Home Vijesti Rapski Riječanin 85-godišnji gospodin Dragomir Kordić – Drago donirao DVD-u RAB 100.000 kuna

Rapski Riječanin 85-godišnji gospodin Dragomir Kordić – Drago donirao DVD-u RAB 100.000 kuna

0
Rapski Riječanin 85-godišnji gospodin Dragomir Kordić – Drago donirao DVD-u RAB 100.000 kuna

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Značajno je i to da je sve ovo što je nabavljeno doniranim sredstvima gospodina Kordića, zapravo neophodna baza za postavu digitalnog vatrogasnog repetitora, kojeg se nabava uskoro očekuje.

Rab danas oglas

Gospodin Dragomir Kordić – Drago dugogodišnji je veliki simpatizer DVD-a Rab, jednog od najboljih vatrogasnih društava u Hrvatskoj. Zahvaljujući tome, kao i činjenici da je veliki i dugogodišnji prijatelj, u Hrvatskoj najdugovječnijeg predsjednika nekog DVD-a, gospodina Joška Vidasa, te dodatno potaknut ljetošnjim velikim požarima po Dalmaciji i na Velebitu, gospodin Kordić je rapskom DVD-u donirao iznos od 100.000 kuna zamolivši rapske vatrogasce da tim sredstvima nabave ono što u ovom trenutku smatraju potrebnim za rad svojega DVD-a.

 

Nabavljeno je 8 prijenosnih radio stanica, jedna za Vatrogasni operativni centar (VOC) i 5 fiksnih radio stanica sa integriranim GPS-om za pet vozila rapskog DVD-a. Zahvaljujući tim uređajima u vozilima DVD-a moći će se ubuduće iz VOC-a i zapovjednog mjesta pratiti tijek intervencija pri gašenju požara.

Više informacija o tome što je s tim iznosom nabavljeno rekli su nam čelnici rapskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva, predsjednik Tomislav Presečki, zapovjednik vatrogasne postrojbe Milivoj Ličina i tajnik društva Dorijan Kurelić. Nabavljeno je 8 prijenosnih radio stanica, jedna za Vatrogasni operativni centar (VOC) i 5 fiksnih radio stanica sa integriranim GPS-om za pet vozila rapskog DVD-a. Zahvaljujući tim uređajima u vozilima DVD-a moći će se ubuduće iz VOC-a i zapovjednog mjesta pratiti tijek intervencija pri gašenju požara.

 

Važno je istaknuti, rekli su nam Presečki i Ličina da radio stanice rade na analognim i digitalnim kanalima, čime su integrirane u postojeći – dosadašnji komunikacijski sustav obje vatrogasne postrojbe na Rabu (Rab i Lopar). Osim toga, značajno je i to da je sve ovo što je nabavljeno doniranim sredstvima gospodina Kordića, zapravo neophodna baza za postavu digitalnog vatrogasnog repetitora, kojeg se nabava uskoro očekuje.

 

Radio stanice su podešene, obavijestio je novinare zapovjednik Milivoj Ličina, tako da kod vatrogasnih intervencija omogućuju komunikaciju sa GSS-om (Gorskom službom spašavanja), a uz to raspolažu i sa pomorskim VHF kanalom 16 (156.800 MHz) koji služi za pozivanje i komunikaciju u slučaju pogibelji ili intervencija na moru.

Nabavljenim radio stanicama povećava se sigurnost vatrogasaca tako što će vatrogasac moći u rekordno kratkom vremenu uputiti županijskom VOC-u poziv za hitnu pomoć u slučaju da se prilikom intervencija gašenja požara nađe u velikoj opasnosti.

Radio stanice su podešene, obavijestio je novinare zapovjednik Milivoj Ličina, tako da kod vatrogasnih intervencija omogućuju komunikaciju sa GSS-om (Gorskom službom spašavanja), a uz to raspolažu i sa pomorskim VHF kanalom 16 (156.800 MHz) koji služi za pozivanje i komunikaciju u slučaju pogibelji ili intervencija na moru.

Na kraju tiskovne konferencije rapski su vatrogasci još jednom uputili veliku javnu zahvalu donatoru, gospodinu Dragomiru Kordiću – Dragu, ali i djelatniku Javne vatrogasne postrojbe Rijeka i predavač u Vatrogasnoj školi Željku Mavrincu, struč.spec.ing.sec., ing.el., stručnjaku na ovom području koji je pomogao pri odabiru tehničke opreme koja je donacijom kupljena u svrhu poboljšanja komunikacije, a osim toga obavio je vrlo kvalitetno i obiman posao programiranja i ugradnje iste, te usklađivanja i povezivanja s postojećim županijskim sustavima.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime