logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 1462
Utorak, 18 Srpanj 2017 10:03

Proslava blagdana Karmenice u Barbatu

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Proslava blagdana Karmenice u Barbatu Foto: Ružica Kaštelan

Blagdan „Karmenica“ ili blagdan Gospe od brda Karmel slavi se svake godine 16.07. i tako već 301. godinu. Pa tako imamo podatak kako 08.9.1716. rapski biskup Vecentius Lessius šalje u Rim izvještaj da u Barbatu, a to je tada stara crkva, uz oltar mjesnog titulara sv. Stjepana, pape i mučenika, postoji još jedan oltar posvećen Blaženoj djevici Mariji od brda Karmel. Ili izvorno latinski Consecravit altare nominatum B.M.V. dee monte Carmelo. Dakle 301 godina, a vjerojatno i koju više, časti se Gospa od Karmela.

A 16.7.1853. god. osnovana je samostalna Bratovština Majke Božje od Karmela, koja je prije bila dodijeljena bratovštini u Rabu. Današnja crkva posvećena je po biskupu Bartolu Bozaniću 18.7.1853. godine, a 16.7.1975. god. tadašnji creski župnik Valter Župan kao biskupov delegat blagoslovio je novi kip Gospe Karmelske.

Uz ovaj blagdan je poznat i škapular Gospe, o čemu je u svojoj homiliji i progovorio vlč. Petar. Škapular je dio gornje odjeće što ju nose redovnici: benediktinci, pa tako i naše benediktinke u Rabu, cisterciti, premonstrati i karmelićani. Simbolički škapular, načinjen od komadića platna, nosi i pobožni puk, kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinoga reda. Najpoznatiji od tih škapulara jest karmelski i kojega nose kao zalog zaštite Majke Božje. Potvrdio je to i papa Ivan XXII. još 1322. god.

Pa su i ove nedjelje, 16.7. Barbaćani slavili svoju Karmenicu, kako je nazivaju od starine. Uz goste, i dolaskom stanovnika iz ostalih mjesta na otoku koji posebno u svom srcu štuju lik Marije, crkva sv. Stjepana bila je ispunjena, a uz kip su bili izloženi i vrijedni darovi koji su se poklanjali kao zavjet ili zahvalu Gospi Karmelskoj. Svetu euharistiju predvodio je vlč. Petar Kordić koji je posebno vezan za Gospu Karmelsku još od djetinjstva, jer je rođen u Barbatu, u koncelebraciji s fra Tomislavom iz samostana sv.Eufemije u Kamporu, te s domaćinom, župnikom vlč. Krunoslavom Borasom. Uz ovaj blagdan je poznat i škapular Gospe, o čemu je u svojoj homiliji i progovorio vlč. Petar. Škapular je dio gornje odjeće što ju nose redovnici: benediktinci, pa tako i naše benediktinke u Rabu, cisterciti, premonstrati i karmelićani. Simbolički škapular, načinjen od komadića platna, nosi i pobožni puk, kao znak sudjelovanja u povlasticama i zaslugama pojedinoga reda. Najpoznatiji od tih škapulara jest karmelski i kojega nose kao zalog zaštite Majke Božje. Potvrdio je to i papa Ivan XXII. još 1322. god.

Predvoditelj je blagoslovio svu djecu kao što je običaj i nakon toga mlade žene, djevojke nose kip Gospe Karmelske u procesiji po mjestu

No, možemo reći da ne postoji život bez majke. Živjeti u Mariji znači znati imati majku i biti obavijeni njezinom majčinskom ljubavlju. Ona je poput vrata nebeskih preko kojih struji Božja blagost u svijet. Marija je tako ponizna i prozirna dozvoljavajući – božanskom – svijetliti preko nje, ni najmanje ne potamnivši ili umanjivši se. Zato Bog s njom iskazuje majčinsku ljubav na opipljiv i konkretan način. Zapravo, Marijina posebna karizma je apstraktno učiniti konkretnim. Jer sve što je zarobljeno i svedeno na pojmove pada, razdaljina nestaje, a povezanost raste i svaka se ljuska topi i svaka duša je direktno dotaknuta nebeskim svijetom.

Marija, najčišće biće koje možemo zamisliti, ne posreduje ništa od nebeske istine bez sudjelovanja osjetila. Ono što je ona vidjela, čula i osjetila, pokrete djeteta u svome tijelu i na njezinim grudima, svu stvarnost i opipljivost u tjelesnom postojanju njezina Sina živi i dalje u onom što od Njega objavljuje. Ona je žena i sve razumije kao žena. Ne na taj način da ono što je uzvišeno povlači nadolje na nižu razinu, nego je njezina posebna milost onome što nam izgleda daleko daje osjetilnu blizinu i tako to čini razumljivim. 

Tako je i vrijeme neposredno prije blagdana proveo s nama samozatajan fra mag. theol. Krunoslav Kocijan. Završio je dogmatiku na papinskom sveučilištu Antonianum u Rimu. Na službi je u samostanu sv. Franje na Kaptolu u Zagrebu kao magister bogoslova, i nacionalni duhovni asistent franjevačkog svjetovnog reda, provincije sv. Ćirila i Metoda. Svoj kratki odmor podijelio je s nama, te pridonio duhovnijem ozračju pred blagdan. Pojašnjavajući odlomak iz Matejevog evanđelja te nedjelje kojega je nazvao posebnim i jedinstvenim jer Isus u njemu kao da je u ekstazi, zanosu, oduševljenju kada govori o dubokoj, jedinstvenoj vezi između sebe i Oca. Tako govori da je očito riječ o dvojici, a opet ih veže nerazdvojivo jedinstvo. Taj odlomak evanđelja nazivaju i Isusov Magnifikat. A Blažena Djevica Marija u svom Magnifikatu, u svojoj "Veliča"…. duboko je dirnuta dobrotom Božjom prema sebi i svim ljudima, osobito malenima. Pođimo i mi u školu Isusa i Marije. Budimo maleni, ponizni i strpljivi. I dopustimo Mariji da nas odgaja kao što je odgajala svoga Sina – u ljubavi.

  • Napisala i snimila: Ružica Kaštelan
Pročitano 2385 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1