Home Vijesti 150 kostimiranih sudionika u 30-ak radionica oživjelo 11. Loparsku noć

150 kostimiranih sudionika u 30-ak radionica oživjelo 11. Loparsku noć

0
150 kostimiranih sudionika u 30-ak radionica oživjelo 11. Loparsku noć

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

Kako nam je rekla Tonka Kavran, ravnateljica Centra za kulturu Lopar, za novu lokaciju organizatori su se odlučili prvenstveno zbog ambijenta, ali i zbog nastojanja da kroz ovu manifestaciju ožive i ovu drugu, samoračku stranu mjesta, koja je u tom smislu do sada bila pomalo zapostavljena.

– Prošle godine tu smo po prvi put organizirali Eko-etno fest (smotra miha), a uspješno su realizirani i neki manji programi pa se prostor parka pokazao idealnim za manifestacije na otvorenome. Iako se i ranije razgovaralo o promjeni lokacije Loparske noći, to iskustvo potaknulo nas je da se doista i odvažimo na taj korak koji je, s obzirom na veličinu manifestacije i broj sudionika, bio dosta zahtjevan, kazala je Kavran.

Rab danas oglas

Oko 150 kostimiranih sudionika-volontera, predstavnika udruga, ustanova te drugih nositelja lokalne tradicije raspoređenih u 30-ak radionica još se jednom iskazalo u vještini prezentacije običaja svojih starih, njihovih lagano odumirućih zanata i alata. Sinoć su se tako u Loparu krpale, ali i potezale mriže potegače, mljelo se žito, mastilo grozje, pekla se rakija, pleli su se konopi i bocuni, djevojke su oplitale kosu u tradicionalne pletenice, a frizure su se ukrašavale cvjetnim vjenčićima, oblikovala se glina na lončarskom kolu na kojem su se rado okušali i brojni posjetitelji.

Najmanji su se vrtili na ručno upravljanom drvenom vrtuljku, mogli su vidjeti i dodirnuti magarca i ovčice, a nije izostala ni bogata domaća gastro-ponuda. Kušati su se mogli poznati loparski pumidori, fritule, šuljćići, pčelinja saća, točilo se domaće vino, rakija, likeri itd., a u ponudi su bili i loparski krumipri, češnjak, suhe smokve i drugi poljoprivredni proizvodi, te brojni rukom rađeni autohtoni suveniri.

S vremena na vrijeme mogli su se poslušati i napjevi loparskih pučkih pjevača, ali i skladno klapsko pjevanje ženske klape “Užanca” iz Lopara, kao i zvuci miha te tanac. 

I na ovogodišnjoj loparskoj noći upriličen je simbolični ispraćaj sv. Marina i sv. Lea koji su se brodicom na vesla i uz razvijeno latinsko jedro, nakon pozdrava sa svojim mještanima, otisnuli na pučinu put talijanske obale. Među onima koji su se našli na mulu nebi li pozdravili Marina i Lea bio je i direktor TZO Lopara Marin Mušćo te direktorica TZG Raba Ivana Matušan.

Loparska noć organizirana je u suradnji Turističke zajednice Općine Lopar i Centra za kulturu Lopar s brojnim pojedincima i udrugama na području Lopara te uz potporu Općine Lopar i Primorsko-goranske županije, Valamar Riviere d.d. i Jamnice d.d.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime