Home Vijesti Doc. dr. sc. Dušan Mlacović – Serija stručnih članaka koji donose zanimljiv uvid ranosrednjovjekovni urbanitet grada Raba

Doc. dr. sc. Dušan Mlacović – Serija stručnih članaka koji donose zanimljiv uvid ranosrednjovjekovni urbanitet grada Raba

0

Ovaj članak poznatoj povijesnoj panorami Raba izašao je u zborniku posvećenom arheologu Gian Pietru Brogiolu, koji zajedno s prof. Miljenkom Jurkovićem sa zagrebačkog sveučilišta i sa svojom suradnicom Alexandrom Chavarria, sustavno istražuje ranosrednjovjekovne objekte na otoku Rabu.

Evo što nam je o tematskom okviru urbane povijesti otoka Raba rekao autor ovih redaka doc. dr. sc. Dušan Mlacović:

Rab danas oglas

– Rapski srednjovjekovni čovjek ne bi se mogao snaći u gradu Rabu kakvog mi danas poznajemo, niti bi ga poistovijetio s gradom kojeg smatra svojim. U njemu naprosto danas više nema nekih tada značajnih objekata, a i sam grad kao urbana sredina bio je potpuno drugačije organiziran i upotrebljavan. 

U seriji članaka namjeravam prikazati “njihov” (ranosrednjovjekovni) grad Rab. Jedini uvid u to kako je tada doista bilo, mogu nam pružiti izvori, od materijalnih do nematerijalnih, uzimajući u obzir rezultate više struka. Da bi to bilo moguće te je izvore nužno poznavati i prema njima se znati odrediti – prvi u nizu članaka, koji govori o svima poznatoj povijesnoj panorami Raba takve je naravi.

Serija članaka bila bi nezamisliva bez suradnje i pomoći, te rasprave s brojnim prijateljima i stručnjacima, koji znaju grad Rab bolje od mene. A na ovom mjestu posebno bih želio zahvaliti svim žiteljima grada Raba koji su mi bezrezervno za potrebe rada otvarali svoje portune, konobe, potkrovlja i terase, pokazivali dokumente, slike, fotografije. Bez takvog uvida u grad o njemu bilo bi nemoguće pisati.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime