Home Vijesti Lopar Vrutak d.o.o. s novim traktorom u lipanjsku akciju “Lopar pokosi, travi prkosi”

Lopar Vrutak d.o.o. s novim traktorom u lipanjsku akciju “Lopar pokosi, travi prkosi”

0
Lopar Vrutak d.o.o. s novim traktorom u lipanjsku akciju “Lopar pokosi, travi prkosi”

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

{gallery}Lopar Vrutak Traktor{/gallery} 

 

Rab danas oglas

Naime ovo je društvo kroz svojih 10 godina postojanja uspjelo surađujući s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sebi i na uslugu svojim mještanima osigurati respektabilan vozni park za obavljanje šireg spektra djelatnosti za koje je registrirano. S tim u vezi direktor Lopar Vrutka d.o.o. Zdenko Jakuc kazao nam je da je jedna od prioritetnih djelatnosti društva održavanje i čišćenje brojnih plaža u Loparu te njihova proljetna priprema za nadolazeću turističku sezonu. U skladu s tim potrebama, osobito imajući u vidu značaj plaža za loparski turizam, nakon 10 godina postojanja Lopar Vrutak d.o.o. je nabavio novi, jači, veći i moderniji traktor marke New Holland T5.105, s puno većom korpom za utovar i s mogućnošću učinkovitije manipulacije pijeskom.

„Naravno, ne odričemo se ni našeg dosadašnjeg deset godina starog traktora, jer imamo više priključnih alata koji su gotovo svaki dan u upotrebi”, kazao nam je Jakuc. “Traktori na sebe mogu priključiti vilice za utovar i istovar, korpu, dvije prikolice, cisternu, malčer, frezu, sijačicu pijeska za čišćenje plaža i plug za oranje. Velika većina tih alata služi za uređivanje plaža, a ljeti često imamo potrebu korištenja više spomenutih priključaka odjednom. Tempo u održavanju mjesta takav je da nam samo jedan traktor više nije bio dovoljan, pa se potreba za novim i modernijim traktorom nametnula sama od sebe. Vrijednost novog traktora je gotovo pola milijuna kuna sa PDV-om, što će, kao što smo već spomenuli, Lopar Vrutak d.o.o. namiriti iz vlastitih sredstava u roku od 30 dana od isporuke traktora.”

 

Lopar Vrutak d.o.o. u svojem posjedu ima respektabilan vozni park, ali vaša djelatnost nije vezana samo za komunalna pitanja?

“Tako je, mi smo tijekom 10 godina postojanja društva kroz partnersku suradnju s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost nabavili i tri kamiona za prikupljanje otpada, jednog s grajferom (grabilicom) vrlo specifičnih manjih dimenzija, kojeg smo zapravo mi u Lopar Vrutku skicirali i koji se pokazao izuzetno praktičnim i traženim na tržištu. Prije pet godina nabavili smo turistički vlak sa tada najsuvremenijim motorom (norma Euro 5), a taj isti vlak Rabljani mogu vidjeti i tijekom božićno novogodišnjih blagdana u gradu Rabu.

Lopar Vrutak posjeduje i polupodmornicu, koja predstavlja još jednu posebnost našeg komunalnog društva jer, kao što ste rekli, djelatnostima nismo vezani samo na odvodnju i čišćenje i odvoz otpada, već se bavimo i ostalom turističkom infrastrukturom, pa tako pod sobom imamo i ležaljke i suncobrane na Rajskoj plaži. S tim u vezi zadovoljstvo mi je reći da smo prošle godine jedan značajan projekt priveli kraju. Naime, postavljanjem Safeti Boxova na plaži, gotovo smo u potpunosti eliminirali problem krađa koji je posljednjih godina eskalirao tijekom srpnja i kolovoza, kada su jadranskom obalom i otocima,od Crikvenice, preko Krka do Raba dolazile organizirane grupe lopova, pa je znalo biti prijavljeno i po nekoliko desetaka krađa dnevno. Naravno da nismo mogli zažmiriti na taj problem, pa smo dali sve od sebe da kroz razvoj vlastite ideje bolje zaštitimo naše turiste. Napravili smo tzv. Safety Boxove otporne na vremenske utjecaje, sol, pijesak, kišu, vjetar, a jedino na što nisu otporni je mogući vandalizam, no takvih je situacija zabilježeno u minimalnom postotku. Od prošle godine, kada smo uveli Safety Boxove, nismo imali niti jedan prijavljeni slučaj krađe čime smo izbjegli brojne nelagodne i izuzetno stresne situacije kako za naše turiste tako i za nas kao domaćine”, kazao je Jakuc.

 

Kante za selektivno prikupljanje otpada i mobilno reciklažno dvorište

“Treba još reći i to da smo kroz suradnju s Fondom za zaštitu okoliša u zadnje tri godine nabavili i dva elektro vozila, koje je Fond subvencionirao. Također smo nabavili mobilno reciklažno dvorište, mislim da je bila riječ o prvom takve vrste u Hrvatskoj, kao i kante za selektivno prikupljanje otpada za svako domaćinstvo. Svi su dobili 4 kante za selektivno prikupljane otpada i petu kantu za miješani komunalni otpad. Mi naprosto smatramo da su Lopar i otok Rab lijepi onoliko koliko su čisti”, zaključio je Jakuc.

 

Akcija uređenja površina koje nagrđuju izgled mjesta “Lopar pokosi, travi prkosi”

Na ove riječi direktora Lopar Vrutka d.o.o. Zdenka Jakuca, nadovezao se i načelnik Općine Lopar Josip Borić, koji je vezano uz obnavljanja voznog parka komunalnih društava Loparko i Vrutak, kazao da će se Općina i ove godine prijaviti na javne pozive koje će raspisati Fond za zaštitu okoliša. „Pored ovog traktora kojega je komunalno društvo Lopar Vrutak d.o.o. nabavilo iz vlastitih sredstava, što pokazuje da je poslovanje samoga društva dostiglo razinu na kojoj može samostalno rješavati dosta velike i zahtjevne projekte, pa tako i obnovu vlastitog voznog parka, mi ćemo se javiti i pokušati ostvariti pravo na barem još jedno novo vozilo. Što se pak tiče ostalih aktivnosti Općine“, kazao je Borić, „oglasili smo na našim stranicama obavijest i poziv građanima da prijave svoje površine koje oni sami ne mogu održavati ili pak neodržavane površine oko njihovih objekata u vlasništvu drugih osoba. Poziv je oglašen uz akciju “Lopar pokosi, travi prkosi” koja za cilj ima do sredine lipnja, upravo uz pomoć novog traktora s potrebnim priključcima, urediti jedan dio površina koje nagrđuju vizuru mjesta, posebno uz glavnu prometnicu, nerazvrstane ceste, naravno, tamo gdje je moguć pristup i tamo gdje imamo suglasnost vlasnika da to možemo napraviti. Tu akciju smo pokrenuli ove godine i ona se realizira uz subvenciju Općine prema Komunalnom društvu kako bi uz opću korist za svih, doprinijeli boljem i uređenijem izgledu Lopara.“

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime