logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Subota, 19 Kolovoz 2017 19:50

Doc. dr. sc. Dušan Mlacović - Serija stručnih članaka koji donose zanimljiv uvid ranosrednjovjekovni urbanitet grada Raba

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Doc. dr. sc. Dušan Mlacović - Serija stručnih članaka koji donose zanimljiv uvid ranosrednjovjekovni urbanitet grada Raba Foto: Hrvoje Hodak

Donosimo vam link na prvi od niza članaka pisanih na engleskom jeziku, autora doc. dr. sc. Dušana Mlacovića, predavača srednjovjekovne povijesti Jugoistočne Europe na odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, koji progovara o urbanoj povijesti grada Raba. Članci će izlaziti u stručnoj literaturi i bit će osnovica za monografiju o urbanoj povijesti grada Raba.

Ovaj članak o poznatoj povijesnoj panorami Raba izašao je u zborniku posvećenom arheologu Gian Pietru Brogiolu, koji zajedno s prof. Miljenkom Jurkovićem sa zagrebačkog sveučilišta i sa svojom suradnicom Alexandrom Chavarria, sustavno istražuje ranosrednjovjekovne objekte na otoku Rabu.

Tko želi može se povezati preko vlastitog google accounta klikom na link academia.edu na kojem je članak objavljen. 

Evo što nam je o tematskom okviru urbane povijesti otoka Raba rekao autor ovih redaka doc. dr. sc. Dušan Mlacović:

- Rapski srednjovjekovni čovjek ne bi se mogao snaći u gradu Rabu kakvog mi danas poznajemo, niti bi ga poistovijetio s gradom kojeg smatra svojim. U njemu naprosto danas više nema nekih tada značajnih objekata, a i sam grad kao urbana sredina bio je potpuno drugačije organiziran i upotrebljavan. 

U seriji članaka namjeravam prikazati "njihov" (ranosrednjovjekovni) grad Rab. Jedini uvid u to kako je tada doista bilo, mogu nam pružiti izvori, od materijalnih do nematerijalnih, uzimajući u obzir rezultate više struka. Da bi to bilo moguće te je izvore nužno poznavati i prema njima se znati odrediti - prvi u nizu članaka, koji govori o svima poznatoj povijesnoj panorami Raba takve je naravi.

Serija članaka bila bi nezamisliva bez suradnje i pomoći, te rasprave s brojnim prijateljima i stručnjacima, koji znaju grad Rab bolje od mene. A na ovom mjestu posebno bih želio zahvaliti svim žiteljima grada Raba koji su mi bezrezervno za potrebe rada otvarali svoje portune, konobe, potkrovlja i terase, pokazivali dokumente, slike, fotografije. Bez takvog uvida u grad o njemu bilo bi nemoguće pisati.

Pročitano 1678 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1