logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Četvrtak, 12 Listopad 2017 09:09

Svečano potpisan Kolektivni ugovor između Općine Lopar, komunalnih društava „Vrutak“ i „Loparko“ i Sindikata

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Svečano potpisan Kolektivni ugovor između Općine Lopar, komunalnih društava „Vrutak“ i „Loparko“ i Sindikata Foto: Ivica Hodak

U nazočnosti načelnika Općine Josipa Borića, Željka Čehaka, specijaliste zaštite na radu i radničkog prava i preostala četiri člana tima za pregovaranje, u utorak 10. listopada prostoru vijećnice Općine Lopar potpisan je novi Kolektivni ugovor između Općine Lopar i rukovodstva komunalnih društava „Vrutak“ i „Loparko“ s jedne i Sindikata s druge strane. 

 

Ugovor kojem je glavni cilj, po riječima načelnika Josipa Borića, osigurati financijsku opstojnost oba Društva – potpisali su; od strane vodstva komunalnih tvrtki, direktor Zdenko Jakuc, a u ime Sindikata to je učinio Milorad Matahlija, glavni sindikalni povjerenik.

Nakon potpisa novog Kolektivnog ugovora, koji je dogovoren na rok od četiri godine, (prvi je bio zaključen na rok od dvije godine, 1. lipnja 2015.), sindikalni je povjerenik Milorad Matahlija izrazio svoje zadovoljstvo njegovim odredbama i poboljšanjima u korist zaposlenika u odnosu na prvi Ugovor.

Prije svečanog potpisivanja Kolektivnog ugovora, o komunalnim tvrtkama „Vrutku“ i „Loparku“ nekoliko je informacija dao direktor Zdenko Jakuc, pa smo tako, doznali i to da je Društvo „Vrutak“d.o.o. osnovano 17. rujna 2007. i da je započelo s radom 1. siječnja 2008., što znači da će ovo mlado Društvo u najmlađoj općini u Primorsko goranskoj županiji, 2018. proslaviti 10 godina postojanja.

Sukladno odredbama Zakona o vodama, „Vrutak“ d.o.o. je podijeljen na dva društva; na „Vrutak“ i „Loparko“, a oba su društva u 2016. ostvarila zajedno prihod od 8,400.000,00 kuna, s tim da im je cilj što prije doći do zajedničkog prihoda u visini od 10 milijuna kuna.

U ovako maloj, ali i vrlo vrlo uspješnoj Općini vrlo je važno to što komunalna društva u njoj zapošljavaju radnu snagu, a tako je bilo i ove godine; 19 radnika na neodređeno i 6 na ugovor tijekom cijele godine, uz napomenu da je u sezoni bilo zaposleno 46 radnika na ugovor o radu i tri studenta preko studentskog ugovora.

Zaključenim Kolektivnim ugovorom dodatna je pažnja, između ostalog, posvećena rađanju djece kroz plaćeni dopust i financijsku potporu, dok se kroz povećanje broja dana godišnjeg odmora želi pomoći najiskusnijima i ujedno starijim zaposlenicima, naglasio je Zdenko Jakuc.

Jakuc je spomenuo i neke od budućih investicijskih zahvata loparskih „komunalaca“. Pa je tako naglalsio da „Loparko“ d.o.o. koji se bavi djelatnošću odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda sudjeluje u EU projektu aglomeracije Lopara u što će se uložiti preko 30 milijuna kuna.

Spominjući svijetlu budućnost „Vrutka“ i „Loparka“ Jakuc je spomenuo plan izgradnje poslovne zgrade u radnoj zoni „Sorinj“. Tlocrtna površina zgrade je 1000 kvadratnih metara koja sadrži potrebne garaže i uredski prostor za potrebe Društva. Procijenjena vrijednost ove investicije je 6,500.000,00 kuna plus PDV.

„Odlučili smo Društvu za rođendan (1. 1. 2018.) pokloniti početak radova na toj zgradi“ zaključio je Zdenko Jakuc.

Pročitano 2848 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1