Home Vijesti Župan Komadina na Dan Grada Raba obišao Dom zdravlja i Psihijatrijsku bolnicu Rab

Župan Komadina na Dan Grada Raba obišao Dom zdravlja i Psihijatrijsku bolnicu Rab

0
Župan Komadina na Dan Grada Raba obišao Dom zdravlja i Psihijatrijsku bolnicu Rab

Foto: Izvor/Foto: PGŽ i PB Rab

 

Nabavka novog RTG uređaja za Dom zdravlja Rab

Primorsko-goranska županija je putem DZ PGŽ nastavila s aktivnostima podizanja kvalitete medicinske opreme te je u tom cilju dobavljen novi digitalni RTG uređaj za ordinaciju na Rabu. Osim dobave uređaja pristupili se i uređenju i opremanju prostora za rad novog RTG uređaja te su izvedeni značajni građevinsko-obrtnički radovi. Uređen je prostor površine cca. 40 m2 sa kompletnim uređenjem zidova, podova, spuštenog stropa, elektroinstalacija, IT instalacija, instalacije ventilacije i unutarnje rasvjete.

Rab danas oglas

 

 

Dobavljen novi digitalni RTG uređaj za ordinaciju na Rabu

 

Mi smo u vrlo kratkom vremenu uspjeli prilagoditi prostor i ugraditi uređaj, tako da smo samo dva mjeseca bili bez uređaja. Zahvaljujući Psihijatrijskoj bolnici Rab to smo premostili na način da su se pacijenti snimali tamo kroz taj period. Novi RTG je zadnja generacija takvog uređaja, prva A klasa. Koristimo ga redovno, imamo velik obim poslova, nastojimo sve što možemo obaviti ovdje na otoku da bi građanima pružili dobru uslugu i smanjili troškove – zaključio je dr. Španjol Pandelo.

Župan je rekao da je cilj omogućiti dostupnost zdravstvene zaštite stanovništvu na otoku, a ne da zbog specijalističkih pregleda ili djela specijalistike moraju ići u Rijeku. „Drago mi je da sam ponovno u Domu zdravlja na Rabu. Ovdje sam bio 2007. godine kada smo otvorili dijalizu i uspostavljali satelitske centre na otocima. Opremamo sve Domove zdravlja s rendgenskim digitalnim aparatima. Imamo i internističke ambulante te druge specijalističke struke koje dolaze po potrebi umjesto da stanovnici idu tamo. Isto tako, želimo li razvijati kvalitetan turizam, vrlo je važno da turisti imaju sigurnu zdravstvenu zaštitu pored onih ambulanti koje dižemo dodatno tako da je ovo stvarno jedna mala kuća zdravlja u Rabu jer je ovdje i sjedište Hitne medicinske pomoći“ zaključio je župan.

 

Koordinator Ispostave dr. Zvonimir Španjol Pandelo rekao je da je stari uređaj bio preko 20 godina star te nije odgovarao ni tehničkim ni drugim karakteristikama za sadašnje vrijeme. „Mi smo u vrlo kratkom vremenu uspjeli prilagoditi prostor i ugraditi uređaj, tako da smo samo dva mjeseca bili bez uređaja. Zahvaljujući Psihijatrijskoj bolnici Rab to smo premostili na način da su se pacijenti snimali tamo kroz taj period. Novi RTG je zadnja generacija takvog uređaja, prva A klasa. Koristimo ga redovno, imamo velik obim poslova, nastojimo sve što možemo obaviti ovdje na otoku da bi građanima pružili dobru uslugu i smanjili troškove“ zaključio je Španjol Pandelo.

 

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo PGŽ izv. prof. dr. sc. Đulija Malatestinić rekla je da Županija nastavlja kontinuitet ulaganja u medicinsku opremu te da je riječ o modernim digitalnim uređajima, što doprinosi podizanju dostupnosti kvalitete zdravstvene zaštite te ukupne kvalitete skrbi. „Osim ovog digitalnog RTG uređaja, ova ordinacija raspolaže i s digitalnim ultrazvučnim aparatom. Isto tako imamo mamograf pomoću kojeg se provodi nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke na području naše Županije. Podsjetila bih da smo mi dvije godine prije nacionalnog programa započeli s provođenjem te imamo dobre rezultate u smislu smanjenja prijevremenih smrti kod žena zbog karcinoma dojke. Također, putem EU sredstava očekuje se nabavka rendgen uređaja za snimanje zubi tako da bismo s tim elementom imali kompletnu dijagnostiku na višoj razini na otoku Rabu“ zaključila je Malatestinić.

