Home Vijesti Prije nevere na Rabu uspješno isplivan do sada najbrojniji „Krešin maraton“ za osobe s invaliditetom

Prije nevere na Rabu uspješno isplivan do sada najbrojniji „Krešin maraton“ za osobe s invaliditetom

0
Prije nevere na Rabu uspješno isplivan do sada najbrojniji „Krešin maraton“ za osobe s invaliditetom

Foto: RabDanas

Ovo je maraton zajedništva, prijateljstva i međusobnog uvažavanja, koji je otvoren svima i koji nas sve čini boljim ljudima – to je njegova primarna nakana, i najbolja nagrada za isplivanu rutu. (Nikola Grgurić)

„Krešin maraton“ kako ga Rabljani još nazivaju po njegovom inicijatoru zagrebačko-rapskom književniku, velikom borcu za jednakopravnost osoba s invaliditetom i rušenje svih vrsta barijera s kojima se OSI susreću, Krešimiru Butkoviću, od 2012. godine redovito starta s barbatske plaže na Vodenči i slijedi plivačku rutu preko Barbatskog kanala, do otoka Dolina i natrag. 

Rab danas oglas

 

Krešin maraton kao nova poveznica Raba i Zagreba

„Riječ je o jedinstvenom maratonu na kojem se ne pliva za rezultat“, kazao je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić u svojem kratkom obraćanju neposredno prije starta, „ovo je maraton zajedništva, prijateljstva i međusobnog uvažavanja, koji je otvoren svima i koji nas sve čini boljim ljudima – to je njegova primarna nakana, i najbolja nagrada za isplivanu rutu.“ 

Zahvalio je svim sudionicima maratona okupljenima na Vodenči, a posebno Udruzi invalida kvarnerskih otoka i tajnici Udruge gospođi Reziki Janković na velikom organizacijskom doprinosu, kao i sjajnim domaćinima i predivnim volonterima okupljenima oko barbatske Udruge Komin, te svim osobama s invaliditetom, predstavnicima njihovih udruga i odbora pristiglih ovim povodom na Rab, koji su svojim dolaskom srce maratona učinili najvećim do sada. 

Grgurić je posebno zahvalio gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću i visokim predstavnicima Grada Zagreba, koji su već uspostavljenim Krešinim „mostom“ odlučili još više povezati Zagreb i Rab, pa se tako na startu maratona s nekoliko riječi okupljenima obratila i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba gđa. Jelena Pavičić Vukičević, koja je čestitavši posebno Krešimiru Butkoviću na snazi i ustrajnosti u promicanju prava osoba s invaliditetom i vrlo konkretnom djelovanju na uklanjanju barijera, u ime gradonačelnika Bandića obećala još intenzivniju suradnju, kako u organizaciji budućih maratona za OSI, tako i na nekim drugim projektima o kojima je bilo riječi prilikom nedavnog službenog posjeta delegacije Grada Raba Gradu Zagrebu. Uz gospođu Jelenu Pavičić Vukičević iz Zagreba je na „Krešin maraton“ doputovala i gospođa Mirka Jozić, pročelnica Ureda za gospodarstvo Grada Zagreba.

 

 

Povećati dostupnost svih kutaka povijesne jezgre grada Raba osobama s invaliditetom

Krešimir Butković još je jednom prije starta maratona pozvao sve sudionike da dobrano zapjene more na Vodenči apeliravši na jačanje svijesti o potrebi izjednačavanja uvjeta za život osoba s invaliditetom sa životnim uvjetima onih koji se ne moraju nositi s invaliditetom. A da „Krešin maraton“ tome konkretno pridonosi podsjetila je Rezika Janković, kazavši kako se i ovaj maraton pliva u svrhu prikupljanja sredstava za gradnju serpentine kojom će se osobama s invaliditetom omogućiti lakši pristup ljepotama rapske Gornje ulice i Kaldanca. 

 

More je prije starta maratona zapjenilo 260 plivača svih generacija, među kojima je bilo oko 120 osoba s invaliditetom. Unatoč oblacima i približavanju nevere praćene grmljavinom, svi su sudionici, uz pratnju policije i brodice s medicinskim timom, bez problema isplivali svoje dionice, i na kraju maratona iz ruku gradonačelnika Raba primili simbolične medalje.

 

U ime Hrvatskog paraolimpijskog odbora na Rab je doputovao gospodin Zvonko Brozić iz Rijeke, Hrvatski savez udruga tjelesnih invalida predstavljao je gospodin Stanko Panić, a na Rab su doputovali i predstavnici Paraolimpijskog komiteta Srbije predvođeni tajnikom Borisom Maleševićem

Na maratonu su sudjelovali plivači iz zagrebačkog URIHO-a – Ustanove za rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom s ravnateljem Josipom Držaićem, zatim iz slovenskog Plavalnog kluba Velenje, Udruge tjelesnih invalida Bjelovar, Društva tjelesnih invalida Grada Rijeke, Udruge tjelesnih invalida Zadar te Udruge invalida kvarnerskih otoka

 

 

Posebne zahvale na ogromnom trudu idu članovima Udruge Komin koji već godinama daju sve od sebe ne bi li sudionici maratona odnijeli najljepše dojmove iz Barbata, također treba zahvaliti i Psihijatrijskoj bolnici Rab na organizacijskoj asistenciji, Rapskoj plovidbi d.d. koja je i ovoga puta svim sudionicima maratona omogućila besplatnu plovidbu na otok i s otoka, Malom Palitu d.d. koji je maraton podupro donacijom pića i ženskoj rapskoj klapi Anima Arbae koja je pjesmom uljepšala barbatsko jutro na Vodenči.

 

Ovogodišnju organizaciju maratona, uz Krešimira Butkovića, iznijeli su Grad Rab, Udruga invalida kvarnerskih otoka, TZ Grada Raba i Udruga Komin.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime