Home Vijesti Blagotvorno djelovanje Rab Jazz Festivala u smiraj turističke sezone

Blagotvorno djelovanje Rab Jazz Festivala u smiraj turističke sezone

0
Blagotvorno djelovanje Rab Jazz Festivala u smiraj turističke sezone

Foto: Foto: Hrvoje Hodak

 

Dorka ispunjena jazzom

Petak je u intimi gradskog parka Dorka ponudio tematsku koncertnu večer s dva sastava koja nastoje hrvatsku i balkansku glazbenu tradiciju inkorporirati u jezik jazza. 

Rab danas oglas

To je drugi život sastava Borna Šercar’s Jazziana Croatica. Naime, nakon što je s prvom postavom – saksofonist Vojkan Jocić, pijanist Zvjezdan Ružić, kontrabasist Tihomir Hojsak i bubnjar Borna Šercar – snimio četiri albuma, Šercar je odlučio izmijeniti postavu što je donijelo i promjenu zvuka i pristupa. Jocić je, uz Šercara, jedini “preživjeli” član izvorne postave, a pridružili su se gitarist Elvis Penava i pijanist Hrvoj Galler. No, koncept je isti – suvremeni, autorski jazz sa začinima koji uspijevaju u našem podneblju. Pri tome program osmišljava Šercar koji je jedini autor. Ovom prigodom sjajno se uklopila njegova skladba “Rapska torta”.

Istog načela drži se i pijanist Zvjezdan Ružić koji ustraje na razvijanju glazbe sa stalnim suradnicima, hrvatskim i slovenskim jazz glazbenicma. To su trubač Tomaž Gajšt, saksofonisti Vojkan Jocić i Lenart Krečič, kontrabasist Miha Koren i bubnjar Adriano Bernobić. Autor svih skladbi je Ružić koji je već potvrdio svoju svestranost te skolonost prema spajanju suvremenog i tradicije.

 

Gitaristički spektakl trećega dana

Puno prije njih takve je zamisli razvijao gitarist i skladatelj Elvis Stanić, što smo čuli i u subotnjem nastupu njegova sastava na Rab Jazz Festu, ovog puta na još jednoj magičnoj pozornici publikom ispunjenog rapskog Trga Slobode. Zajedno s klavijaturistom Maasejem Kovačevićem, basistom Goranom Rukavinom i bubnjarem Tončijem Grabušićem izvodio je vlastite skladbe od kojih su neke bile nadahnute tradicijom. No, osim vlastitih te standarda “Summertime” ponudio je i sjajne obrade hrvatskih narodnih pjesama, naravno na svoj, prepoznatljiv način.

Prepoznatljiva je i svirka braće Rosenberg – gitarista Stochela i Mosesa, koji su bili zvijezde festivala. Svojim su ležernim pristupom u Ljetnom kinu Rab oduševili publiku niti u jednom trenutku ne pokazavši da se zapravo radi o virtuoznim izvedbama najviše razine. U dijelu koncerta pridružio im se gitarist Mate Matišić koji je zaslužan za njihove česte dolaske u Hrvatsku. U maniri gypsy swinga izvodii su skladbe utemeljitelja stila Djanga Reinhardta, ali i jazz standarde, a u dijelu programa i Stochelove skladbe.

 

A za kraj

Ostaje nam da još skupimo dojmove sa završnog nedjeljnog koncerta kada u perivoju Vile Mahač, u čast Bošku Petroviću, nastupaju članovi njegovog trija, Primož Grašić i Mario Mavrin s Vidom Jamnikom, a nakon njih, na jedinstvenoj pozornici na kojoj je festival i započeo, u arheološkom parku podno zvonika crkve sv. Ivana Evanđelista, izvrsnog 3. Rab Jazz Fest će u blues tonu zatvoriti Ervin Baučić Blues Bend.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime