logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Utorak, 07 Kolovoz 2018 07:12

11. sjednica OV Lopara - Prihvaćanjem rebalansa proračuna otvoren put dovršenju sportske dvorane u Loparu

Autor:
Ocijeni sadržaj
(2 glasa/-ova)
11. sjednica OV Lopara - Prihvaćanjem rebalansa proračuna otvoren put dovršenju sportske dvorane u Loparu Foto: Hrvoje Hodak

Iako je prije rasprave po predloženim točkama dnevnog reda 11. sjednice, održan vrlo sadržajan aktualni sat, ključna je bila prva točka dnevnog reda po kojoj su, za razliku od prethodne sjednice Loparskog vijeća, jednoglasno prihvaćene prve izmjene i dopune Proračuna Općine Lopar za 2018. godinu. Aktualni je sat unaprijed pokazao značaj prihvaćanja predloženih izmjena i dopuna, jer je takvim glasovanjem, između ostalog, osiguran nastavak financiranja, i tijekom 2020. završetak gradnje sportske dvorane u Loparu.

 

 

Jedno od glavnih pitanja u aktualnom satu, koje se vezuje uz problem financiranja i nastavka gradnje sportske dvorane, postavio je u ime koalicije predvođene SDP-om vijećnik Marin Lazarić. Podsjetivši vijećnike da je upravo ta koalicija na samom početku smatrala da je riječ o megalomanskoj gradnji, a s obzirom da je njezina izgradnja sada u fazi u kojoj jeste, zanimalo ga je koliko će dvorana koštati u odnosu na početnih 14 milijuna kuna bez PDV-a kada se govori o II fazi i potpunom završetku sportske dvorane, na koji će se način osigurati sredstva za nastavak gradnje, zašto nije od početka raspisan natječaj za cjelokupni iznos procijenjenih radova i kada će gradnja dvorane biti dovršena.

 

 

Istaknuvši da je gradnja dvorane započeta 2016. godine, dok je on na čelu Općine od svibnja 2017. godine, načelnik Općine Lopar, Josip Borić u podrobnom odgovoru naveo je da je prvi ugovor bio na iznos od 9.300,000,00 kn za prvu fazu izgradnje, a realizacija s okončanom situacijom prve faze stajala je 8.500.000,00 kn s PDV-om, koji je iznos u cijelosti plaćen. Druga faza je procijenjena na iznos od 14.000.000,00 kn plus PDV. U prvom krugu i drugom krugu dobivene su ponude sa iznosima većim od procjene. Ti natječaji su poništeni jer bez rebalansa proračuna nije bilo uvjeta za odabir i ugovaranje te je raspisan treći put javni natječaj s datumom otvaranja 21. kolovoza. Troškovima treba pridodati i 1.680.000,00 kn utrošenih za otkup zemljišta i 450.000,00 kn za sve projekte: od idejnog do glavnog i izvedbenog. „Treba spomenuti da natječaj uvjetuje i to da izvođač koji se javlja na natječaj mora obići prostor, završenu prvu fazu, da bi znao što mora nuditi unutar natječajnog troškovnika, a na bodovanje utječe ne samo cijena već i garancijski rok, u odnosu 80%:20%.“

 

 

Projekt sportske dvorane može biti dovršen do sredine 2020. godine

Donesena Odluka o dodjeli javnih priznanja za 2018. godinu
- Općinsko vijeće Općine Lopar, na sjednici održanoj 3. kolovoza donijelo i Odluku o dodjeli javnih priznanja Općine Lopar za 2018. godinu, pa će tako Nagradu Općine Lopar za 2018. godinu dobiti: Damir Matahlija i Lovro Paparić, dok će Zahvalnice Općine Lopar biti uručene: Snježani Balen, Stanislavu Franeliću, Mirku Papariću – Banovu, Nadi Pičuljan i tvrtki Lopar Vrutak d.o.o..

