Home Vijesti Održana redovna izvještajna godišnja skupština UDVDR – Ogranak RAB

Održana redovna izvještajna godišnja skupština UDVDR – Ogranak RAB

0
Održana redovna izvještajna godišnja skupština UDVDR – Ogranak RAB

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 {gallery}Branitelji 2018{/gallery}

Nakon što je predsjednik UDVDR – Ogranak Rab, gospodin Joško Deželjin – Bepo na samom početku pozdravio sve prisutne u Vijećnici, posebno predstavnike Grada RabaPodružnice UDVDR Primorsko-goranske županije, Hrvatskog časničkog zbora, kao i predstavnike svih braniteljskih udruga koje djeluju na otoku Rabu (HVIDRA Rab, UDDR Rab, UVDR Rab, UVDR Lopar, UHBDR Domovina 1990-1995), te Policijske uprave Rab, uslijedilo je intoniranje himne Republike Hrvatske i odavanje počasti svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima.

Rab danas oglas

 

Odobravanjem predloženih radnih tijela i radnog voditeljstva kojeg su činili gospoda Joško Deželjin, Željko Peran, Nikica Španjol i Jozo Herceg, započeo je radni dio skupštine u kojem je članstvu pročitano Izvješče o radu UDVDR – Ogranak Rab u protekloj godini te nastavno na to i planirani Program rada u 2018. godini.

 

UDVDR od ove godine prima i pridružene članove

Čitajući Izvješće gospodin Herceg najprije je kao novost istaknuo inicijativu da se od ove godine u članstvo UDVDR – Ogranak Rab mogu primati i pridruženi članovi, poput članova obitelji branitelja, simpatizera i podržavatelja rada Udruge.

Nadalje, istaknuti su i važni datumi u čijem obilježavanju Udruga tradicionalno sudjeluje, kao i mjesta posebnog pijeteta kojima njezini članovi redovito hodočaste, pa je tako spomenut 4. kolovoza kada svake godine više od stotinu Rabljana organizirano putuje na Ljubovo. Vikend prije obilježavanja “Oluje” rezerviran je za odlazak na odavanje dužne počasti poginulim suborcima s otoka Paga i posjetu njihovim grobovima. Također svake godine; 3. travnja, 6. travnja te uoči 4. kolovoza, zatim povodom Dana grada Raba, Dana mrtvih i u drugim prigodama, organizirane su posjete grobovima palih rapskih suboraca; Slavka Deželjina, Gorana Španjola i Krešimira Čatića, a o spomenutim prigodnim datumima na svim središnjim križevima po rapskim grobljima pale se svijeće za branitelje koji su preminuli nakon rata, pa tako rapski branitelji hodočaste i na grob prerano preminulog zapovjednika Željka Borića.

Predstavnici UDVDR – Ogranak Rab svake godine na Dan sjećanja nazoče obljetnici pada Vukovara ili pokolja u Škabrnji, s obzirom da obilježavaju na isti datum.

 

Sportske ekipe UDVDR – Ogranak Rab

Početkom travnja prošle godine malonogometne ekipe pionira i seniora Udruge sudjelovale su na Memorijalnom turniru Ivica (Pajo) Opačak u Kostreni, a sportske ekipe Udruge sudjelovale su tijekom svibnja na Županijskim sportskim igrama Veterana u Baški na otoku Krku, a zatim i u rujnu na Državnim športskim igrama veterana u Čakovcu. U ovom sportskom kontekstu važno je istaknuti daljnje razvijanje suradnje s braniteljima Grada Paga i Novalje, kao i to da je Udruga organizator Memorijalnog malonogometnog nadmetanja “Željko Borić”, kojom prigodom članovi UDVDR – Ogranak Rab sami pripremaju i besplatno dijele oko 500 porcija lovačkog gulaša.

 

Sudjelovanje u akcijama čišćenja okoliša – Školjić i Frkanj

Veterani su se posebno istaknuli u prošlogodišnjim svibanjskim eko-akcijama provedenima u suradnji s gradom Rabom, kada su u tri navrata sudjelovali u čišćenju burom porušenog drveća na otočiću Sv. Juraj kojeg Rabljani popularno zovu Školjić. Predsjednik UDVDR-Ogranak Rab g. Joško Deželjin apelirao je na članove Udruge da se u što većem broju odazovu nastavku ove eko-akcije na području Školjića s kojom će se započeti 14. travnja ove godine. Jednako tako Deželjin je najavio sličnu akciju koju Grad Rab organizira na području Frkanja 25. svibnja povodom Dana Europe.

 

Aktivni na Rabskoj fjeri i u Adventu na Rabu

Već tri godine zaredom, krajem srpnja, članovi UDVDR – Ogranak Rab, aktivni su sudionici velike manifestacije “Rabska fjera”, a zajednici su, što malo ljudi zna, podarili i izradu Božićnih jaslica u parku Dorka.

 

Pružanje savjeta i pomoći – uspostava bolje suradnje s KBC-om Rijeka

U skladu s mogućnostima Udruga je nastojala pomoći oboljelim braniteljima, a tamo gdje je potrebno pomaže i pomagat će i dalje braniteljskoj populaciji i članovima svoje Udruge u rješavanju njihovih statutarnih, socijalnih i drugih problema. U tom kontekstu treba istaknuti da je svaki ponedjeljak, u uredovnom vremenu od 08:00 do 10:00 sati, rezerviran za pružanje savjeta članovima u prostoriji Udruge u gradu. 

UDVDR-Rab će se uključiti i u programe koje nudi Odjel za humanitarnu djelatnost UDVDR – RH, a u planu je i uspostava bolje suradnje s KBC-om Rijeka u kojem je Viša medicinska sestra Višnja Karaula imenovana koordinatoricom za hrvatske branitelej i njihove obitelji.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime