Home Vijesti Najviši predstavnici Republike San Marino oduševljeni posjetom Rabu

Najviši predstavnici Republike San Marino oduševljeni posjetom Rabu

0
Najviši predstavnici Republike San Marino oduševljeni posjetom Rabu

Foto: Foto; Hrvoje Hodak

Štoviše, obzirom da dvojica kapetana regenata predstavljaju kolektivnog šefa Republike San Marino, njihov boravak na Rabu mogao bi se nazvati državničkom posjetom otoku sa kojega se prema zapadnoj obali Jadrana, kako predaja kaže, otisnuo utemeljitelj njihove Republike, Sveti Marin.

Gradonačelnik Raba Nikola Grgurić novinare je upoznao s tijekom ovog sadržajnog boravka i temama o kojima se ovih dana razgovaralo:

Rab danas oglas

“Riječ je naime o susretu”, kazao je Grgurić, “koji je prije svega za cilj imao jačanje turističke i gospodarstvene suradnje između Raba i San Marina s velikim akcentom na obilježavanje za nas izrazito značajnog jubileja, 50. obljetnice potpisivanja Povelje o bratimljenju. Gledano s povijesnog i društveno-političkog konteksta, treba reći i to da je Povelja o bratimljenju između grada San Marina i Općine Rab koja je potpisana 22. lipnja 1968. godine, bila prvi takav akt ostvaren s nekim gradom izvan tadašnje države.”

Suvremeni koncept bratimljenja gradova podrazumijeva povezivanje dviju ili više lokalnih zajednica s pomoću raznovrsnih aktivnosti pa ovom prigodom vrijedi spomenuti i to da su tijekom Domovinskog rata Republika San Marino i njezini građani nesebično slali i sami dostavljali humanitarnu pomoć na Rab, u tom kontekstu svakako treba spomenuti da su u ovoj delegaciji koja je posjetila Rab bili i “stari” osvjedočeni prijatelji Raba, gospoda Massimo Mancini i Italo Righi.

U četvrtak je nakon jutarnjeg prijma u Maloj vijećnici Grada Raba uslijedilo razgledavanje staroga grada, od Gornje ulice, preko Pjacete, benediktinskog samostana sve do parka Dorke i spomenika sv. Marinu. Nakon kraćeg zadržavanja u Turističkoj zajednici Grada Raba, dragi gosti imali su slobodno poslijepodne.

“Idućeg dana, u petak”, kazao je Grgurić, “naše smo prijatelje poveli na izlet oko otoka, brodicom “Eleven”, ponosom rapske brodogradnje Pičuljan, posjetivši najprije fjord Zavratnicu, da bi zatim podno Kamenjaka s morske strane prišli Loparu. Tamo smo, nakon obilaska loparske obale i poznatih loparskih pješčanih plaža, malo zastali pored otočića Sv. Grgura i Golog otoka prisjetivši se na tren i tužnijeg dijela povijesti tih prostora. Plovidbu smo nastavili zapadnom stranom otoka do uvale Gožinka gdje nas je u restoranu obitelji Kurelić čekao ručak.

Subota je započela jutarnjim posjetom uvali sv. Mara i šumi “Dundo” uz stručno vođenje upravitelja Šumarije Rab Borisa Belamarića. Posjetili smo potom, također uz vođenje, samostan sv. Eufemije u Kamporu i sv. Petar u Supetarskoj Dragi gdje su gosti iz San Marina dočekani od predstavnika Mjesnih odbora i udruga.  Subotnji dio programa završen je službenim prijmom i susretom s kompletnom delegacijom Općine  Lopar i posjetom Rajskoj plaži”, zaključio je Grgurić.

U ime dvojice kapetana regenata, u skladu s njihovim protokolom, novinarima se obratio ministar unutarnjih poslova Republike San Marina, gospodin Gian Carlo Venturini koji je odmah iskazao njihovo oduševljenje i dirnutost načinom na koji su primljeni i čitavim tijekom boravka ovdje na Rabu, tim više što je svoj trojici visokih predstavnika Republike San Marino ovo bio i prvi posjet otoku koji je zahvaljujući Svetom Marinu trajno utkan u njihovu povijest.

“Ubuduće ćemo sigurno iskoristiti priliku da i privatno posjetimo ovaj prelijepi otok”, rekao je Venturini, i dodao: “Mi smo načelno prihvatili prijedlog našeg domaćina, gradonačelnika Grgurića, da svaki sa svoje strane oformimo timove koji će međusobno surađujući kroz slijedeće dvije godine raditi na što kvalitetnijoj pripremi obilježavanja spomenute obljetnice do koje je nam u San Marinu posebno stalo.”

Gradonačelnik Grgurić, također smatra, obzirom na značaj i intenzitet ovog dugogodišnjeg prijateljstva koje se dokazalo i u najtežim trenucima po Republiku Hrvatsku i otok Rab, da bi se ovoj nadolazećoj obljetnici trebalo posvetiti puno više pažnje i vremena, pa je spomenuo mogućnost realizacije tjedana prijateljstva u oba grada kao i eventualnu obnovu potpisivanja Povelje.

Sveti Marin trajna poveznica otoka Raba i San Marina

Podsjetimo, Sveti Marin koji je prema predaji živio je na Rabu u 3. i 4. stoljeću, osnivač je Republike San Marino, zaštitnik klesara i lažno optuženih ljudi te trajna poveznica otoka Raba i San Marina. Ovaj klesar u povijesti je ostao upamćen kao utemeljitelj Republike San Marino 301. godine, a njegov spomen-dan obilježava se 3. rujna, na dan njegove smrti. Na taj je datum ujedno i državni praznik u San Marinu.

Visoki gosti iz Republike San Marino s Raba odlaze prepuni dojmova, uvjereni u daljnji napredak suradnje među gradovima, ojačane čvrstim osobnim prijateljstavima. Na kraju je ministar Gian Carlo Venturini izrazio zadovoljstvo, u ime kapetana regenata i u svoje osobno, što će vrlo brzo, već u rujnu i oni biti u prilici ugostiti svoje prijatelje s Raba, članove Udruge Rapskih samostreličara i čelne ljude Grada Raba.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime