logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Nedjelja, 02 Rujan 2018 23:55

Rab u San Marinu - Prijateljsko obnavljanje neuništivog mosta između otoka i brda

Autor:
Ocijeni sadržaj
(4 glasa/-ova)

Boravak delegacije Grada Raba u kišnom San Marinu povodom 3. rujna, dana kada ova najmanja i najstarija europska republika slavi državni blagdan u čast svojega osnivača sv. Marina, sveca koji svojim rapskim porijeklom čini okosnicu ovog prisnog prijateljstva, iskorišten je kako bi se jedan dan ranije, u nedjelju 2. rujna, u Palazzo Begni u kojoj se nalazi sjedište Državnog ureda za vanjske poslove Republike San Marino, s početkom u 17 sati, održala uzvratna svečanost potpisivanja obnove Povelje o bratimljenju između gradova San Marina i Raba.

 

Bila je to još jedna prilika da se u godini obilježavanja 50. jubileja čina prijateljskog i institucionalnog povezivanja ovih dvaju gradova svi prisjete 22. lipnja 1968. godine, datuma kada su u San Marinu Povelju o bratimljenju među gradovima potpisali gradonačelnik Giovanni Busignani i predsjednik tadašnje Skupštine Općine Rab Zvonimir Gušćić. Svježa su i sjećanja na najteže trenutke u novijoj hrvatskoj povijesti, kada su se prijatelji iz San Marina, bez imalo oklijevanja, samoorganizirali i počeli dovoziti na Rab humanitarnu pomoć tijekom Domovinskog rata, a dugo prijateljstvo prepuno je i puno vedrijih trenutaka, brojnih međusobnih posjeta, veselih druženja, sportskih i viteških nadmetanja i kvalitetnih suradnji.

 

Zahvaljujuću upravo "malim", običnim ljudima, i obiteljima koje su svojim recipročnim poznanstvima, toplinom i prisnošću kroz proteklo vrijeme izgradile doista "neuništiv most prijateljstva između otoka i brda", danas, 50 godina kasnije, u ulozi novih potpisnika obnovljene Povelje o bratimljenju, ponovno u San Marinu našli su se gradonačelnica Grada San Marino Maria Teresa Beccari i gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić te državni tajnik za turizam Republike San Marino Augusto Michelotti i predsjednik Gradskog vijeća Grada Raba Željko Peran.

 

Program boravka rapske delegacije u San Marinu bit će nastavljen sudjelovanjem na svetkovini spomendana sv. Marina u ponedjeljak 3, rujna.

 

Delegaciju Grada Raba, u kojoj su među ostalima još bili i zamjenik gradonačelnika Denis Deželjin, direktorica Ureda TZG Raba Ivana Matušan i ravnateljica POU Rab Katarina Ribarić, ali i sve ostale prisutne goste i uzvanike na upriličenoj svečanosti, srdačno je najprije pozdravila gradonačelnica Maria Teresa Beccari, prisjetivši se nedavnih prekrasnih uspomena s njihovog lipanjskog boravka na rodnom otoku sv. Marina, kada je u Maloj vijećnici Grada Raba održana svečanost potpisivanja obnovljene Povelje o bratimljenju.

 

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić u svojem je obraćanju zahvalio prijateljima iz San Marina na iskrenom gostoprimstvu i povjerenju, kao i svim onim žiteljima Raba i San Marina koji su srcem i djelima stvarali i jačali prijateljske spone. "Ta nam iskrena i topla povezanost danas daje osjećaj pripadnosti jednoj velikoj obitelji, i zalog je ispisivanju novih stranica prijateljstava i suradnje generacija koje dolaze."

 

Pored spomenutih potpisnika obnovljene Povelje, svečanosti su od strane domaćina prisustvovali i uvaženi Capitani Reggenti Republike San Marino, Stefano Palmieri i Matteo Ciacci, državni tajnik za unutarnje poslove Guerrino Zanotti, te državni tajnik za vanjske poslove Nicola Renzi kao i Capitani svih republičkih castella. Posebnu notu ovoj svečanosti s hrvatske strane svojim je dolaskom dao veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji, gospodin Jasen Mesić, koji je u kratkom obraćanju, ne skrivajuću ponos što može nazočiti činu obnove Povelje, kazao i to da Vlada RH u razvijanju još boljih međudržavnih odnosa s Republikom San Marino, treba slijediti primjer ovako uspješne 50-godišnje suradnje gradova Raba i San Marina.

 

Renomirani hrvatski povjesničar umjetnosti i konzervator prof. Miljenko Domijan je, u ime Grada Raba, gradonačelnici San Marina gospođi Beccari darovao kopiju ukrasnog reljefa s likom sv. Marina u štukaturi iz rapske katedrale, rad Giaccoma i Clementea Somozzija iz 1798. godine, što je izazvalo iskreno oduševljenje i spontani aplauz svih prisutnih u dvorani.

Nakon razmjene prigodnih darova između čelnih ljudi dvaju prijateljskih gradova, svi su se iz Palazzo Begni preselili u obližnji Muzej sv. Franje gdje je otvorena izložba arhivskih fotografija i objavljivanih tekstova "Sjećanja, uspomene, dokumenti" koju je priredio veliki prijatelj Raba gospodin Massimo Mancini. Svojim dolaskom i obraćanjem okupljenima ovaj je događaj uveličao i biskup San Marina mons. Andrea Turazzi, a u istom prostoru prof. Miljenko Domijan je svojim sažetim, ali izuzetno zanimljivim predavanjem na talijanskom jeziku naslovljenim "Arbe, città dei campanelli mitici", još jednom oduševio sve prisutne, unijevši u njega i najnovije, široj javnosti još nepoznate detalje vezane uz pronalazak kutijice s relikvijama sv. Marina u Rabu.

 

Ovim poslijepodnevnim svečanim događanjima, prethodio je jutarnji obilazak groblja u San Marinu gdje je delegacija Grada Raba uz predstavnike Grada San Marina i u društvu obitelji Monaldi, položila vijenac i zapalila svijeću na grobu Narcisa Monaldija, studenta koji je boraveći na Rabu s grupom svojih kolega davne 1959. godine, tragično stradao. I baš je taj događaj, unatoč svoj njegovoj tragici, zbog načina na koji su se Rabljani tada ponijeli, dodatno zbližio Rab i San Marino, još jednom dokazujući da se pravi prijatelji prepoznaju u teškim trenucima.

Pročitano 2369 puta
Rab Danas

Nezavisni portal otoka Raba - Uvijek na Vašoj strani!

Facebook stranica: www.facebook.com/rapskilist | Pošalji e-mail: rabdanas@gmail.com

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

Social Profiles

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1