logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Gif animacija za zapoljavanje 2000x240px

 

Ponedjeljak, 10 Rujan 2018 13:26

Rujanska jazz magija sjedinila izvođače i publiku 3. Rab Jazz Festa

Autor:
Ocijeni sadržaj
(1 glas)
Rujanska jazz magija sjedinila izvođače i publiku 3. Rab Jazz Festa Foto: Hrvoje Hodak

Prvi dio završne večeri ovogodišnjeg festivalskog programa bio je posvećen legendi hrvatskog jazza, vrhunskom vibrafonistu i našem najistaknutijem jazz skladatelju, pokojnom Bošku Petroviću. No nije to bila bilo kakva posveta njegovom glazbenom geniju, već koncert u kojem su Boškovo naslijeđe, pred prepunim auditorijem rapske Vile Mahač, iznijeli članovi njegovog najdugovječnijeg trija – prijatelji glazbenici Primož Grašič i Mario Mavrin udruženi s Boškovim miljenikom i studentom Vidom Jamnikom.

 

Music of Boško Petrović u prepunom perivoju Vile Mahač

Trio je suptilnim i profinjenim, takoreći komornim jazzom, kroz tematsku večer „Music of Boško Petrović“ publici u prekrasnom rapskom perivoju priuštio nezaboravne trenutke. Redale su se neke od najpoznatijih Boškovih skladbi: „With Pain I Was Born“, „Sigurd‘s Garden“, „Zagreb by Night“, „Oberkrainer Lullaby“, standardi koje je Boško obožavao i svirao poput „Bags‘ Groove“ njegovog uzora, vibrafoninista Milta Jacksona, te Mavrinova skladba „Samba da Pipi“ koju je napisao upravo za Boškov trio. Kao završni dodatak i sjajan uvod u nastavak večeri, momci su na traženje publike odsvirali legendarni Boškov blues „Green Lobster Dream“.

 

 

Blues spektakl za kraj

Organizatori su za ispraćaj ove fantastične četverodnevne jazz-manifestacije na scenu podno zvonika sv. Ivana Evanđelista odlučili dovesti jedinstveni Ervin Baučić Blues Band, u kojem su pored sjajno raspoloženog Ervina, nastupili Danko Krznarić za klavijaturom, basist Goran Rukavina, bubnjar Marko Lazarić i umjetnički ravnatelj Rab Jazz Festivala, gitarist Bruno Mičetić.

I doista, u ambijentu kakvog se samo poželjeti može, od prvih taktova „The Trill is Gone“, preko „Ridding with a King“ i Cockerove inačice Lennonove i McCartneyeve „With a little Help“, pa sve do blues standarda „Sweet Home Chicago“, bilo je jasno da je 3. izdanje Rab Jazz Festivala dobilo spektakularnu završnicu. Kao dar na oproštaju s izvrsnom rapskom publikom koja je aplauzima i ovacijama tražila bis pod zvjezdanim nebom Raba, „as moonlight through the pines“ krenula je vječna „Georgia on my mind“.

 

 

No rapske jazz večeri ni ovoga puta nisu završavale okončanjem samih koncertnih nastupa, naprotiv. Glazbenici su skupa s publikom selili na sjajne jam sessione u Beach bar Banovu Villu i u Moderato Caffe, gdje su se do dugo u noć nastavljali duhoviti i kreativni instrumentalni dijalozi, i gdje je publika uživala u opuštenom druženju s multitalentiranim glazbenicima.

U izmijenama glazbala tijekom sessiona mogli smo primjerice čuti i vidjeti kako se za bubnjevima snalazi klavirist Zvjezdan Ružić, ili za klavirom trubač Tomaž Gajšt, a posljednje je večeri u Moderato Caffeu, jam session spojio vibrafonistu Vida Jamnika i Ervina Baučića u izvedbi „Fly me to the Moon“.

 

 

„By By Blackbird“ za kraj

Za posebno emotivan kraj 3. Rab Jazz Festa zaslužan je sjani kontrabasista Goran Rukavina koji se ove godine našao u čak tri izvođačke formacije. On je na novom predivnom rapskom iskustvu zahvalio prvenstveno umjetničkom ravnatelju Bruni  Mičetiću, zatim organizatorima i pokroviteljima na čelu s Gradom Rabom i Pučkim otvorenim učilištem  Rab, te posebno dvojici tihih entuzijasta koje glazbenici doživljavaju srcem i dušom Rab Jazz Festivala, Goranu Ćuku i Marinu Javoranu. Rukavina je zatim, uz predivnu vibrafonsku pratnju Vida Jamnika, otpjevao Boškovu omiljenu odjavnu skladbu, Hendersonovu „By By Blackbird“.

Pročitano 2753 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1