 

Otvorenje novoadaptiranog prostora Odjela za bolesti ovisnosti u PB Rab

Psihijatrijska bolnica Rab jedna od rijetkih bolnica u Republici Hrvatskoj koja posluje pozitivno, pa će s ciljem daljeg rasta kvalitete, ali i financijskog rasterećenja, Županija nastojati pratiti i dovršenje posljednjih dvaju paviljona s planom da se dio proširenih kapaciteta ugovori sa HZZO-om, a da se s ostalim dijelom pokuša izaći na tržište u smislu zdravstvenog turizma ili specijalističke ponude za vanjske pacijente, kazao je župan Komadina

Župan je sa svojom delegacijom posjetio još jednu županijsku ustanovu, Psihijatrijsku bolnicu Rab, gdje je uveličao svečanost otvorenja novoadaptiranih prostora Odjela za bolesti ovisnosti ove bolnice. Zasad je, kako doznajemo od ravnateljice bolnice izv. prof. dr. sc. Vesne Šendula Jengić, obnovljeno prizemlje zgrade, većim dijelom sredstvima bolnice iz prenesenog viška, a nastavak radova je u tijeku i to u dijelu uređenja prvoga kata za koji je dio sredstava već predviđen s pozicije Fonda za decentralizirane funkcije u zdravstvu Primorsko-goranske županije.

 

Župana, izaslanstvo Primorsko-goranske županije, predsjednika Upravnog vijeća PB Rab Marina Lazarića, ravnateljicu bolnice dr. Vesnu Šendula Jengić kao i sve okupljene djelatnike bolnice pozdravili su i dugogodišnji voditelj ovoga odjela dr. Slaven Zudenigo, te trenutna voditeljica odjela dr. sc. Suzana Jonovska koja je ukratko predstavila povijest i sadašnjost rada odjela koji postoji već punih 50 godina. U početku su se na njemu dominanto liječile osobe ovisne o alkoholu, a danas je odjel opremljen za prijem, dijagnostiku i liječenje bolesnika sa problematikom ovisničkog ponašanja, poremećaja osobnosti, PTSP-a različitih etiologija, kao i različitih graničnih stanja.

 

 Novoadaptirani prostor Odjela za bolesti ovisnosti PB Rab

 

Zasad je, kako doznajemo od ravnateljice bolnice izv. prof. dr. sc. Vesne Šendula Jengić, obnovljeno prizemlje zgrade, većim dijelom sredstvima bolnice iz prenesenog viška, a nastavak radova je u tijeku i to u dijelu uređenja prvoga kata za koji je dio sredstava već predviđen s pozicije Fonda za decentralizirane funkcije u zdravstvu Primorsko-goranske županije.

Ravnateljica bolnice, dr. Vesna Šendula Jengić je istaknula značajan podatak da je Psihijatrijska bolnica Rab druga ustanova po broju bolnički liječenih ovisnika, nakon bolnice Vrapče. „Ovdje radi 22 djelatnika, a bilo bi dobro da ih je 44. Nadamo se da će biti sve snage usmjerene na to da ovaj naš zdravstveni kadar, ne samo u ovoj bolnici, nego u našoj domovini, bude na dobrobit našim sugrađanima, jer samo zdrava nacija je temelj zdrave budućnosti.“ – rekla je dr. Šendula Jengić, zahvalivši se osnivaču i vlasniku na podršci.

 

Nakon što je srdačno pozdravio sve djelatnike ove bolnice, g. Komadina je naglasio da je Psihijatrijska bolnica Rab jedna od rijetkih bolnica u Republici Hrvatskoj koja posluje pozitivno, te da će s ciljem daljeg rasta kvalitete, ali i financijskog rasterećenja, Županija nastojati pratiti i dovršenje posljednjih dvaju paviljona s planom da se dio proširenih kapaciteta ugovori sa HZZO-om, a da se s ostalim dijelom pokuša izaći na tržište u smislu zdravstvenog turizma ili specijalističke ponude za vanjske pacijente. Također je najavio i sastanak s upravom bolnice i Gradom Rabom vezano za mogućnosti olakšavanja uvjeta života medicinskog osoblja koji na Rab dolaze iz svih dijelova Hrvatske. „Moramo učiniti sve da podignemo razinu primanja i da naši kvalitetni ljudi imaju što manje razloga odlaziti u druge zemlje.“ rekao je Komadina.

Rab je otok s najvećim brojem zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, kako u apsolutnim brojkama, tako i po glavi stanovnika – „Mislim da je to jedan resurs za koji se vrijedi boriti.“ – zaključila je dr. Šendula Jengić.

 

Ravnateljica bolnice se na koncu zahvalila u ime svih zaposlenika te naglasila podatak da je otok Rab otok s najvećim brojem zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, kako u apsolutnim brojkama, tako i po glavi stanovnika – „Mislim da je to jedan resurs za koji se vrijedi boriti.“ – zaključila je dr. Šendula Jengić.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime