Home Vijesti Uz brojne goste održana Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Lopar

Uz brojne goste održana Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Lopar

0
Uz brojne goste održana Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Lopar

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Svečanoj su sjednici, ne samo najmlađe, već sa svojih samo 1.260 stanovnika i jedne od najmanjih općina u Hrvatskoj, između ostalih prisustvovali; izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, saborski zastupnici Marijan Kustić i Davor Lončar koji je ujedno i načelnik općine Poličnik, pomoćnica ministrice regionalnog razvoja i fondova EU u Upravi za otoke Tajana Huzak, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Anđelko Petrinić, predsjednik županijske skupštine Primorsko-goranske županije Erik Fabijanić, delegacija prijateljske općine Vladislavci na čelu s načelnikom Marjanom Tomasom i delegacija Grada Raba predvođena gradonačelnikom Nikolom Grgurićem.

Rab danas oglas

Uz njih, domaćini su pozdravili i gradonačelnika Senja Sanjina Rukavinu, načelnike općina Vrbnika i Skrada Dragana Zahiju i Damira Grgurića, konzervatora za nepokretnu kulturnu baštinu Miljenka Domijana, dok je poseban pozdrav upućen predstavnicima braniteljskih udruga, te naročito predstavnicima HVIDR-e Vukovarsko-srijemske županije.

Kada je riječ o otocima, kazao je Borić, govori se uglavnom o depopulaciji, u Loparu po tom pitanju ima mjesta zadovoljstvu. Podaci, naime, kazuju da je na području Lopara 1847. živjelo samo 474 stanovnika i da se taj broj do 2011. gotovo utrostručio.

 

Uz napomenu da je svečana sjednica započela himnom koju je otpjevao Joso Butorac, nakon koje je uslijedila minuta šutnje u počast svim poginulim i umrlim Hrvatskim braniteljima, treba reći da su tijekom svečane sjednice u nekoliko navrata nastupili Loparski pučki pjevači, ženska klapa iz Lopara „Užanca“ i izvanredna mlada mandolinistica Zara Paparić, učenica osmog razreda Osnovne škole Ivana Rabljanina i 5. razreda Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, područnog odjeljenja u Rabu.

 

Okupljenima na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća prvi se obratio načelnik Općine Lopar Josip Borić. Iz onog što je načelnik Josip Borić govorio proizlazi da bi na području Općine Lopar, na prostoru površine 26 kvadratnih kilometara, moglo živjeti i daleko više od 1.260 stanovnika, koliko ih je zabilježeno u zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine.

Međutim, kako se – kada je riječ o otocima, kazao je Borić, govori uglavnom o depopulaciji, u Loparu po tom pitanju ima mjesta zadovoljstvu. Podaci, naime, kazuju da je na području Lopara 1847. živjelo samo 474 stanovnika i da se taj broj do 2011. gotovo utrostručio.

Proračun Općine Lopar u 2016. izvršen je s iznosom od 12,560.821 kn, a ovogodišnji je do zaključno 1. rujna ostvaren u iznosu od 9 milijuna i 600 tisuća kuna. Činjenica da se na području Lopara kroz proračun Općine i onoga što se ostvaruje kroz prihode komunalnih tvrtki i Turističke zajednice „okreće“ preko 23 milijuna kuna, govori dovoljno o „snazi“ ove male lokalne zajednice, rekao je Borić.

U proteklih 10 godina postojanja Lopar je na najbolji mogući način dokazao opravdanost osnivanja samostalne općine, što se dogodilo 2006. godine. Njegovi prethodnici, naglasio je Borić; načelnik Alen Andreškić, njegov zamjenik Frane Gabrić, predsjednik Općinskog vijeća Damir Paparić i cijeli sastav Vijeća napravili su kroz proteklih 10 godina pravo čudo u razvoju Lopara. Osim njima, aktualni načelnik Lopara – koji je to postao voljom birača na posljednjim svibanjskim izborima – zahvalio se biračima na ukazanom povjerenju, kao i domaćinu HT Imperialu, u čijem objektu održavaju svečanu sjednicu, na, kako je naglasio, dobroj usluzi i susretljivosti. Očekivanja Općine i „Imperiala“ u sljedećem razdoblju obilježit će plan ulaganja „Valamara“ u izgradnju novih objekata i sadržaja, te svakako i izrada izmjena i dopuna PP Općine Lopar koji mora pružiti mogućnost daljnjeg investiranja u razvoj turizma, kako na području Općine, tako i cijelog otoka Raba, naglasio je Borić dodavši kako je su dovršenim preuzimanjem „Imperiala“ od strane najveće turističke kuće u Hrvatskoj „Valamara“ te investicije sada još izvjesnije.

Borić je, nadalje, izrazio zadovoljstvo i činjenicom što je upravo na dan održavanja ove svečane sjednice – u trenutku kada turistička 2017. još uvijek traje, u Loparu dostignuta brojka od rekordno ostvarenih 700 tisuća turističkih noćenja, što je lani ostvareno tek krajem kalendarske godine.

 

Velika snaga male Općine

Proračun Općine Lopar u 2016. izvršen je s iznosom od 12,560.821 kn, a ovogodišnji je do zaključno 1. rujna ostvaren u iznosu od 9 milijuna i 600 tisuća kuna. Činjenica da se na području Lopara kroz proračun Općine i onoga što se ostvaruje kroz prihode komunalnih tvrtki i Turističke zajednice „okreće“ preko 23 milijuna kuna, govori dovoljno o „snazi“ ove male lokalne zajednice, rekao je Borić.

Njegovo izlaganje nije moglo proći bez spominjanja ugovorenih i objekata u fazi izgradnje, kao što su; dovršetak izgradnje prve faze sportske dvorane za koju je utrošeno nešto preko 9 milijuna i 300 tisuća kuna, uređenje groblja u što je u odnosu na ukupno ugovorenih 2.083.000,00 do sada utrošeno 561.000,00 kuna. Izgradnja spojne ceste za Vrh – 1 stajala je 1.108.000,00 kuna.

U svojem govoru načelnik Općine Lopar spomenuo je dobru suradnju s Županijskom lučkom upravom u Rabu, s Gradom Rabom i rapskim gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture na čijem je čelu ministar ali, naglasio je Borić, i dragi prijatelj Lopara i Raba Oleg Butković.

Nakon načelnika Josipa Borića okupljenima na svečanoj sjednici Općine čestitali su i obratili im s nekoliko riječi; načelnik općine Vladislavci Marjan Tomas, gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, predsjednik županijske skupštine PGŽ-a Erik Fabijanić, koji je načelniku Boriću uručio i prigodni poklon, pomoćnica ministrice pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u Upravi za otoke Tajana Huzak, u ulozi izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora to je učinio, na čistoj domaćoj čakavici, saborski zastupnik i gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić, dok je to u ulozi izaslanika predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, na vrlo srdačan i prijateljski način učinio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. A da mu je stalo do Lopara pokazuje i to, kako je sam naglasio, što se jučer našao službeno i u Dubrovniku, gdje je uz jedan dogovoreni posao potpisao i višemilijunski ugovor, da bi odmah nakon toga požurio i na vrijeme stigao na svečanu sjednicu Općinskog vijeća Lopara. Iskoristio je priliku, pa je malo u šali, a malo u zbilji zamolio pomoćnicu ministrice pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u Upravi za otoke Tajanu Huzak da požuri s prebacivanjem dijela sredstava namijenjenih za dovršetak radova na sportskoj dvorani u Loparu. Ako zatreba, dodao je Butković, pomoći će vam i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Ministar Butković pohvalio je suradnju dvaju otočkih čelnika, gradonačelnika Raba Nikole Grgurića i načelnika Općine Lopar Josipa Borića, jer samo se zajedništvom može ići u još brži razvoj cijelog otoka, zaključio je ministar.

 

Zaslužnima uručene općinske nagrade

Najsvečaniji dio sjednice uslijedio pri kraju uručivanjem ovogodišnjih općinskih nagrada zaslužnima, što su zajednički učinili predsjednik Općinskog vijeća Lopara Dino Ivanić i načelnik Općine Josip Borić. Nagrade su uručene; najboljoj loparskoj učenici Andrei Andreškić, za postignuti odličan uspjeh tijekom osmogodišnjeg školovanja. Nažalost zbog školskih obveza Andrea ovoj svečanosti nije nazočila. Priznanje je uručeno i Ljekrani Dragane Dumičić Debelić za 10 godina rada i doprinosa unaprijeđenju zdravstvene sigurnosti žitelja Lopara. Priznanje je uručeno i Stanku Jakucu jednom od utemeljitelja Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lopar, koji se za govornicom nakon uručenog priznanja vrlo emotivno zahvalio svima prisutnima. Priznanje je uručeno i Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Matahlija. Najmlađa primateljica priznanja bila je učenica osmog razreda Osnovne škole Ivana Rabljanina i učenica 5. razreda Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova, područnog odjeljenja u Rabu Zara Paparić, koja je u travnju ove godine na 55. Hrvatskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa održanom u Zagrebu osvojila prvo mjesto na mandolini u konkurenciji III. kategorije. Priznanje je primio i Predrag Andreškić, član DVD-a Lopara od 1997., dobrovoljni darivatelj krvi od 1996. i sadašnji zapovjednik DVD-a u Loparu. Općinsko priznanje uručeno je i Brunu Škariću aktivnom članu KUD-a „San Marino“ i aktivnom sviraču na tradicijskom mihu te voditelju „male škole“ miha u Loparu. Objedinjeno, plaketa i grb Općine Lopara uručene su samoukom glazbeniku Miljenku Vidasu Keriju, koji već godinama vodi pet klapa, a u posljednjih 4 godine među njima su i dvije loparske klape. Uz ostalo, naglašeno je u obrazloženju, Miljenko Vidas Keri je utemeljitelj Smotre klapa u Loparu.

Nagrada za životno djelo ove je godine u Loparu dodijeljena Franu Periću, prvom izučenom vatrogascu u Loparu i utemeljitelju Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Loparu.

U ime svih nagrađenih na primljenim se priznanjima zahvalio jedan od njih, Miljenko Vidas Keri.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime