Home Vijesti U kraljevičkom brodogradilištu svečano porinut ponos Rapske plovidbe – trajekt “Četiri zvonika”

U kraljevičkom brodogradilištu svečano porinut ponos Rapske plovidbe – trajekt “Četiri zvonika”

0
U kraljevičkom brodogradilištu svečano porinut ponos Rapske plovidbe – trajekt “Četiri zvonika”

Foto: Foto/video: Marino Šimičić - Šeik

 

Prvo je to porinuće u ovom najstarijem hrvatskom brodogradilištu nakon punih sedam godina praznoga hoda, pa je ovo bio u mnogočemu i svečan i emotivan trenutak.

Rab danas oglas

Kao što smo već pisali osnovne karakteristike ovog projektiranog RO-RO putničkog broda su; dužina 79 m, a širina 17,5 m, kapacitet 100 osobnih automobila i 600 putnika, dok cijena izgradnje iznosi 7.897.000 Eura. Podsjetimo još jednom da u dioničkom društvu Rapska plovidba rade otočani i da je društvo u vlasništvu otočana, što je gotovo jedinstveni primjer u hrvatskom pomorstvu, pa je stoga ovaj pothvat gradnje i skorog uključivanja u plovidbu najvećeg trajekta u povijesti tvrtke doista vrijedan svakog respekta.

 {gallery}Kraljevica{/gallery}

 

Direktor brodogradilišta Dalmont Ivan Ivić istaknuo je da je ovaj brod sve ono za što su se zauzimali u Dalmontu od osnutka prije 25 godina. Zapošljavali smo mlade stručne ljude, dodatno obrazovali postojeće, ulagali u infrastrukturu a sve u interesu poboljšanja radnog procesa, rekao je.

Direktor Rapske plovidbe Dragan Andrić ustvrdio je da će ovaj brod pridonijeti još kvalitetnijem povezivanju Raba s kopnom, a time i kvaliteti turizma te zadržavanju stanovnika na otoku. Trajekt “Četiri zvonika” (novogradnje DA 06) rapski bi brodar od Dalmonta trebao preuzeti početkom iduće godine, a nakon probnih plovidbi sa svojom bi osmeročlaom posadom trebao voditi glavnu riječ na rentabilnoj državnoj trajektnoj liniji 337 Mišnjak – Stinica, za koju je, zahvaljujući i ovom novom trajektu, ishođena nova desetgodišnja koncesija.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je ovaj posao gradnje broda za domaćeg naručitelja u domaćem brodogradilištu pozitivno svjetlo za gospodarstvo. Izrazio je očekivanje da će i drugi domaći brodari, prije svih Jadrolinija, povući slične poteze i naručiti gradnju novih brodova u hrvatskim brodogradilištima.

Prije nego li je simbolično presijekla konop i uspješno razbila bocu o brodsku oplatu, kuma broda Sanja Grozdanić, trenerica u Kajak klubu “Rab ’83” i ravnateljica dječjeg vrtića «Pahuljica», poželjela je brodu dobro more i sretnu plovidbu, a cijeli su događaj došli uveličati i rapski samostreličari.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime