logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 20 Travanj 2018 22:38

Požar borove šume na Ekonomiji iznad Mišnjaka rapski vatrogasci uspješno stavili pod kontrolu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Požar borove šume na Ekonomiji iznad Mišnjaka rapski vatrogasci uspješno stavili pod kontrolu Izvor: DVD Rab

Svega 12-ak sati prije nego što su trebali predvoditi zajedničku vježbu operativnih snaga Civilne zaštite "Evakuacija i spašavanje djece i vrtićkog osoblja iz Dječjeg vrtića Pahuljica", rapski su vatrogasci imali pravu vatrenu noć na nepristupačnom terenu iznad Mišnjaka.

 

 

Naime, kako doznajemo od zapovjednika Područne vatrogasne zajednice otoka Raba, Milivoja Ličine, u četvrtak 19. travnja 2018. u 20:17, VOC Rab je zaprimio dojavu o požaru otvorenog prostora u mjestu Barbat iznad trajektnog pristaništa Mišnjak – predio Ekonomija. Po dojavi na teren je upućena dežurna smjena pod zapovjedništvom Vjekoslava Ćila Bravarića. Dolaskom dežurne smjene oko 20:30h na mjesto događaja, zapovjednik smjene zatražio je podizanje i dolazak svih raspoloživih snaga DVD-a Rab. Požar koji je bio zahvatio borovu šumu pod djelovanjem umjerene bure širio se prema prometnici D-105 i naselju Barbat. Zapovjednik smjene započeo je gašenje obuhvatnom taktikom, a dolaskom zapovjednika PVZO Rab Milivoja Ličine, izvršena je postava cijevne pruge između dvije pozicije postavljenih vatrogasnih grupa čime se obuhvatila cijela ''peta'' požara na sjevernoj strani požarišta.

 

Preventivno isključen dalekovod

Radi preventive zatraženo je i izvršeno isključenje 110 kV dalekovoda Rab – Novalja putem ŽC 112 Rijeka. Radi dopreme vode angažirane su cisterne DVD-a Rab i DVD-a Lopar. Dio požara se natapao naprtnjačama. Tijekom gašenja bila su formirana dva sektora rada. Noć i nepristupačan teren otežavali su gašenje, no vatrogasci su uspijeli spriječiti širenje požara na ostalu povšinu borove šume koja se procijenjuje na 10-ak hektara. Požar u čijem su gašenju sudjelovala 32 vatrogasca i 9 vozila, pod potpunu je kontrolu stavljen negdje oko pola noći. Sa djelatnicima Šumarije Rab dogovoren je obilazak požarišta po povlačenju vatrogasaca.

 

Opožarena površina od 0,5 hektara

Iznimno dobrom početno postavljenom taktikom spriječeno je širenje požara na veću povšinu. Opožarena površina procijenjena je na 0,5 hektara. Požarište je tijekom noći obišao i zamjenik gradonačelnika Grada Raba gosp. Denis Deželjin, ujedno i načelnik Stožera Civilne zaštite.

Pročitano 2213 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

seakayakcroatia