Home Vijesti Na Rabu obilježen dan antifašističke borbe

Na Rabu obilježen dan antifašističke borbe

0
Na Rabu obilježen dan antifašističke borbe

Foto: RabDanas

Treba odmah naglasiti da je jedno polaganje vijenca i paljenje svijeće održano u organizaciji Grada Raba, dok iza preostala dva organizacijski stoji Udruga antifašista otoka Raba.

Prvo polaganje vijenca i paljenje svijeće obavila je delegacija Grada Raba na Spomen groblju žrtvama konc-logora talijanskih fašista u Kamporu. Uz obelisk na središnjem dijelu groblja vijenac su donijeli i položili predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran i zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin, dok je svijeću zapalio gradonačenik Grada Raba Nikola Grgurić.

Rab danas oglas

Gradonačelnik se nakon toga s nekoliko riječi obratio prisutnima zamolivši ih na kraju da minutom šutnje odaju počast nevinim žrtvama ovog zloglasnog logora iz Drugog svjetskog rata.

Među prisutnima smo, između ostalog zamijetili sudionika NOR-a, prof. emeritusa, 96-godišnjeg Josipa Deželjina te aktulanog i doživotnog počasnog predsjednika Udruge antifašista Raba, Ivicu Lupića i prof. Ivu Barića i druge.

Sat vremena kasnije, ovog puta u organizaciji Udruge antifašista otoka Raba, vijenci su položeni pored dva spomenička obilježja unutar kompleksa spomen-parka Boškopini, Rabljanima palim u Narodnooslobodilačkom i Domovinskom ratu. Treba reći da su, iako van službenog protokola Grada, polaganju vijenaca u Spomen-parku Boškopini također prisustvovali predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba i zamjenik gradonačelnika Raba.
Iz kraćeg obraćanja prisutnim počasnog predsjednik rapskih antifašista prof. Ive Barića osjetila se kritika upućena gradskim vlastima što ovo polaganje nije bilo predviđeno u njihovom protokolu. Dodao je da su oba rata, Narodnooslobodilački i Domovinski bili borba protiv fašizma i izrazio uvjerenje da će se ubuduće s više zajedništva obilježavati ovaj značajni dan naše povijesti.

Tijekom dopodneva članovi Udruge antifašista otoka Raba, zajedno sa svojim članovima iz Lopara, položili su vijenac i zapalili svijeće uz spomenik palim Loparanima za Domovinu Hrvatsku.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime