Home Vijesti Monaško posvećenje koludrice s. Marije Klare, OSB – iznimna svečanost u vjerskom životu našeg otoka

Monaško posvećenje koludrice s. Marije Klare, OSB – iznimna svečanost u vjerskom životu našeg otoka

0
Monaško posvećenje koludrice s. Marije Klare, OSB – iznimna svečanost u vjerskom životu našeg otoka

Foto: Foto: Sanjin Badurina - Piloto

 

Uz biskupa Ivicu Petanjka koji je predvodio svetu misu, koncelebrirali su domaći svećenici vlč. Petar Kordić, vlč. Frane Brozić, vlč. Marin Hrenrih, vlč. Krunoslav Boras, fra Tomislav Ćurić, fra Ivan Gavran, mons. Mladen Mrakovčić, zatim gosti vlč. Saša Ilijić, biskupov tajnik i vlč. Anton Depikolozvane, biskupski ekonom. Od uzvanika, slavlje su uzveličali i don Mario Čagalj iz Splita, benediktinac, zatim o. Damjan Kružičević, ceremonijal, također benediktinac iz Ćokovca, te fra Đuro Vuradin iz Pule, koji je bio župnik župe u kojoj je s. Marija Klara živjela.

Rab danas oglas

Sa samim tijekom obreda prisutne je prije početka svete mise upoznao ceremonijal o. Damjan Kružičević.

S. Marija Klara rođena je 1958. godine u Zenici, a veći dio života provela je sa svojom obitelji u Puli. Kratko su živjeli i u Slovačkoj, ali zdravlje kćeri bilo je razlogom povratka u Pulu gdje je radila kao njegovateljica u staračkome domu. Njezin je prioritet uvijek bilo pomagati drugima. Sedam godina nakon suprugove smrti, osjetila je poziv od Gospodina i odlučila se u potpunosti posveti Bogu kao redovnica, u molitvi i povučenosti od svijeta. U benediktinski samostan Sv. Andrije ušla je 1. prosinca 2012. godine, gdje uz zajedničke dužnosti obavlja i vanjske poslove za svoju zajednicu. Za svoj redovnički moto uzela je citat iz Biblije „Ta vidješe oči moje spasenje tvoje“ (Lk2,30).

 

Bog nam toliko puta otkriva poziv unutar poziva

Ovaj veliki događaj u njenom i životu njene obitelji, izbliza su popratile i njezine kćerke Slađana i Branka, te sestra Palma i brat Slavko. Slađana je sudjelovala i u liturgiji pročitavši prvo čitanje, psalam su otpjevale sestre benediktinke, oblata s. Marijana Ruta iz Čazme imala je drugo čitanje, a pjevajući je evanđelje navijestio svima Rabljanima znani vlč. Anton Depikolozvane. Slavlje je svojim pjevanjem popratio župni zbor.
U prigodnoj propovijedi, biskup Ivica Petanjak između ostalog je naglasio „U Svetom Pismu je zapisan život svakoga od nas. Ono otkriva ono što je već u meni, moje poslanje, moj identitet, ono što trebam živjeti i po čemu se trebam ostvariti.“

Obraćajući se s. Mariji Klari rekao je: „Draga sestro Klara, vjerujem da vam je Riječ Božja i život s ovim sestrama pomogao da bolje spoznate sebe, da otkrijete svoje poslanje i smisao svog života, da pronađete svoje ime, svoj identitet, da shvatite što je najvažnija stvar u životu. Da u samostanu možete samo ostati i opstati ako vam je na prvom mjestu Isus Krist. Isto tako nikada nitko od nas ne može stati i reći gotovo je. Bog nam toliko puta otkriva poziv unutar poziva, ono nešto po čemu se razlikujemo, po čemu možemo biti jedinstveni u svijetu. Neka ovo monaško posvećenje bude novo krštenje, novi početak, novi čovjek, nova osoba. A iz novoga se očekuje da bude bolje. Sestri Klari želimo dobar nastavak i dobar početak!“

Nakon biskupove propovijedi slijedio je vrhunac slavlja za našu posvećenicu s. Mariju Klaru. Obred posvećenja započeo je predstavljanjem posvećenice biskupu sa strane Opatice samostana Časne Majke Marine Škunca, OSB. Klečeći je zatim posvećenica pred Opaticom izrekla svoju molbu i nakanu za monaškim posvećenjem, a biskup ju je pozvao da svoju nakanu potvrdi Poveljom. Nakon što je s. Marija Klara pročitala Povelju, obje su je za oltarom potpisale.

Prema običaju zajednice, posvećenica raširenih ruku prema oltaru zapjevala je Gospodinu „Primi me…“, a nakon toga slijedila je molitva litanija svim svecima koju je predvodio biskupov tajnik vlč. Saša Ilijić, te biskupova posvetna molitva i predaja znakova zavjetovanja. S. Marija Klara primila je prsten kao znak neraskidivih zaruka s Isusom Kristom, kukulu kao znak oblačenja u novog čovjeka te časoslov iz kojeg će u ime Crkve svakodnevno moliti za dobro cijeloga svijeta.

 

Dirljivi trenuci prihvaćanja u zajednicu i zagrljaja s kćerkama

Nakon što je Časna Majka Marina Škunca, vidljivo ganuta, potvrdila njeno punopravno članstvo u benediktinskoj zajednici sv. Andrije Apostola u Rabu, slijedio je vrlo emotivno prihvaćanje u zajednicu izraženo sestrinskim cjelovom. Vrhunac poplave emocija izazvao je trenutak kada su svojoj majci pristupile čestitati obje kćeri, a potom i svi ostali koji su bili nazočni ovim dirljivim trenucima.

Čestitajući s. Mariji Klari, obitelji i prijateljima, te benediktinskoj zajednici koja je sada bogatija za jednu članicu, biskup je rekao: Draga sestro, ne gledaj ni lijevo ni desno, ne okreći se, idi naprijed… Božji blagoslov neka te prati u sve dane života…

I mi se pridružujemo iskrenim čestitkama!

 

  • Napisala: Brankica Pahljina
  • Snimio: Sanjin Badurina Piloto

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime