Home Vijesti Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić primio drage gošće iz prijateljskog Königsbrunna

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić primio drage gošće iz prijateljskog Königsbrunna

0
Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić primio drage gošće iz prijateljskog Königsbrunna

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Doznavši 24. travnja ovu tužnu vijest, portal Rab Danas učinio je najmanje što je u tom trenutku mogao – posegnuvši u vlastitu arhivu, uz obavijest o smrti i sahrani gospodina Schäfera, ponovno smo objavili intervju kojeg smo 2011. godine za potrebe Rapskog lista priredili s ovim divnim čovjekom, ne bi li i na taj način, novijim generacijama Rabljana, još jednom dali do znanja kakav nas je to dokazani Prijatelj našega otoka, napustio.

Rab danas oglas

 

24. travnja 2018. godine u Königsbrunnu je u 79. godini preminuo gospodin Erwin Schäfer, dugogodišnji osvjedočeni prijatelj Grada Raba, veliki humanitarac i začetnik ideje o prijateljstvu dvaju gradova Königsbrunna i Raba

 

U ozračju te tužne vijesti, ali i činjenice da na sahrani gospodina Schäfera nije bilo nikoga s otoka Raba, dogodio se i jučerašnji prijam za gospođu Irene Tarasenko – predsjednicu Foruma prijateljstva dvaju gradova (Partnerschaftsforum Königsbrunn/Rab) i gospođu Susanne Lorenz – predstavnicu grada Königsbrunna, koje su skupa s ostalih 44 žitelja ovoga prijateljskoga grada, na Rab doputovale 11. svibnja, ne bi li tu provele 7 dana svojega odmora. Njih je u Maloj vijećnici Grada Raba primio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić u društvu zamjenika gradonačelnika Denisa Deželjina i stručnog suradnika u TZG Nedjeljka Mikelića, osobe zadužene za odnose s prijateljskim gradovima..

 

Nakon što su ih najprije srdačno pozdravili, poželjevši im toplu dobrodošlicu i izrazivši zadovoljstvo njihovim posjetom Rabu, gradonačelnik i njegovi suradnici gošćama su pokušali objasniti razloge svoje spriječenosti da prisustvuju nedavnoj sahrani velikog prijatelja Raba i Hrvatske gospodina Erwina Schäfera, kao i razloge zbog kojih tamo nije bilo niti jednog službenog predstavnika Grada Raba, a gradonačelnik Grgurić kazao je i to da će vrlo skoro jedna službena delegacija Grada Raba posjetiti prijateljski Königsbrunn i položiti vijence i zapaliti svijeće na grobu gospodina Erwina Schäfera.

 

U svojem obraćanju gošćama gradonačelnik Grgurić je izrazio zadovoljstvo što stanovnici ovog Rabu prijateljskog njemačkog grada, i nadalje redovito dolaze na otok, a dokaz tome je i ova grupa od 46 žitelja Königsbrunna koja je odsjela u novouređenom Valamar Collection Imperial Hotelu nedaleko povijesne jezgre grada Raba. Uz to Turistička zajednica Grada Raba pripremila im je bogat program njihovog boravka na otoku. Zanimjivo je spomenuti i to da je manja skupina gostiju i Königsbrunna, večer ranije – u srijedu, 16. svibnja, prisustvovala i javnom snimanju TV emisije „Lijepom našom“ u Sportskoj dvorani Rab, gdje su bili posebno pozdravljeni od strane voditelja Branka Uvodića i rapske publike.

 

Tijekom kratkog službenog druženja izmijenjeni su simbolični pokloni te preneseni pozdravi gradonačelniku Franzu Feiglu i ostalim prijateljima iz Königsbrunna.

  • Napisao: (H. Hodak)

 

U nastavku donosimo prijevod teksta gospodina Norberta Riegera “Erwin Schäfer, ein Gönner der Insel Rab” koji je izvorno objavljen na portalu kroatien-nachrichten.de.

 

Erwin Schäfer, zaštitnik otoka Raba 

Izvor: kroatien-nachrichten.de (Izvorni tekst)

  • Napisao: Norbert Rieger
  • Fotografije: obitelj Schäfer/Rab Forum/Norbert Rieger

 

Otok Rab i ime gospodina Erwina Schäfera često se povezuju. Na Rabu gospodin Schäfer nije bio samo turist, bio je prijatelj i punopravni član zajednice žitelja otoka Raba. Još kasnih šezdesetih, gospodin Schäfer doputovao je na otok kojeg je slučajno otkrio za sebe. Iz godine u godinu, iznova se vraćao na “svoj” otok na kojemu se osjećao sve više i više kao kod kuće. Naravno, i obiteljski godišnji odmor provodio je na otoku Rabu, od samog početka posebno simpatizirajući i podržavajući njegove manje privilegirane stanovnike.

 

A da nije bio pri ruci svojim rapskim prijateljima samo u dobrim vremenima, pokazao je to Erwin Schäfer, skupa sa svojom obitelji, na početku strašnog Domovinskog rata u Hrvatskoj 1991. godine, kada je otok Rab primio mnoštvo izbjeglica, i kada su potrebe za humanitarnom pomoći rasle iz dana u dan.

 

Fotografije: obitelj Schäfer/Rab Forum/Norbert Rieger

 

Bez oklijevanja krenuo organizirati prikupljanje i transport humanitarne pomoći do Raba

Sretnom slučajnošću upoznao je voditelja tadašnje radio postaje “RadioSkyline” u Augsburgu, koji je bio povezan s otokom Rabom, te je tako započelo širenje poziva za pomoć. Gospodin Schäfer nije sjedio skrštenih ruku, odlučio je pomoći svojim prijateljima što je prije moguće. Trebalo je nekako donijeti pomoć na Rab. Hitno su kontaktirali potrebite na otoku, zatim liječnike, ljekarne, turoperatore, klubove, špeditere i sl., kako bi uspješno odradili prvi humanitarni transport. Erwin Schäfer je vlastitim trudom učinio naizgled nemoguće.

 

Prvi konvoj krenuo je prema Rabu 17.10.1991. godine

Nakon dobra dva tjedna konvoj s humanitarnom pomoći krenuo je s oko 4 tone hrane, odjeće, itd., 17. listopada 1991. prema Rabu, no brzo su shvatili da je to samo kap u moru potreba.

 

Od tada, organizirani su redoviti transporti, sve je postalo profesionalnije i učinkovitije. Dostavljani su čak i lijekovi za mentalno oboljele u Psihijatrijsku bolnicu Rab., a vojnici su organizirano odvozili prikupljenu pomoć u krizne stožere.

 

Erwin Schäfer prvi ratni sv. Nikola na Rabu

Osim toga, gospodin Erwin Schäfer bio je i prvi ratni sv. Nikola na Rabu, kada je u doista teška vremena, došao na Rab sa 1.300 paketa darova, i proslavio Božić okružen radosnim dječjim pogledima i zahvalnim majkama.

 

I poslije rata na prvoj crti pomoći

Čak i kad je rat konačno završio, Erwin Schäfer nije okončao zadaću koju je sam sebi zadao. Ponovno je donio donacije i novac na Rab i pažljivo se pobrinuo da i posljednji peni stigne na svoj pravi cilj.

 

7. rujna 1996. 

Godine 1994., na inicijativu Erwina Schäfera, pokrenuto je bratimljenje između njegovog rodnog grada Königsbrunna i grada Raba. Ovo partnerstvo prema zamisli njegovog inicijatora trebalo bi služiti ne samo kulturnoj razmjeni, već bi i gospodarski odnosi trebali biti značajan dio tih novouspostavljenih relacija. Kako bi se to i ostvarilo 29. studenoga 1995. g., gospodin Adam Metzner, prvi gradonačelnik Königsbrunna i prijatelj obitelji Schäfer osniva Forum prijateljstva među gradovima Königsbrunn – Rab (Partnerschaftsforum Königsbrunn/Rab).

Dana 7. rujna 1996. konačno su se stekli uvjeti i u Rabu je potpisana Povelja o prijateljstvu, te je tim datumom krug kojeg je započeo stvarati gospodin Schafer na najljepši mogući način zatvoren.

 

Veliki promotor rapskog turizma

Pored svih tih intenzivnih aktivnosti, gospodin Erwin Schäfer nije propustio privatno organizirati autobusne izlete kako bi svojim sugrađanima približio ljepote Rabau. Neumorno je radio za dobrobit svojih “gostiju” i u tome je bio izuzetno uspješan. Sve do svoje smrti, otok Rab je uvijek bio u njegovom srcu i duši.

 

Napustio nas je velik čovjek, prijatelj, vrijedan, simpatičan, zabavan, pošten, ali i bavarski tvrdoglav. Zavrijedio je ostati u našim sjećanjima. Hvala Erwin!

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime