Home Vijesti Završila 16. Rabska fjera – jedinstvena i po svom duhu nenadmašna svečanost srednjovjekovlja u nas

Završila 16. Rabska fjera – jedinstvena i po svom duhu nenadmašna svečanost srednjovjekovlja u nas

0
Završila 16. Rabska fjera – jedinstvena i po svom duhu nenadmašna svečanost srednjovjekovlja u nas

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Rapske vitezove na Varošu su dočekali mnogobrojni posjetitelji, a nakon postrojavanja, kneževog dopuštenja da igre započnu i pucnja topa, krenuo je prvi krug zasebnog gađanja u veliku metu čime je utvrđen redoslijed natjecanja u odlučujućem drugom krugu u kojem su svi natjecatelji nastojali moćnim rapskim samostrelom strelicu odaslati što bliže središtu manje zajedničke mete u obliku tuljka.

Otac prvi, sin drugi

Slavodobitnikom viteškog turnira 16. Rabske fjere, najpreciznijim je hicem postao vitez Josip Barčić, a da završnica bude još posebnija pobrinuo se njegov sin vitez Nikola Barčić koji je strijelom pogodio za drugo mjesto. Ocu i sinu pridružio se kao trećeplasirani vitez Nikola Karlić koji će također dugo pamtiti ovaj lijepi uspjeh jer je ovo bio njegov prvi turnirski nastup.

Rab danas oglas

Njih trojica primili su iz ruku rapskoga kneza medalje s likom sv. Kristofora, a Josipu Barčiću pripala je i pobjednička zlatna narukvica.

I završne večeri posjetitelji su nakon odgledanog turnira i još jednog topovskog pucnja, s Trga sv. Kristofora krenuli u obilazak izložbe srednjovjekovnih zanata, radionica i uređenih štandova po povijesnoj jezgri grada Raba gdje su se mogli počastiti raznovrsnim domaćim delicijama, a u 23.50, nakon domijenka u atriju Kneževog dvora, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić još je jednom, s balkona koji gleda na Trg Municipium Arba, iskreno zahvalio svim sudionicima Rabske fjere na svemu što su u protekla tri dana učinili kako bi ona ostala jedinstvena i po svom duhu nenadmašna svečanost srednjovjekovlja na Jadranu, a vjerojatno i puno šire. Zahvalio je i svim dragim gostima, uzvanicima i posjetiteljima Fjere, pozvavši ih da se i dogodine vrate na naš otok na 17. Rabsku fjeru. Heraldo rapskih samostreličara Željko Peran zatim je dao naredbu vitezovima da sa stijega skinu fjersku zastavu, te topnicima s Revelina da ispale završni topovski pucanj, nakon čega je startao veličanstveni koreografirani vatromet.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime