logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Četvrtak, 07 Prosinac 2017 08:01

Rapsko tradicionalno pomoračko obilježavanje blagdana sv. Nikole

Autor:
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)
Rapsko tradicionalno pomoračko obilježavanje blagdana sv. Nikole Foto: Hrvoje Hodak

Jučer ujutro u 9 sati, povodom blagdana sv. Nikole - Dana pomoraca i brodaraca, bacanjem vijenca sa brodice "Maslina" u more nedaleko otočića Školjića, odana je počast svim stradalim pomorcima i brodarcima.

 

Vijenac su zajedno u more bacili Josip Macolić - Vicko, trenutno najstariji aktivni pomorac u posadama Rapske plovidbe, i Toni Kaštelan, najmlađi pomorac rapskog brodara. Puno simbolike na ovaj blagdan sadržano je i u tome da i Josip i Toni potječu iz rapskih pomoračkih obitelji - otac Josipa Macolića, pok. Bare Macolić, plovio je na jednoj od barkasa Rapske plovidbe, dok je otac Tonija Kaštelana, pok. Dinko Kaštelan, bio dugogodišnji zapovjednik na trajektima Rapske plovidbe i njezin tehnički direktor.

 

Nakon što je pored otočića Školjića brodica "Maslina" ugasila svoj motor, bacanje vijenca u more i ove je godine izvedbom melodije «Put u vječnost» na trubi, s puno pijeteta popratio Ivan – Mile Šegota, a polaganju su pored delegacije Rapske plovidbe, prisustvovali i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić te kapetan Christian Grce iz rapske ispostave Lučke kapetanije Rijeka.

Tradicionalno pomoračko obilježavanje ovog blagdana nastavljeno je misom kod crkvice Sv. Nikole koju je pred okupljenim mnoštvom predvodio rapski vikar mons. Mladen Mrakovčić skupa s vlč. Petrom Kordićem.

Po završetku mise nastavljeno je uobičajeno druženje otočana u Gradskoj loži uz domaće delicije koje su od plodova mora pripremili članovi Sportskog društva "Dolin" iz Barbata, Sportskog društva "Tunera" iz Supetarske Drage, Društva sportske rekreacije "Kampor" skupa s restoranom "Velum".

Uz najavu skorog dolaska novog trajekta "Četiri zvonika" čime će Rapska plovidba d.d. postati najmlađa trajektna flota na Jadranu, podijeljen je i novootisnuti vozni red za 2018. godinu, a ni ove godine nije izostala prigodna donacija rapskog brodara Dječjem vrtiću "Pahuljica".

Pročitano 2118 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1