Home Vijesti Velikim komemorativnim skupom obilježena 75. obljetnica oslobađanja interniraca iz fašističkog logora u Kamporu

Velikim komemorativnim skupom obilježena 75. obljetnica oslobađanja interniraca iz fašističkog logora u Kamporu

0
Velikim komemorativnim skupom obilježena 75. obljetnica oslobađanja interniraca iz fašističkog logora u Kamporu

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Prije 75. godina, 11. rujna 1943., oslobođen je i prestao je postojati Koncentracijski logor Kampor, jedan od najzloglasnijih talijanskih fašističkih logora u Drugom svjetskom ratu. Logor je osnovan 2. srpnja 1942. godine i kroz njega je u četrnaest i pol mjeseci prošlo oko 15.000 Hrvata, Slovenaca i Židova među kojima i oko 1200 malodobne djece. Za to vrijeme, po statističkim procjenama, od izgladnjivanja i nehumanih uvjeta smještaja, u logoru je umrlo oko 4.500 ljudi, od kojih je do sada identificirano 1.490, jer je veći dio logorskih knjiga i drugih materijalnih dokaza o stradavanju interniraca uništen od fašista.

Rab danas oglas

 

Na ovom mjestu stradanja, ali i simbolu rađanja novog života, okupljeni su se prisjetili i obilježili teške dane zajedničke prošlosti i odali dužnu počast svim umrlim internircima Logora Kampor, te pokazali odlučnost u gradnji mostova prijateljstva među ljudima i narodima, u nadi da se novi oblici fašizma i drugih totalitarnih i represivnih ideologija i režima više nikada neće ponoviti.

 

U vidu gradnje tih mostova govornici su govorili na oba jezika, a uz zvuke trubača Počasne bojne i Limene glazbe DVD-a Rab, vijence su kod obeliska na Spomen-groblju Kampor položili brojni predstavnici državnih tijela, gradova, općina i udruga.

 

Kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović vijenac je položio gradonačelnik Grada Raba Nikola Grgurić, a nakon njega isto je učinila delegacija Državnog zbora i Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj u sastavu Dejan Židan, predsjednik Državnog zbora i Dr. Smiljana Knez, veleposlanica Republike Slovenije u Zagrebu. Vijenac je položio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik i načelnik Općine Lopar Josip Borić, te izaslanik župana Primorsko-goranske županije Zlatka Komadine, ravnatelj Županijske Lučke Uprave Rab Nenad Debelić.

 

Nakon delegacije Grada Raba, vijence su položile i delegacije Općine Kočevje, Općine Čavle, zatim delegacija Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, delegacija Zveze združenj borcev za vrednote NOB-a Republike Slovenije i Logorski odbor Rab-Gonars, delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, delegacija Saveza civilnih invalida rata Hrvatske, delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista Primorsko-goranske županije, delegacija Udruge antifašista Raba, delegacija Saveza antifašističkih boraca i antifašista otoka Krka, te slovenske delegacije Zveze združenj borcev NOB Kočevje, Zveze združenj borcev Narodno Oslobodilačke Borbe Semič, Zveze združenj borcev NOB Metlika, delegacija Občinskog društva ZB za vrednote NOB Borovnica, te ZB za vrednote NOB Južno Primorske regije.

 

Mnoštvu okupljenih pored obeliska na središnjem dijelu Spomen-groblja, u ime domaćina Grada Raba, prvi se obratio zamjenik gradonačelnika Raba Denis Deželjin, zamolivši prisutne za minutu šutnje u počast nevinim žrtvama logora u Kamporu, a pred doista brojnim skupom govorili su još Herman Janež (ml.), Ivo Barić, Jože Oberstar, Franjo Habulin, Ranko Špigl, Roman Hrovat, Nenad Debelić, Josip Borić, Dejan Židan, te Nikola Grgurić koji je između ostalog kazao: „Nitko nikada neće moći opravdati zločine koji su se ovdje, kao i drugdje na prostorima Hrvatske i Slovenije dogodili u, na žalost, prevelikom broju logora i jama. Naše države danas dijele s međunarodnom zajednicom vrijednosti demokracije, slobode i poštovanja svakog ljudskog bića, bez obzira na različitosti. Želim da svima nama, iskrenim pokloniteljima ovdje stradalim žrtvama, u podsvijesti uvijek bude osuda svih totalitarnih režima, bilo nacističkih, fašističkih ili komunističkih.“

 

Program ovog velikog komemorativnog skupa, obogaćen je nastupom muškog pjevačkog zbora „Svoboda“ iz Kočevja, rapske klape „Eufemija“ i recitacijama pjesama koje su na hrvatskom i slovenskom jeziku uz glazbenu pratnju harmonikaša Cirila Skebea izvele voditeljice programa Irena Ivić i Silvana Knok. 

 

Na kraju današnje komemoracije, predstavnici svih delegacija zajedno su se uputili do spomenika kod mjesta stradanja žena i djece te su i tamo položili cvijeće i zapalili svijeće. 

 

Prigodno druženje svih sudionika komemoracije nastavljeno je uz ručak na Punti Kampora, kojeg su za njih pripremili članovi Društva sportske rekreacije Kampor u suradnji s MO Kampor koji njeguju prijateljske odnose s mjesnim zajednicama Podpreska i Draga kraj Kočevja.

 

 

 

 

 

 

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime