Home Vijesti “Noć istraživača” kao prilika za bolje upoznavanje otoka na kojem živimo

“Noć istraživača” kao prilika za bolje upoznavanje otoka na kojem živimo

0
“Noć istraživača” kao prilika za bolje upoznavanje otoka na kojem živimo

Foto: Izvor: Centar za kulturu Lopar

 

{gallery}Noc istr-2017{/gallery}

Rab danas oglas

 

Naglasak programa ovogodišnje Rapske noći istraživača bio je na geologiji, arheologiji i ornitologiji, kao područjima istraživanja koja imaju još mnogo toga za pružiti u vidu boljeg poznavanja otoka na kojem živimo, ali i velikih potencijala za primjenu, primjerice, u smislu razvoja selektivnih oblika turizma.

Drugu godinu zaredom dio bogatog programa Rapske noći istraživača bio je realiziran i u Loparu te se za svakoga moglo pronaći ponešto. Predavanjima i radionicama dr. sc. Ivora Karvanića s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu program je započeo u petak, 29. rujna, u kongresnoj dvorani TN „San Marino“.

 

O paleolitiku za male i velike

Izuzetno zanimljivim i djeci prilagođenim predavanjem „O kamenom oruđu i kako se izrađuje“ dr. Karavanić upoznao je učenike svih razreda Područne škole Lopar s proizvodnim postupcima izrade kamenog oruđa u paleolitiku, s osobitim osvrtom na kulturu neandertalaca. Učenici su pritom pogledali i kratak film kojim je demonstrirana izrada različitih kamenih oruđa, a nakon toga uslijedila je i radionica na kojoj su ponešto od toga mogli vidjeti i uživo, pa čak i isprobati funkcionalnost određenih tipova oruđa. Predavanje i radionica izuzetno su zainteresirali loparske školarce koji su aktivno sudjelovali u svim etapama program te postavljali brojna zanimljiva pitanja. 

Nakon predavanja, razgledavanja uzoraka kamenog oruđa i demonstracije njihove izrade, dr. Karavanić održao je još jedno predavanje slične tematike, no na namijenjeno odraslijoj publici – prvenstveno srednjoškolcima i odraslima. Uz same tipove kamenih oruđa, izradu i umijeća potrebnih za njihovu izradu, dr. Karavanić predavanjem „Priča o artefaktima“ ukratko se osvrnuo i na znanstveni diskurs vezano za određene teze. 

 

Poučna šetnja loparskim dijelom Geoparka

Prekrasan subotnji dan svi zainteresirani mogli su iskoristiti za poučnu šetnju loparskim dijelom Geoparka. Tijekom izuzetno ugodne šetnje netaknutim krajolicima, u pratnji dr. sc. Tihomira Marjanca i dr. sc. Ljerke Marjanac obiđene su najznačajnije geološke točke te su se prisutni upoznali s različitim vrstama stijena i načinom njihova postanka. Pritom su podosta naučili i o pticama budući da su dr. sc. Jelena Kralj i Iva Šoštarić, mag. biol. mol., pripremile izuzetno zanimljive radionice vezano za oblik nogu i kljuna kod različitih vrsta ptica te njihovu ulogu. Sudionici su pritom pomoću dalekozora pratili i bilježili ptice koje su zapazili, što je posebno zainteresiralo one najmlađe.

Ovogodišnji program Rapske noći istraživača organiziran je u suradnji HAZU, Zavoda za paleontologiju i geologiju kvartara, Udruge ProGEO – Hrvatska, Pučkog otvorenog učilišta Rab i Centra za kulturu Lopar, uz pokroviteljstvo Grada Raba i Općine Lopar. Za realizaciju loparskog dijela programa Imperial d.d., odnosno Valamar Riviera d.d., ustupio je prostor kongresne dvorane TN „San Marino“ na korištenje na čemu ovim putem zahvaljujemo.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime