Home Vijesti TZG Raba – Rezultati ostvareni u prvih 6 mjeseci najavljuju nove turističke rekorde na Rabu, a najbolje u ponudi tek dolazi!

TZG Raba – Rezultati ostvareni u prvih 6 mjeseci najavljuju nove turističke rekorde na Rabu, a najbolje u ponudi tek dolazi!

0
TZG Raba – Rezultati ostvareni u prvih 6 mjeseci najavljuju nove turističke rekorde na Rabu, a najbolje u ponudi tek dolazi!

Foto: Foto: Ivica Hodak

Lipanj 2017. više je nalikovao srpnju iz prijašnjih sezona

– Nema sumnje da su u ovogodišnjem lipnju, koji je, u odnosu na nekoliko zadnjih turističkih sezona, više ličio na početak srpnja, zabilježeni najveći plusevi u odnosu na lanjsku, također rekordnu turističku 2016. godinu, napomenula je direktorica Ureda TZG Ivana Matušan.

Turistički lipanj 2017. nadjačao lanjski za čak 32%

Područje koje pokriva TZG Raba u lipnju ove godine posjetilo je 29.060 gostiju što je za čak 32% više dolazaka u odnosu na lanjski 6. mjesec. S njima je u ovogodišnjem lipnju ostvareno 190.346 ili za 30% više turističkih noćenja u odnosu na isti mjesec prošle godine. Svemu tome doprinijelo je i izuzetno lijepo vrijeme, ali, mišljenja je direktorica Ivana Matušan, i neka od brojnih ponuđenih atraktivnih događanja, poput primjerice ovogodišnjeg drugog izdanja „Kantuna“.

Rab danas oglas

– Što se pak tiče tipa smještaja i dalje je na prvom mjestu privatni smještaj, što i nije čudno, dodala je Matušan – ne samo zbog toga što Grad Rab u privatnom smještaju nudi čak 15 tisuća ležajeva, nego i zbog toga što je ovaj smještaj na Rabu prateći trendove na svjetskom turističkom tržištu i nastojeći ispuniti očekivanja modernog gosta, iz godine u godinu dobivao na kvaliteti, naglasila je Matušan.

22% više dolazaka gostiju u prvih 6 mjeseci 2017. u odnosu na 2016.

Inače, gledajući kumulativne podatke, koji se odnose na razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja, na području Grada Raba zabilježeno je 41.759 dolazaka gostiju što je porast od 22% u odnosu na prošlu godinu. S tim brojem dolazaka ostvareno je na području Grada Raba 244.655 turističkih noćenja, a to je porast u odnosu na prošlogodišnjih prvih šest mjeseci od 21%. Kako se slični postotci povećanja turističkog prometa bilježe i na području koje pokriva Turistička zajednica Općine Lopar – sve upućuje na ovogodišnju rekordnu turističku godinu za područje cijelog otoka Raba.

Prema nacionalnosti, grad Rab su najviše posjećivali Nijemci, Austrijanci, Hrvati, Slovenci i Česi. Gledajući prema vrsti objekata koje turisti najviše biraju, najviše ih je boravilo u privatnom smještaju s ostvarenih 114 511 noćenja ili 19% više nego lani; hotelima sa 66 657 ili 13% više nego lani te kampovima sa 33 089 noćenja ili 11% više nego lani. Sve je to rezultat bogatog programa destinacije, koji je konstantan od dočeka Nove godine i Adventa kojeg su Rabljani upriličili već treću godinu zaredom, zatim karnevala, manifestacije “Uskrs na Rabu” kojom je otvorena turistička sezona 2017., gastro manifestacijama poput Dana šparoga i Dana otočne janjetine, Mirisnih dana na Starom varošu, Kantuna te čitav niz manjih fešti koje organiziraju rapske udruge ili Imperial d.d.

