Home Vijesti Obilježen 24. listopada – Dan hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada i otoka Raba

Obilježen 24. listopada – Dan hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada i otoka Raba

0
Obilježen 24. listopada – Dan hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada i otoka Raba

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

U svojem kratkom uvodu, u ulozi domaćina ove promocije, Željko Peran je među ostalim kazao da se radi o povijesno vrlo znakovitom djelu u kojem, kao niti u jednom dostupnom spisu ili objavljenim knjigama koje su se do sada bavile tim razdobljem na ovim prostorima, nema toliko sustavno objedinjenih argumentiranih činjenica, koje su tijekom poraća iza drugog svjetskog do Domovinskog rata, bile skrivane od očiju javnosti.

Nepoželjnost istine u suvremenom svijetu

Rab danas oglas

U ispunjenom prostoru Velike vijećnice Peran je na početku poseban pozdrav uputio dijelu posade ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice „Cavtat“, koji je u rapsku luku uplovio nakon uspješnog sudjelovanja u vojnoj vježbi kod otoka Vira izvedenoj pod nazivom „Harpun 17“.

O svojoj knjizi, vrlo dobro pripremljen, emotivno je i zanimljivo, nešto podulje govorio sam autor, admiral Davor Domazet – Lošo.

Samu je knjigu nazvao oporom, ali i knjigom nade. Ovom knjigom, rekao je, on dokazuje da se sve u suvremenom svijetu, a posebno kod nas svodi na skrivanje istine ili na to, kako je spoznaja nepoželjna. U dobrom dijelu knjige Domazet se bavi Titovim likom, srozavajući mit o njemu kao velikoj povijesnoj ličnosti, zanimljivo je i to, što Domazet u svojoj knjizi tvrdi, da je ishodište svih zala u povijesti čovječanstva – Francuska revolucija. Što se tiče hrvatske povijesti Domazet poručuje; potrebno je zaboraviti datume 10. travnja i 29. studeni i za sva vremena zapamtiti 5. kolovoza 1995.

 

Odavanje počasti

Obilježavanje na sam Dan hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada i otoka Raba, u utorak 24. 10., započelo je najprije ujutro u 8,30 sati polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća uz središnji križ na Gradskom groblju, a 15-ak minuta kasnije to isto je urađeno i u parku „Boškopini“, uz spomen obilježje palim braniteljima u Domovinskom ratu. Učinile su to delegacije; Grada Raba, sve braniteljske udruge Raba, posada Ophodnog broda „Cavtat“ i drugi.

 

Misa i obilazak vojnog broda HRM-a “Cavtat”

Nakon svečane mise u prostoru eks katedrale „Uznesenja Marijina“,koju je predvodio rapski vikar, mons. Mladen Mrakovičić, uslijedio je posjet i obilazak vojnog broda „Cavtat“, kojom je prilikom gradonačelnik Raba Nikola Grgurić uručio zapovjedniku broda prigodni poklon.

 

Svečana sjednica Gradskog vijeća Raba

Središnji događaj obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada i otoka Raba bila je održana svečana sjednica Gradskog vijeća Raba. Vijećnike, brojne rapske branitelje i pristigle goste u do kraja popunjenom prostoru Velike vijećnice Grada Raba pozdravio je najprije predsjednik Gradskog vijeća Raba, i sam hrvatski branitelj, Željko Peran. On je, između ostalog s ponosom naglasio da je tijekom Domovinskog rata u obrani i oslobađanju Hrvatske na razne načine bilo angažirano više od 1.000 Rabljana, koji su sudjelovali u aktivnostima ratnih postrojbi Hrvatske vojske, prije svega, na Ličkom, ali i na drugim ratištima diljem Hrvatske.

Peran je posebne pozdrave uputio obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, te hrvatskim ratnim vojnim invalidima iz Domovinskog rata. Uz pozdrav gradonačelniku Grada Raba Nikoli Grguriću, Peran je pozdrave uputio i; predsjedniku Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata „Ajkule“ Perici Prpiću, koji je na Rab stigao i u ulozi izaslanika ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.

Predsjednik Gradskog vijeća Raba pozdravio je nadalje admirala Davora Domazeta – Lošu, zapovjednika bataljona Senj – Rab 155. Brigade u Domovinskom ratu Ivana Nekića, zapovjednika 1. bojne 118. Brigade Paju Brkljačića, načelnika veze 9. Gardijske brigade „Vukovi“ Milana Franića i zamjenika načelnika općine Lopar Dominika Paparića.

Okupljenima su se na svečanoj sjednici obratili, pozdravili ih i čestitali im Dan hrvatskih branitelja Domovinskog rata Grada i otoka Raba; admiral Davor Domazet – Lošo, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Perica Prpić, dok je završna riječ pripala gradonačelniku Raba Nikoli Grguriću.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime