logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Nedjelja, 17 Rujan 2017 06:36

U kraljevičkom brodogradilištu svečano porinut ponos Rapske plovidbe - trajekt "Četiri zvonika"

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
U kraljevičkom brodogradilištu svečano porinut ponos Rapske plovidbe - trajekt "Četiri zvonika" Foto/video: Marino Šimičić - Šeik

Kao što smo i najavili u subotu 16. rujna u kraljevičkom brodogradilištu kojeg je prije nepune tri godine preuzela tvrtka Dalmont, uz prisustvo velikog broja uzvanika i gostiju porinut je najveći trajekt Rapske plovidbe "Četiri zvonika".

 

Video sadržaj

 

Prvo je to porinuće u ovom najstarijem hrvatskom brodogradilištu nakon punih sedam godina praznoga hoda, pa je ovo bio u mnogočemu i svečan i emotivan trenutak.

Kao što smo već pisali osnovne karakteristike ovog projektiranog RO-RO putničkog broda su; dužina 79 m, a širina 17,5 m, kapacitet 100 osobnih automobila i 600 putnika, dok cijena izgradnje iznosi 7.897.000 Eura. Podsjetimo još jednom da u dioničkom društvu Rapska plovidba rade otočani i da je društvo u vlasništvu otočana, što je gotovo jedinstveni primjer u hrvatskom pomorstvu, pa je stoga ovaj pothvat gradnje i skorog uključivanja u plovidbu najvećeg trajekta u povijesti tvrtke doista vrijedan svakog respekta.

 

 

Direktor brodogradilišta Dalmont Ivan Ivić istaknuo je da je ovaj brod sve ono za što su se zauzimali u Dalmontu od osnutka prije 25 godina. Zapošljavali smo mlade stručne ljude, dodatno obrazovali postojeće, ulagali u infrastrukturu a sve u interesu poboljšanja radnog procesa, rekao je.

Direktor Rapske plovidbe Dragan Andrić ustvrdio je da će ovaj brod pridonijeti još kvalitetnijem povezivanju Raba s kopnom, a time i kvaliteti turizma te zadržavanju stanovnika na otoku. Trajekt "Četiri zvonika" (novogradnje DA 06) rapski bi brodar od Dalmonta trebao preuzeti početkom iduće godine, a nakon probnih plovidbi sa svojom bi osmeročlaom posadom trebao voditi glavnu riječ na rentabilnoj državnoj trajektnoj liniji 337 Mišnjak - Stinica, za koju je, zahvaljujući i ovom novom trajektu, ishođena nova desetgodišnja koncesija.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je ovaj posao gradnje broda za domaćeg naručitelja u domaćem brodogradilištu pozitivno svjetlo za gospodarstvo. Izrazio je očekivanje da će i drugi domaći brodari, prije svih Jadrolinija, povući slične poteze i naručiti gradnju novih brodova u hrvatskim brodogradilištima.

Prije nego li je simbolično presijekla konop i uspješno razbila bocu o brodsku oplatu, kuma broda Sanja Grozdanić, trenerica u Kajak klubu "Rab '83" i ravnateljica dječjeg vrtića «Pahuljica», poželjela je brodu dobro more i sretnu plovidbu, a cijeli su događaj došli uveličati i rapski samostreličari.

Pročitano 4795 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1