logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Nedjelja, 12 Travanj 2015 20:08

70 godina od oslobođenja Raba u drugome svjetskom ratu

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(1 glas)

Na današnji dan prije 70 godina, nakon četverogodišnje okupacije u Drugom svjetskom ratu, najprije talijanske, a kasnije njemačke vojske, otok Rab su 12. travnja 1945. godine oslobodile partizanske jedinice 9. udarne divizije i Kvarnerskog odreda.

Tim povodom, a u spomen na sve koji su stradali pod fašističkom okupacijom i u borbama za oslobođenje, danas su u Spomen-parku Boškopini u 10 sati te na Groblju žrtava fašističkog terora u Kamporu u 10,45 sati vijence zajednički položile delegacije Udruge antifašista Raba i Grada Raba te delegacija slovenskog mjesta Lopar koje se nalazi u neposrednoj blizini Kopra.

Sve prisutne, a posebno goste iz Slovenije, u ulozi zamjenika gradonačelnika Raba pozdravio je gospodin Denis Deželjin. Treba podsjetiti, a o tome je na Spomen groblju govorio prof. Ivo Barić, da je u konc-logoru talijanskih fašista u Kamporu stradalo oko 4 tisuće žrtava, od kojih je najveći broj bio iz Slovenije.

Današnjim danom, u organizaciji Udruge antifašista Raba, započinje i tradicionalni Tjedan antifašizma u Gradu Rabu, na kojem će se održati niz manifestacija koje će završiti u subotu 18. travnja Okruglim stolom Baština antifašizma na kojemu je ovogodišnja tema „Antifašizam danas, ili kako je do danas preživio nacifašizam“.

Pročitano 1000 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1