Dobro pripremljen ulazak u turističku sezonu

Podatke koje je pred novinare iznijela Ivana Matušan dodatno je na kraju konferencije za novinare komentirao gradonačelnik, ali i predsjednik Skupštine Turističke zajednice Grada Raba Nikola Grgurić.

Podaci koje vam je predočila direktorica Ureda TZG Raba, rekao je Grgurić, govore u prilog činjenici da se izuzetno dobro ušlo u ovogodišnju turističku sezonu. Prema nekima, a ja se s njima slažem, ovogodišnji je lipanj, turistički gledano jedan od najboljih u posljednjih 15-ak godina. 

U hotelima čak 32% više noćenja

Hotelski smještaj na Rabu bilježi nevjerojatnih 32% više turističkih noćenja i stoga nije čudno da se i u kumulativi govori o porastu broja turističkih noćenja od 21%. S ostvarenim rezultatima u lipnju i „Rapska plovidba“ uspjela je anulirati nešto slabiji učinak iz prvih pet mjeseci i ostvariti u ukupnosti plus u prijevozu vozila i putnika na relaciji Mišnjak na Rabu – Stinica na kopnu i obrnuto, rekao je Grgurić.

– Do ovakvih rezultata ne stiže se slučajno. Rezultat je to i jasne usmjerenosti na to da nam gost na otoku bude zadovoljan, te da tako i mi domaćini ostvarujemo ono što ja stalno ponavljam – ne želimo živjeti za turizam, želimo živjeti od turizma, a da bi to postigli u našoj ponudi moramo iz godine u godinu dizati nivo kvalitete.

Tek nam slijede Rabska fjera, koncert Gibonnija, nova izdanja Kantuna, izvrstan program Rab Jazz Festivala i mnoštvo drugih događanja

– Našim ćemo gostima u nastavku ovogodišnje turističke sezone ponuditi još mnoštvo zanimljivih i kvalitetnih događanja. Već nadaleko poznata Rabska fjera je pred nama i, vjerujemo da će njezinom ovogodišnjem, uvijek spektakularnom zatvaranju treće završne večeri svojim koncertom doprinijeti i Zlatan Stipišić Gibonni. No to naravno nije sve, spomenuo je Grgurić; čekaju nas još dva izdanja „Kantuna“, Rab Jazz festival i mnoštvo drugih događanja u bogatoj kulturno-zabavnoj ponudi turističkog Raba.

S početkom srpnja grad Rab je zapravo ušao u mjesec Rabske fjere koja je ne samo nadaleko poznata manifestacija grada nego i trenutačno najjači brend destinacije, ali i razdoblje kada grad živi od 0-24h. Sve će se to odraziti i na rezultat u mjesecu srpnju i kumulativno, kako sezona odmiče.

U periodu 1. – 9.7.2017. na području grada Raba je ostvareno 111 071 noćenje, što je za 8% više od lani u 14 267 dolazaka što je 4% manje dolazaka nego lani. Prosjek tome bi bio 12 000 noćenja dnevno za početak srpnja, dok je u lipnju taj prosjek iznosio cca 6 300 noćenja.

Vezano za dosadašnji uspjeh te daljnje najave, direktorica ureda TZG Rab je izjavila:

Izvrsni rezultati koje bilježimo na području grada Raba nas vesele te se nadamo da će ova sezona biti slijedeća rekordna nakon lanjske, kada smo na razini otoka, zajedno s općinom Lopar prešli magičnu brojku od 2 milijuna noćenja, posljednji put zabilježenu već davne 1989. TZG Rab već sada promišlja o narednoj sezoni 2018., te se ubrzano spremaju programi koji će dodatno obogatiti narednu sezonu, dok odrađujući ovu pratimo dobre poteze koje smo povukli te one na kojima još imamo raditi. S obzirom na trud uložen u realizaciju ove sezone kako na razini TZG Rab, ali i Grada Raba, turističkih kompanija te stanovništva, rezultat će sigurno biti brojni i zadovoljni gosti, ali i rast kvalitete destinacije.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime