logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Nedjelja, 13 Svibanj 2018 13:47

Na Rabu održana kompleksna vježba gašenja otvorenog požara - Vatrogasni desant na Lopar s kopna, mora i iz zraka

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
Na Rabu održana kompleksna vježba gašenja otvorenog požara - Vatrogasni desant na Lopar s kopna, mora i iz zraka Foto: Hrvoje Hodak

U subotu, 12. svibnja 2018., održana je taktičko-pokazna vježba gašenja požara otvorenog prostora na području Općine Lopar pod nazivom ''Lopar 2018''. U vježbi su pored rapskih vatrogasaca sudjelovale ostale vatrogasne postrojbe iz Primorsko-goranske županije kojima su se pridružile snage i iz Ličko-senjske županije, policijska postaja Rab kao i protupožarna eskadrila HRZ-a.

 

 

Impresivno i djelotvorno

Rapski vatrogasci znaju da mogu računati na pomoć drugih područja, ali samo u slučajevima kada to dopuštaju vremenske prilike. Primjerice u srpnju 2012. godine kada je izbio veći požar na području Supetarske Drage i kada je zatražena pomoć s kopna, ista nije mogla pristići zbog orkanske bure koja je puhala i otok ''odsjekla'' od kopna. Stoga je nužno i dalje permanentno opremati i osposobljavati rapske vatrogasce, uz pomoć i razumijevanje obje jedinice lokalne samouprave, kako bi postrojbe bile još učinkovitije, a građani otoka Raba da i dalje čuvaju naš otok uz bok vatrogascima kao što su to činili i do sada. (Milivoj Ličina, zapovjednik PVZO Rab)

Vatrogasne snage pristizale su na otok Rab iz više pravaca, cestovnim putem preko trajektnih luka Stinica-Mišnjak i Valbiska-Lopar, pomorskim putem brodicom lučke kapetanije Sv. Vid i desantnim plovilom tvrtke Flammifer d.o.o. iz Ozlja te je u konačnici, ''požarište'' tretirano i iz zraka zrakoplovom air tractor protupožarne eskadrile HRZ-a. Za ovu vježbu tvrtka Flammifer d.o.o. iz Ozlja ustupila je brodicu namijenjenu desantiranju vatrogasaca i prijevozu vatrogasne opreme pomorskim putem a čije taktičke mogućnosti je ispitivala grupa loparskih vatrogasca.

Kako nam je kazao zapovjednik PVZO Rab Milivoj Ličina, ova je vježba za cilj imala provjeru djelovanje vatrogasnih postrojbi pri složenom požaru otvorenog prostora te drugih objekata na području Primorsko-goranske županije, njihovog združenog nastupa i zapovijedanja, zatim uvježbavanje organizacije rada, koordinacije i pregrupiranja vatrogasnih snaga po radnim točkama, sektorima rada, kao i primjenu različitih taktičkih pristupa gašenju požara otvorenog prostora.

Bila je to ujedno idealna prigoda za provjeru dijela opreme i tehnike s kojom raspolažu postrojbe, kao i za provjeru funkcioniranja sustava veza, te za sagledavanje i praktičnu provjeru upotrebe prometnica iz više pravaca djelovanja

 

Zrakoplovom air tractor protupožarne eskadrile HRZ-a u preletu iznad Lučice u Loparu

 

U vježbi je sudjelovalo oko 100 vatrogasaca s 20-ak vatrogasnih vozila. Rapski vatrogasci su provjerili način prihvata pomoći iz drugih postrojbi, izmjene taktičkih nastupa sukladno pristizanju tehnike i vatrogasaca drugih postrojbi te raspodjelu pristiglih snaga sa definiranim zadaćama koje je potrebno izvršavati. Sve aktivnosti i informacije na terenu prikupljane su i obrađivane u stožernom zapovjednom vozilu.

 

 

Na asistenciji u realizaciji vježbe organizatori ove taktičko-pokazne vježbe posebno zahvaljuju Rapskoj plovidbi d.d. i gosp. Draganu Andriću te djelatnicima hotelskog kompleksa San Marino na čelu s direktoricom gđom. Katarinom Paparić.

 

Rapski vatrogasci mogu računati na pomoć, ali samo kada to vremenske prilike dopuštaju

"Ovo je druga vježba ovog tipa u zadnjih 7 godina na području koji štite rapske vatrogasne snage, a upravo iz razloga što je otok Rab posebno ugroženo i specifično područje Primorsko-goranske županije što organizaciju vatrogasne službe i zaštite od požara čini vrlo složenom. Rapski vatrogasci znaju da mogu računati na pomoć drugih područja, ali samo u slučajevima kada to dopuštaju vremenske prilike. Primjerice u srpnju 2012. godine kada je izbio veći požar na području Supetarske Drage i kada je zatražena pomoć s kopna, ista nije mogla pristići zbog orkanske bure koja je puhala i otok ''odsjekla'' od kopna. Stoga je nužno i dalje permanentno opremati i osposobljavati rapske vatrogasce, uz pomoć i razumijevanje obje jedinice lokalne samouprave, kako bi postrojbe bile još učinkovitije, a građani otoka Raba da i dalje čuvaju naš otok uz bok vatrogascima kao što su to činili i do sada", rekao nam je Milivoj Ličina.

 

Pročitano 2586 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1