Home Vijesti Skupom „80-plus godišnjaka“ na Rabu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Skupom „80-plus godišnjaka“ na Rabu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

0
Skupom „80-plus godišnjaka“ na Rabu obilježen Međunarodni dan starijih osoba

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Frane Deželjin – Tunina uskoro će ući u 100 godinu života

Sve okupljene u dvorani Kina Rab posebno je obradovala činjenica da je na ovo lijepo druženje i ove godine stigao najstariji među njima, gospodin Frane Deželjin – Tunina, koji će za otprilike dva mjeseca ući u stotu godinu svojega života.

Rab danas oglas

Prije prigodnog kulturno-umjetničkog programa, u kojem su sudjelovali učenici rapske Osnovne škole Ivana Rabljanina i to najprije članovi dramske skupine igrokazom „Slon i mrav“, a potom i podmladak Folklornog društva Rapski tanac, te, već tradicionalno, umirovljenica Marija Kordić koja je pročitala stihove svojih dviju pjesama; „Majci“ i „Moj tata“ – okupljenima su se obratili i pozdravili ih; dugogodišnja predsjednica Udruge umirovljenika Marija Batistić – Mateša i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

 

Nazire li se ikakav kraj tužne sage o rapskom “Domu za starije i nemoćne”?

Osim pozdrava oboje su, svaki sa svoje strane, spomenuli “slučaj” nedovršene izgradnje Doma za starije i nemoćne, koji se na ovom otoku, pod u najmanju ruku neobičnim okolnostima gradi i „razgrađuje“ već više od 10 godina. Predsjednica Udruge Marija Batistić – Mateša još je jednom istaknula važnost “Doma” na otoku, ne samo kao budućeg stacionara, već, kad je Udruga u pitanju, prvenstveno kao prostora koji će konačno rapskim umirovljenicima ponuditi toliko željeni „dnevni boravak“, odnosno kvalitetno mjesto za druženje i aktivno starenje.

Uz srdačne pozdrave svim umirovljenicima otoka Raba, a osobito onima s navršenih 80 godina i više, te čestitke Udruzi i njezinom vodstvu na izuzetno kvalitetnom radu pod motom „aktivnog starenja“, gradonačelnik Grgurić spomenuo je i konkretne aktivnosti koje čelni ljudi Grada poduzimaju da se konačno riješe svi prijepori oko dovršenja gradnje Doma za starije i nemoćne. Razgovori o tom problemu započeli su najprije s odgovornima u Županiji, a nastavljeni su i u Ministarstvu. Rab je, naime, spreman osigurati potrebnih 2 milijuna kuna za završetak zacrtanih radova, ali uz uvjet da se dobije odgovor u što je utrošeno 1,6 milijuna kuna plaćenih, a neizvedenih radova.

Međutim, naglasio je Grgurić, sve će to pasti u vodu ukoliko struka ne iznađe mogućnost budućeg umrežavanja rapskog Doma za starije i nemoćne s Domovima na razini Županije, odnosno Republike.

 

Važnost obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba na globalnoj razini

Obilježavanjem ovog dana naglašava se potreba da se starijim osobama smanji osjećaj da su marginalizirane, izolirane i zaboravljene, te da se potakne donošenje mjera protiv njihova zapostavljanja, siromaštva i zanemarivanja.

Tijekom sljedećih 50 godina broj starijih osoba u svijetu će porasti od oko 600 milijuna na gotovo 2 milijarde. Danas, jedna od deset osoba ima 60 i više godina; do 2050. godine, jedna od pet osoba će biti u toj dobi, a do 2150., jedna od tri osobe će imati 60 i više godina. Takve velike demografske promjene predstavljaju ogroman izazov. Međunarodni dan starijih osoba ima za cilj podizanje svijesti o utjecaju starenja stanovništva i potrebi da se osigura dostojanstveno starenje pojedincima kako bi i dalje mogli sudjelovati u društvu kao građani s punim pravima.

 

Lijepa gesta Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab

Na kraju programa u dvorani Kina Rab, sudionici skupa pozvani su na nastavak druženja uz pjesmu u dvorišnom prostoru, gdje su ih dočekali stolovi prepuni gastro delicija koje su im na dar s puno pažnje i ljubavi pripremili i poslužili učenici Srednje škole Markantuna de Dominisa Rab.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime