logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 748
Nedjelja, 05 Srpanj 2015 18:17

Mlada misa vlč. Franka Markulića

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)

Barbat je jutros osvanuo u iznimnom duhovnom ozračju u očekivanju događaja svečanosti mlade mise svojeg sumještana vlč. Franka Markulića. Rastom stupnjeva vrelog ljetnog dana, povećavalo se i raspoloženje i uzbuđenje velikog mnoštva koje se slijevalo prema njegovoj rodnoj kući da bi podijelili radost događaja. Kad je stigla i njegova duhovna obitelj – svećenici, bogoslovi i časne sestre, vlč. Franko se ispraćen dirljivim roditeljskim blagoslovom u nepreglednoj procesiji zaputio prema župnoj crkvi sv. Stjepana gdje ga je također dočekao veliki broj vjernika. Ovakav događaj zbio se pred točno pedeset godina kad je posljednju mladu misu u Barbatu, a ujedno i na otoku Rabu imao današnji zlatomisnik vlč. Petar Kordić.

Po ulasku u crkvu, vlč. Markulić je svoje poslanje preporučio kratkom posvetnom molitvom zagovoru pred kipom Majke Božje Karmelske.

Uz tople pozdrave u svoje i u ime svih svećenika, župljana i gostiju, prigodnu uvodnu riječ uputio je župnik Barbata vlč. Ivan Katunar. Uz riječi podrške i lijepih želja, izrazio je veliku radost zbog ovog dana za pamćenje i povjerio mu Božji narod da ga povede u misno slavlje.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor Barbata u narodnim nošnjama, roditelji su sudjelovali prinošenjem darova kruha i vina do oltara, a propovijedao je mladomisnikov prijatelj don Josip Radić, svećenik Zadarske nadbiskupije.

Propovjednik je naglasio kako Bog ostaje uvijek vjeran u svom veličanstvenom naumu da čovjeka spasi po Čovjeku te želi i računa na našu suradnju.

Kao što je tražio od proroka da propovijedaju njegovu ljubav i pozivaju na obraćenje, to traži i od nas danas.

Svećenik je pozvan govoriti jednu jedinu Istinu: Bog te stvorio i on te voli. Isus Krist sin Boga sišao je među ljude, on je put u Nebo.

Nadalje je govorio o vremenu našeg života kao milosnom daru i prilici da postanemo Božja djeca za vječnost.

Sreća je našim ljudskim mehanizmima neostvariva – to je dar živoga Boga.

Živimo u vrijeme kad je čovjek zapustio traženje milosti od Boga jer nemamo vremena. Imamo vremena za tjelesno i materijalno, ali ne i za dušu.

Stavimo Boga i dušu u središte svog života. Ne treba zapustiti tjelesno, ali se ne ni fokusirati samo na tijelo, već postići ravnotežu u svom životu.

O svećenikovom posredovanju ovisi otvorenost ljudi prema nadnaravnom i plodnost sakramenata. Duše koje nose milost, najvažnije su za naš život. – istaknuo je propovjednik.

Obraćajući se mladomisniku rekao mu je da Bog od njega prvenstveno traži najpotrebniji dar – žar ljubavi koja se ostvaruje i čuva jedino u poniznosti – iskrenoj, stvarnoj i dubokoj, da bi ga Bog preko njega darivao i drugima.

Govoreći o svećeničkom poslanju istaknuo je i kako valja srušiti most svojih osobnih ambicija u ovome svijetu, jer svećenik je žrtva ljubavi. Ima smisla biti svećenik, svećeništvo je nadnaravna tajna…

„Moli se za nas i za sebe da nam Bog bude u središtu života, da budemo svjetlo ovome svijetu, na spasenje ovoga svijeta“… - zaključio je propovjednik don Radić.

Na koncu misnog slavlja mladomisniku se najprije obratio vlč. Petar Kordić ne krijući sreću kako je i rekao što su mu molitve nakon pedeset godina uslišane da i on dobije svog namjesnika.

U ime župljana dirljivim govorom uz najljepše želje, čestitala mu je gđa Ružica Kaštelan.

Mladomisnik je na posljetku svima od srca zahvalio na bodrenju, praćenju i molitvama na njegovom putu do svećeništva.

Franko Markulić je rođen 29. lipnja 1990. od oca Josipa i majke Mire. Osnovnu školu pohađao je u rodnom Barbatu i u Rabu gdje završava i opću gimnaziju 2009. Nakon toga ulazi u bogoslovno sjemenište Ivan Pavao II i upisuje Teološko filozofski studij u Rijeci. Diplomirao je u rujnu 2014., đakonsku je službu vršio u župi Dubašnica na otoku Krku. Za svećenika je po rukama biskupa Ivice Petanjka zaređen u Krku u nedjeljno predvečerje 28. lipnja pred blagdan prvaka apostola sv. Petra i Pavla i pred svoj 25. rođendan.

Vlč. Markuliću iskreno čestitamo i želimo Božji blagoslov i obilje duhovnih plodova na svećeničkom putu…

Pročitano 3830 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1