logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

Srijeda, 31 Listopad 2018 07:37

Uoči blagdana Svih svetih položeni vijenci na Spomen groblju žrtvama fašizma u Kamporu

Napisao/la Ivica Hodak
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Uoči blagdana Svih svetih položeni vijenci na Spomen groblju žrtvama fašizma u Kamporu Foto: Ivica Hodak

Tradicionalno, kako se to čini svakog 30. listopada, i jučer je na Spomen groblju žrtava talijanskog koncentracijskog logora iz Drugog svjetskog rata u Kamporu, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obilježen blagdan Svih svetih.

 

 

Kroz ovaj je logor prošlo nešto više od 15 tisuća interniraca – logoraša, najviše slovenske nacionalnosti, od kojih više od 4 tisuće nije preživjelo njegove strahote.

 

Žrtvama u počast jučer su na spomen groblju, uz središnji obelisk vijence položile delegacije; Grada Raba, predvođene gradonačelnikom Nikolom Grgurićem, Udruge antifašista otoka Raba, predvođene predsjednikom Ivicom Lupićem, te delegacije Državnog zbora (parlamenta) i Vlade Republike Slovenije, koju su činili zastupnici u Zboru Mateja Udovč i Boris Doblekar, te Suzana Tajnik i Tina Ančik, savjetnice u Direkciji za osobe s invaliditetom, žrtve vojnog nasilja u Ministarstvu za rad, obitelj, socijalna pitanja i jednake mogućnosti. Vijenac je položila i delegacija Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj predvođena mag. Markom Matjažem, ministarom savjetnikom u Veleposlanstvu Republike Slovenije u Zagrebu i delegacija Logorskog odbora Rab - Gonars, koju su činili predsjednik i potpredsjednik Odbora Herman Janež (ml) i Dušan Zamida.

 

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća minutu šutnje u počast žrtvama zatražio je rapski gradonačelnik Nikola Grgurić.

 

Okupljene na spomen groblju najprije je pozdravio i obratio im se s nekoliko rečenica Herman Janež (ml), predsjednik Logorskog odbora Rab - Gonars a nakon njega o nekadašnjem konc. Logoru u Kamporu i njegovim žrtvama govorila je zastupnica Slovenskog parlamenta Mateja Udovč.

 

Pred kraj komemoracije na Spomen groblju u Kamporu okupljenima se ukratko u ulozi domaćina obratio gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, koji je kazao da ga raduje činjenica što su ova komemorativna okupljanja na kamporskom Spomen groblju iz godine bivaju sve svečanija i sudionicima sve brojnija, čime se samo potvrđuje obećanje da nevine žrtve ovog logora nikada neće biti zaboravljene.

Pročitano 1382 puta

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1