logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Četvrtak, 23 Srpanj 2015 09:27

Niti u moru više nema osvježenja

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Rapsko more od jučer ima novi rekord svoje zagrijanosti, a ovakvi ekstremni temperaturni parametari spadaju u red sve očitijih klimatskih promijena koje se na globalnom nivou uočavaju kroz posljednjih 30-ak godina.


Dugotrajne vrućine učinile su svoje, pa se čovjek više niti u moru ne može rashladiti. Naime, jučer 22. srpnja 2015., Rab je u svim meteo izvještajima zasjeo na prvo mjesto sa do sada nezabilježenih morskih 30 celzijevaca. Da se razumijemo, mjerenje temperature mora ne vrši se u zakuhalom plićaku Rajske plaže, već kako to struka i nalaže na otvorenijoj obalnoj postaji na kojoj je dubina mora barem 1.8 m. Tamo se s pomoću užeta termometar s oklopom spusti približno 30 cm ispod morske površine i tu ga se zadrži tri minute. Nakon vađenja slijedi brzo očitavanje, pazeći da se ne učini pogreška zbog paralakse. 

Meteorolog Ivan Novak u programu Radio Rijeke govorio je o tome što se u riječkoj klimi promijenilo unazad 30 godina. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda do 1990. godine srpanj je imao otprilike sedam dana u kojima je temperatura prelazila 30 stupnjeva, dok u zadnjih deset godina sedmi mjesec ima od 14 do 25 takvih vrućih dana.

Pročitano 2242 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1