Borić je istaknuo i trenutne nepovoljne okolnosti na tržištu u građevinskom sektoru gdje je ponuđača vrlo malo, a cijene su u posljednjih nekoliko mjeseci poskupjele u odnosu na procjene projektanata. No načelnik ne vidi u tome nepremostivu prepreku navodeći da se Općina trudi dobiti veću razinu sufinanciranja od strane Države i Županije, te procjenu da se financijska konstrukcija može zatvoriti i projekt može dovršiti do sredine 2020. godine. Na upit vijećnika Lazarića o izvorima financiranja koji nedostaju za dovršetak dvorane, Borić je naveo da Općina Lopar ima sporazum koji osigurava 7.750.000,00 kn u dvije godine i milijun kuna od strane PGŽ-a za 2018. godinu. Ovaj rebalans je važan jer osigurava da se do 5 milijuna kuna Općina Lopar može po prvi puta zadužiti kako bi investiciju privela kraju. „Uz to valja imati na umu da tijekom 2019. i 2020. imamo natječaje koji svake godine raspisuju ministarstvo regionalnog razvoja i ministarstvo poljoprivrede koji ima također mjere za ruralni razvoj, i da možemo dodatno ostvariti određenu razinu sredstava od strane Države, a vjerojatno i od PGŽ-a. U konačnici, Općina Lopar će u financiranju čitavog projekta participirati s malo više od 35%. Za ugovaranje odjedanput Općina nije imala mogućnosti jer nisu bila osigurana tolika sredstva, niti je tadašnji načelnik mogao to napraviti zbog pravila i okvira fiskalne odgovornosti.

Mislim da sada kada smo projekt doveli do ove faze, tu priču moramo dovršiti, naravno, uz pojačane napore Općine, ali i uz pomoć Države i Županije. Mislim da smo na dobrom putu, a današnji rebalans proračuna sadržava mjere pomoću kojih to možemo riješiti. Ovo je objekt koji će biti sagrađen i ostat će desetljećima za buduće generacije. Ako je infrastruktura u službi građana, ako stvara bolje društvene odnose i pruža uvijete za primjereno bavljenje sportom te omogućava kvalitetniji društveni život, vrijedi se boriti za završetak takvog projekta“ – dodaje Borić, pritom navodeći i primjere i ukupne iznose trodijelnih sportskih dvorana izgrađenih u PGŽ od Matulja i Kastva do Čavla i Malinske.

 

Za razliku od prethodne sjednice, na ovoj je sjednici „glatko“ prošao prijedlog prvih izmjena i dopuna Proračuna Općine Lopar za 2018. godinu, a usvojene su i predložene projekcije Proračuna Općine za 2019. i 2020. godinu.

 

Prema usvojenim izmjenama i dopunama Proračuna za ovu godinu ukupni prihodi i primici Općine Lopar iznosit će 24.208.293,25 kuna i biti veći u odnosu na ukupne rashode i izdatke za 893.286,00 kuna, a taj će iznos poslužiti za pokriće manjka iz prethodnih godina. Usvajanje predloženih izmjena i dopuna Proračuna Općine Lopar za 2018. godinu omogućilo je da i ostale, osim šeste točke dnevnog reda, budu gotovo jednoglasno prihvaćene. Jedino prijedlog Zaključka o suglasnosti za sklapanje ugovora u postupku nabave oznake JN-07/18 nije prošao glasovanje vijećnika i javni natječaj morat će se ponoviti.

 

Pri kraju treba reći da su na održanoj 11. sjednici Općinskog vijeća Lopara raspravljene i četiri dodatne (dopunske) točke dnevnog reda kojima su vijećnici usvojili:

Prijedlog internog Pravilnika o zaštiti podataka voditelja obrade Centra za kulturu Lopar,

Prijedlog donošenja Zaključka –o oslobađanju u potpunosti plaćanja komunalnog doprinosa Lopar „Vrutak“ d.o.o., 

Prijedlog zaključka – Ugovor br. 2018/001571 o nabavi spremnika za odvojeno prikupljanje komunalnog otpada.

Prijedlog Odluke o dodjeli javnih priznanja općine za 2018. godinu.

 

Donesena Odluka o dodjeli javnih priznanja za 2018. godinu 

Treba spomenuti i to da je Općinsko vijeće Općine Lopar, na sjednici održanoj 3. kolovoza donijelo i Odluku o dodjeli javnih priznanja Općine Lopar za 2018. godinu, pa će tako Nagradu Općine Lopar za 2018. godinu dobiti: Damir Matahlija i Lovro Paparić, dok će Zahvalnice Općine Lopar biti uručene: Snježani BalenStanislavu FranelićuMirku Papariću – BanovuNadi Pičuljan i tvrtki Lopar Vrutak d.o.o..

Pročitano 2468 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1