te u ritmu pjesme „Pusti pusti modu“ gotovo zaplesala. 

U izvedbi dva tradicionalna dalmatinska klapska napjeva, „Dobra vecer dušo mila“ i „Serenada Mandini“ te obradom Stipišićeve „Ako smo mali na điografskin kartan“ , članice Ženske klape Anima Arbae svojim odličnim izvedbama vratile su nas tradiciji i onim istinskim postulatima po kojima je dalmatinska klapska pjesma, kao jedinstvena hrvatska vrijednost, prepoznata u svijetu i zaštićena od UNESCO-a. 

„Dalmatinska lipa pismo moja“, „Dalmatinska elegija“, „4 stađuna“ skladbe novijega doba, također su sačinjavale dio programa ove prekrasne večeri. Zbor uvijek uživa u njihovim izvedbama i pjeva ih „onako za dušu i za gušt“. Izvrsne solo dionice, ovom prilikom, izveli su Goran Ćuk, Romana Crnić i Tea Ribarić

Smirenje koncerta donijela je na pozornicu gošća zbora, pjesnikinja Snježana Perić iz Lopara čiji stihovi krase već mnoge popularne skladbe hrvatske estrade, a izvode ih Jole, Tedi Spalato, klapa Intrade, Cambi i drugi. Uz glazbenu pratnju izuzetno talentirane mlade mandolinistice Zare Paparić, Snježana je interpretativno kazivala nekoliko svojih pjesama, nakon čega je Goran Ćuk, u interpretaciji na kojoj bi pozavidjeli mnogi renomirani pjevači, uz mandolinističku i zborsku pratnju, izveo Snježaninu pjesmu „Nisan te sriće“. Vidno dirnuta ovom izvedbom, gošća zbora obećala je suradnju u vidu pjesme koju bi napisala upravo za zbor ili klapu! 

Čitav koncert ne bi bio toliko milozvučan da kao pratnja za klavirom u ulozi korepetitorice nije bila prof. Julija Dumić koja uvijek s radošću i predanošću prati muziciranje sjajnih Refula. Hvala Julija!

Stipišićevom molitvom „Nostalgija za Bogom“ ova prekrasna večer puna topline i emocija, duhovitosti i duhovnosti, radosti i smijeha, tradicije i suvremenosti, mladih i starih privela se kraju i objedinila nas kroz važnu misao i poruku Krešimira Butkovića, kojemu se čitav zbor i ovom prilikom zahvaljuje: 

„Svitu moj, zastanite. Ogledajte se za bogatstvom koje posjedujete. Ono ostaje za vama. Nećete ga ponijeti u ruci, već će utisnuto vašom spoznajom, dušom, biti preneseno u srca onih koji će glazbom, pjesmom, osmjesima risati novu, ljepšu stvarnost u čast svih nas koji smo bili i koji ćemo tek biti svjedocima neprolazne rapske ljepote.“

Možda ponajbolji dojam onoga što su sinoć doživjele pjevajući kao gošće na koncertu Mješovitog pjevačkog zbora Refuli, iskazala je naša članica ženske klape Anima Arbae Snježana Turković: „Ovo su trenuci koji nas osvijeste i ponovno vrate na put istine i smisla. Nema te vrućine, ni obveza sve nestaje i pjesma se uzdignu nad nama. Suzvučje ovih divnih ljudi čini život lijepšim u svakom svom segmentu. Osjećam se zahvalno!“ 

 

Hvala svima koji riječju i djelom podržavaju rad zbora i koji su svojim dolaskom uveličali ovaj koncert! Neka Vam, draga publiko, kamenčići koje su vam na ulazu u Ljetno kino poklonile naše prekrasne domaćice Lorena Matušan i Leonarda Pahljina, a unikatan su uradak prirode i članica zbora, ostanu kao trajna uspomena i podsjetnik na ovu prekrasnu emocijama i pjesmom ispunjenu toplu ljetnu noć. 

Hvala Refulima, hvala voditeljici Tatjani Zorić na predanom radu!

 

Za pripremu ove objave zahvaljujemo Gordani Ćuk Ribarić, Krešimiru Butkoviću i Sanjinu Badurini Pilotu

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime