logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Nedjelja, 08 Listopad 2017 21:22

Održana svečana skupština povodom 20 godina rada Ureda Turističke zajednice Općine Lopar

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Održana svečana skupština povodom 20 godina rada Ureda Turističke zajednice Općine Lopar Foto: Hrvoje Hodak

Subotnje večeri 7. listopada 2017., bilo je posebno svečano u prostoru TN San Marino gdje se u društvu brojnih uzvanika obilježila 20. godina rada Ureda Turističke zajednice Općine Lopar. Nakon što je klapa Kamik otpjevala Lijepu našu, te nakon što je minutom šutnje odana počast svim poginulim i umrlim Hrvatskim braniteljima, za govornicu je pozvan gospodin Darko Pećarina prvi direktor Ureda i inicijator osnivanja Turističke zajednice mjesta Lopar, koji je dao zanimljiv uvid u povijest organiziranog turizma u Loparu i pojasnio razloge osnutka TZM Lopar.

S obzirom da gospodin Alen Andreškić, koji je 2002. godine od gospodina Pećarine preuzeo vođenje Ureda tadašnjeg Ureda TZM Lopara, nije mogao prisustvovati subotnjoj svečanoj skupštini, idući govornik bio je aktualni direktor Ureda Turističke zajednice Općine Lopar, gospodin Marin Mušćo koji nas je također proveo kroz kratku genezu inicijacije i razvoja loparske turističke zajednice i njezinu od samog početka jasno zacrtanu putanju prema održivom turizmu. Taj razvoj, prema njegovim riječima, nesmije bitno ugroziti prirodu niti njezine resurse, niti poremetiti odnose među gospodarskim granama već ih treba objediniti i oplemeniti, na način da od takvog turizma domaći čovjek može lakše i bolje živjeti.

"U Loparu su", kazao je Mušćo, "od ukupno 22 pješčane plaže komercijalizrane svega 3 (Rajska plaža, Livačina i Mel), a sve druge su još uvijek čista i netaknuta priroda, bez značajnih zahvata u prostoru. Želja je da u najvećoj mjeri to tako i ostane, da ne žrtvujemo prirodne resurse pod svaku cijenu, osobito ne u interesu stranog kapitala od kojeg stanovnici Lopara neće imati neke velike koristi."

Nakon upoznavanja s impozantnim brojkama koje govore da na području Općine Lopar danas ima 10.648 registiranih postelja i to 1076 u hotelima, 3659 u kampovima i 5913 u obiteljskom smještaju, u kojima se ostvaruje preko 90.000 dolazaka i preko 700.000 turističkih noćenja (ove godine 750.000), Mušćo je kazao i to da prosječan broj dana popunjenja na nivou destinacije je 71 dan, a prosječna duljina boravka 7,9 dana što je jedan od najboljih prosjeka u Županiji.

"I danas smo jedna od rijetkih TZ koja unutar turističkog mjesta ima zone paušalnog plaćanja boravišne pristojbe jer smo smatrali da je nepošteno da oni koji imaju preko 100 dana popunjenja plaćaju isti iznos po ležaju kao i oni koji nemaju ni 50", rekao je Mušćo i nastavio, "TZO Lopar je jedna od prvih turističkih zajednica u Hrvatskoj koja je imala tzv. HOT SPOTOVE, lokacije za besplatni internet i među prvima u HR je omogućila svojim iznajmljivačima prijavu turista putem interneta. Jedna smo od prvih turističkih zajednica koja je imala svoj katalog obiteljskog smještaja, te jedna od prvih koja je omogućila besplatnu promociju svojim članovima na web strancima."

 

Svečano dodijeljena priznanja institucijama, udrugama i pojedincima

Prigodni program svojim su plesom uljepšali vrijedni članovi KUD-a San Marino, a najsvečaniji dio skupštine bio je rezerviran za dodjelu priznanja. Svima nagrađenima priznanja su uručili načelnik Općine Lopar i predsjednik Turističke zajednice Općine Lopar, gospodin Josip Borić i direktor ureda Turističke zajednice Općine Lopar, gospodin Marin Mušćo.

 

Prvo priznanje dodijeljeno je Centru za kulturu Lopar, koji djeluje tek šest godina, i koji je svojim radom znatno unaprijedio kulturni život destinacije Lopar, a preuzela ga je njegova ravnateljica prof. Tonka Kavran. CZK Lopar godišnje odradi desetak svojih samostalnih kulturnih manifestacija namijenjenih žiteljima Lopara, ali i njihovim turistima, istovremeno intenzivno surađuje na arheološkim istraživanjima u Loparu implementirajući kulturno-povijesnu baštinu u turističku ponudu Lopara kroz razne promotivne materijale i organizirane ture razgledavanja.

Priznanje je potom dodijeljeno i Imperialu d.d. – najvažnijem turističkom i gospodarskom subjektu na otoku, a samim time i najvećem i najznačajnijem članu TZO Lopar, koji je kao jamac stabilnosti i kvalitete turističkog proizvoda na području Lopara prisutan točno 50 godina. U ime Imperial-a d.d. priznanje je preuzela direktorica prodaje i marketinga gospođa Kristijana Ribarić Matušan.

U ime TZ Kvarnera, županijske institucije koja redovito podupire projekte TZO Lopar, jačajući tako i brand Kvarnera kao regije, priznanje je primila njihova predstavnica gospođa Silvija Brala Haramina.

Naravno, nije izostalo priznanje „starijoj sestri“ TZO Lopara, Turističkoj zajednici Grada Raba, s kojom je kroz proteklih 20 godina realiziran iznimno velik broj zajedničkih aktivnosti; od sajamskih nastupa na emitivnim tržištima, preko udruženog oglašavanja do zajedničkih manifestacija, radionica i edukacija za iznajmljivače. Priznanje je u ime TZG Raba preuzela direktorica ureda TZG Raba gospodična Ivana Matušan.

 

Priznaje je dodijeljeno i KUD-u San Marino koje obnavljanjajući lokalnu tradiciju djeluje od 1998. god., a neformalno još od 80-ih godina. Udruga je to koja sudjelujući na svim značajnijim smotrama folklora u zemlji i inozemstvu, plesom i pjesmom svojih sekcija značajno promovira svoj Lopar.

Posebno priznanje pripalo je vatrogascima DVD-a Lopar koji su djelujući kroz proteklih 35 godina, svojom opremom i ljudstvom uvijek stajali na raspolaganju za sve zadaće koje su im bile namijenjene, a 40-tak operativaca DVD-a Lopar uvijek je spremno sudjelovati u akcijama gašenja požara ili nekim drugim intervencijama, što je za jednu destinaciju poput Lopara od neizmjerne važnosti. Priznanje dodjeljeno DVD-u Lopar preuzeo je dopredsjednik gospodin Dalibor Jakuc.

Priznanje je dodjeljeno i Udruzi veterana Domovinskog rata Lopar koja je osnovana je 2008. godine i okuplja preko stotinu članova koji aktivno sudjeluju u aktivnostima uređenja mjesta, održavanja pješačkih staza, ali su uključeni u gotovo sve manifestacije u organizaciji Općine Lopar i TZO Lopar.

Iako je formalno osnivanje Udruge iznajmljivača tek u planu, priznanje je dodijeljenoi svim iznajmljivačima Lopara, koji su sa oko 4.500 osnovnih kreveta i ostvarenih preko 300.000 turističkih noćenja, nakon Imperial-a d.d., najveća snaga loparskog turizma. Udruge koja je pred osnivanjem pomoći će im u rješavanju brojnih problema s kojima se susreću. Do tada, u njihovo ime priznanje je preuzeogospodin Ivica Škapul.

Nakon institucija i udruga uslijedila je dodijela priznanja i zaslužnim pojedincima. Priznanje je tako dodijeljeno gospodinu Darku Pećarini kao članu Inicijativnog odbora za osnivanje TZ mjesta Lopar, prvom direktoru ureda TZ mjesta Lopar, te inicijatoru mnogih aktivnosti i projekata pri samom osnivanju i daljnjem djelovanju TZM Lopar.

U odsutnosti priznanje je dodijeljeno i gospodinu Branku Kopriću, nekadašnjem predsjedniku Mjesnog odbora Lopar, također članu Inicijativnog odbora za osnivanje TZ Lopar i predsjedavajućem na osnivačkoj Skupštini TZM Lopar.

Priznanje je zaslužio i gospodin Rajko Ivanić, prvi predsjednik TZM Lopar i vlasnik prvog hotela u novijoj turističkoj povijesti Lopara, koji je svojim izuzetno hrabrim poduzetničkim pothvatom nedvojbeno dao bitan doprinos kvaliteti turističke ponude destinacije.

Gospodin Ivan Jakuc priznanje je zavrijedio kao član Inicijativnog odbora za osnivanje TZM Lopar, te član prvog i brojnih drugih saziva Skupštine i Vijeća TZ Lopar, kao i drugih odbora, te dugogodišnji istaknuti turistički djelatnik.

I gospodinu Josipu Stančiću, članu svih saziva Skupštine i TV-a TZ Lopar, a u jednom mandatu i predsjedniku TZM Lopar, te dugogodišnjem direktoru TN San Marino, priznanje je dodijeljeno u odsutnosti.

"Iako se često danas kod nas ljudi pitaju: 'Kada ćemo doseći prijeratne brojke?', slobodan sam utvrditi da su one na ovom prostoru dostignute i prestignute. Naime, 1988. godine bilježmo 665.091 noćenje, 2015. preko 670.000, a 2017. mislim da ćemo ići preko 750.000 noćenja. To nisu male brojke, i nema puno destinacija koje su blizu milijunu, osobito na ovako malo stanovnika. Te brojke nas obvezuju da budemo budni, mudri i organizirani, jer svaka se greška u prostoru i razvoju u turizmu skupo plaća." (Josip Borić)

Gospođa Janja Matahlija, zavrijedila je svoje priznanje kao domaćica koja već 36 godina marljivo radi svoj posao u tvrtki nositelju turizma otoka Raba, vrlo uvaženoj među kolegama i turistima zbog ljubaznosti i održavanja visokih standarda u poslu. U 2013. godini dobitnici nagrade „Čovjek ključ uspjeha u turizmu od strane HTZ-a“ (na državnoj razini).

Gospođi Grozdani Marušić, priznanje je dodijeljeno kao članici KUD-a San Marino od samog osnutka, članici Upravnog odbora, te zadnjih nekoliko godina aktivnoj voditeljici najmlađe skupine plesne sekcije KUD-a, koje priprema za nastupe na raznim manifestacijama kao i za nastupe na Riječkom karnevalu.

Priznanje je dodjeljeno i U.O. Bellevue, obitelji Franelić, jednom od najdugovječnijih objekata za iznajmljivanje i ugostiteljskih objekata, kao prvom objektu s bazenom u Loparu, dobitniku brojnih priznanja za kvalitetu usluga (2014. prema Holidaychecku uvršten u 400 najbolje ocjenjenih hotela u Svijetu i među 12 u Republici Hrvatskoj).

U.O. Porat, vlasnika Igora Tomičića, priznanje je dodjeljeno za uspješno poslovanje na Golom otoku već preko 20 godina, gdje unatoč vrlo specifičnim i teškim uvjetima poslovanja osim za ugostiteljski dio ponude brine i za ponudu suvenira, kino projekcije, izložbeni prostor, te vodi brigu o čuvanju prostora te samim time gotovo cjelokupnoj ponudi Golog otoka

Priznanje je dodijeljeno i U.O. Arta koji unatoč brojnim problemima poput opskrbe el. energijom i vodom, otežanom dostavom namirnica i ostalih potrepština, uspješno posluje na otočiću Sveti Grgur od 2010. godine, a osim ugostiteljske ponude također brine za očuvanje prirode i čistoće otoka, te o redu u samoj luci.

Po završetku ceremonije dodijele priznanja, u ime svih nagrađenih skupu se obratila gospođa Kristijana Ribarić Matušan koja je svečanoj skupštini prisustvovala kao imenovani delegat Uprave imperila d.d.. Zahvalivši se na priznanju i na izvrsnoj realizaciji svečanosti na kojoj se doista moglo čuti mnogo zanimljivih detalja i iz turističke prošlosti Lopara i sama se prisjetila svojih 20 godina rada u Imperialu i uspješne suradnje s TZO Lopar.

Prigodnim riječima skupu se obratila i predstavnica TZ Kvarnera, gospođa Silvija Brala Haramina koja je uz čestitke na obljetnici posebno istaknula izvrsnu suradnju TZ Kvarnera i TZO Lopara te opetovane sjajne rezultate aktualne sezone u kojoj je već sada u Loparu premašena ukupna brojka noćenja s kraja prošle godine.

U ime Grada Raba kojeg je na svečanosti predstavljao zamjenik gradonačelnika Raba gospodin Denis Deželjin i Turističke zajednice Grada Raba, skupu se obratila i direktorica Ureda TZG Raba gospodična Ivana Matušan, iskazavši svoje divljenje spram svega što je u Loparu učinjeno na planu jačanja kvalitete turističke ponude kao i zadovoljstvo kvalitetom suradnje s TZO Lopar, osobito u periodu od kada ona obnaša funkciju direktorice Ureda TZG Raba, te je uz iskrene čestitke povodom obljetnice kolegi Marinu Mušću darovala prigodan poklon.

 

Borić: "Lopar je i dostignuo i prestignuo prijeratne brojke"

Svečanu skupštinu svojim je govorom zaključio načelnik Općine Lopar i predsjednik Turističke zajednice Općine Lopar, gospodin Josip Borić. Istaknuvši kako je 2010. godine Lopar proslavio 100 godina turizma, Borić je kazao da je tada, početkom 20 stoljeća, sve počelo s obitelji Pičuljan, a prijelomni trenutak za uzlet loparske destinacije dogodio se sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, kada je razvojne smjernice modernog turizma odredio još jedan za Lopar izuzetno značajan čovjek, gospodin Josip Jole Jerić.

"Moglo bi se slobodno reći da se vrijeme na prostoru današnje Općine Lopar, s obzirom na način življenja, može podijeliti na ono prije i na ono poslije izgradnje Hotelskog naselja San Marino. Naime, do te 1967. godine u primarnoj djelatnosti, poljoprivredi i stočarstvu te u ribarstvu bilo je jednako zaposlenih radno sposobnih žitelja Lopara kao i u uslužnim djelatnostima, a nakon 50 godina podaci pokazuju da je primarna djelatnost u Loparu gotovo nestala, dok je razvoj turizma uvelike povećao broj zaposlenih u uslužnim djelatnostima. Danas je taj vizionarski i inovativni zadatak na sebe preuzela jedna mlađa generacija koja na raspolaganju ima institucije, alate, tehnologije, prostor, medije i novac za podizanje loparskog turizma na višu razinu."

"Iako se često danas kod nas ljudi pitaju: Kada ćemo doseći prijeratne brojke?, slobodan sam utvrditi da su one na ovom prostoru dostignute i prestignute. Naime, 1988. godine bilježmo 665.091 noćenje, 2015. preko 670.000, a 2017. mislim da ćemo ići preko 750.000 noćenja. To nisu male brojke, i nema puno destinacija koje su blizu milijunu, osobito na ovako malo stanovnika. Te brojke nas obvezuju da budemo budni, mudri i organizirani, jer svaka se greška u prostoru i razvoju u turizmu skupo plaća. Jasno je", rekao je Borić, "da konačno moramo odrediti i što želimo u budućnosti biti kao destinacija u smislu broja turista, jer infrastruktura je na gornjoj granici opstojnosti, na broju od preko 10.000 turista u općini, što je i 10 puta više nego li je nas kao stanovnika....

Turistička zajednica Općine Lopar koja danas slavi 20 godina rada, u sljedećoj će godini biti oslobođena dijela obveza koje je do sada imala, ali će sva ustupljena sredstva utrošiti u manifestacije, promociju i prepoznatljivost destinacije. Pokrenuli smo projektiranje dogradnje zgrade TZ i uz pomoć fondova i državne razine nadam se početku realizacije u drugom dijelu 2018. godine."

Uz čestitke svim dobitnicima priznanja, svima koji su dali svoj doprinos početku, razvoju i opstanku institucije TZ Općine Lopar, Borić je svima okupljenima na svečanoj skupštini čestitao i Dan neovisnosti Republike Hrvatske.

Na samom kraju svečanosti loparske napjeve su ispjevali Pučki pjevači, a ostatak večeri nastavljen je druženjem uz prigodni domjenak i pjesmu klape Kamik.

Pročitano 3374 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1