logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Ponedjeljak, 30 Listopad 2017 15:55

Uoči blagdana Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće na Spomen-groblju žrtava logora u Kamporu

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)
Uoči blagdana Svih svetih položeni vijenci i zapaljene svijeće na Spomen-groblju žrtava logora u Kamporu Foto: Ivica Hodak

U ponedjeljak 30. listopada, tradicionalno, uoči blagdana Svih svetih, položeni su vijenci i zapaljene svijeće podno obeliska na Spomen-groblju u Kamporu, u spomen na nevine žrtve talijanskog fašističkog logora iz Drugog svjetskog rata.

 

U ime Grada Raba to su učinili; gradonačelnik Nikola Grgurić, njegov zamjenik Denis Deželjin i predsjednik Gradskog vijeća Željko Peran, a nakon njih pred obeliskom su se poklonile i delegacije Državnog zbora i Vlade Republike Slovenije koju su činili; Uroš Prikrl, zastupnik u Državnom zboru, Dragica Bac, generalna direktorica za invalide, žrtve vojnog nasilja u Ministarstvu za rad, obitelj, socijalna pitanja i jednake mogućnosti, te Gregor Ivanušić, viši savjetniki u Ministarstvu. Oni su položili vijenac Vlade Republike Slovenije.

U ime Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj to je učinio dr. Marko Rakovec, zamjenik veleposlanice Slovenije u Hrvatskoj, a u ime Logorskog odbora Rab-Gonars, predsjednik Odbora Hermman Janež (ml.).

Vijenac je položila i svijeću zapalila i delegacija Udruge antifašista Raba, koju su činili; Vanja Seršić, predsjednik i Ivica Lupić, potpredsjednik Udruge.

Okupljenima na Spomen-groblju u Kamporu obratili su se redom Herman Janež (ml.) u ulozi predsjednika Logorskog odbora Rab-Gonars, dr. Marko Rakovec kao zamjenik veleposlanice Republike Slovenije u Hrvatskoj. Nakon njih, u nešto duljem obraćanju prisutnima se obratio i Uroš Prikrl, zastupnik u Državnom zboru Republike Slovenije, koji je osim dobrih odnosa Republika Slovenije i Hrvatske, poželio da se nikada više ne ponove strahote koje su se dogodile u vrijeme drugog svjetskog rata na ovom dijelu prelijepog otoka Raba.

Na kraju sve okupljene je, posebno goste pristigle iz Slovenije pozdravio u ulozi domaćina rapski gradonačelnik Nikola Grgurić. Naglasio je, između ostalog, da ne smijemo živjeti u prošlosti, ali nikada ne smijemo zaboraviti što se ovdje događalo. Upravo stoga, iskoristio je priliku zahvaliti se delegacijama pristiglima iz Slovenije, ali i svim dosadašnjim obnašateljima gradonačelničke dužnosti u Gradu Rabu, koji su se brinuli za ovo spomen groblje i bili uspješni organizatori i domaćini komemoratvnih skupova na ovom groblju.

Po povratku u Rab položeno je cvijeće i zapaljene su svijeće uz spomenik ispred mjesta u Kamporskom polju na kojem se nalazio logor za djecu, žene i starije osobe.

Delegacija Grada Raba, kao i delegacije braniteljskih udruge i Udruge antifašista Raba sutra (31. 10.) ujutro položit će vijence i zapaliti svijeće uz središnji križ na Gradskom groblju u Rabu.

Pročitano 1418 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1