Home Vijesti Šumarski fakultet postao vlasnikom nekretnine smještene u uvali Sveta Mara na otoku Rabu

Šumarski fakultet postao vlasnikom nekretnine smještene u uvali Sveta Mara na otoku Rabu

0
Šumarski fakultet postao vlasnikom nekretnine smještene u uvali Sveta Mara na otoku Rabu

Foto: Potpisvanje Ugovora - Foto: Media Val & Hrvoje Hodak

 {gallery}Sumarski{/gallery}

 

Rab danas oglas

Nekretnina površine 1.392 četvornih metara, smještena u uvali Sveta Mara na otoku Rabu u šumskom predjelu Kalifrontu, najvećem kompleksu šume hrasta crnike na kršu na području Sredozemlja, potpisom ugovora, u vrijednosti 1.640.000,00 kuna, postala je vlasništvom Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o nekretnini površine 1.392 četvornih metara, smještenoj u uvali Sveta Mara na otoku Rabu u šumskom predjelu Kalifrontu, najvećem kompleksu šuma hrasta crnike na kršu na području Sredozemlja. Potpisom ovog ugovora, u vrijednosti 1.640.000,00 kuna, riješeni su imovinsko-pravni odnosi nad objektom i pripadajućim zemljištem te su otvorene mogućnosti daljnjih ulaganja Fakulteta u kompleks s ciljem poboljšanja kvalitete boravka za studente i profesore te unapređenja nastavnog, stručnog i znanstvenoistraživačkog rada. Na svečanom potpisivanju u Vijećnici Šumarskog fakulteta okupljenima su se obratili doc. dr. sc. Goran Marić, ministar državne imovine, red. prof. art. Mladen Janjanin, prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta u Zagrebu i prof. dr. sc. Tibor Pentek, dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

„Praktična terenska nastava razlog je zbog kojeg mnogi naši studenti odabiru upravo Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i razvojna strategija nove Uprave Fakulteta usmjerena je, između ostalog, i na neprestano podizanje njezine kvalitete. Iz tog smo razloga izrazito zahvalni Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu državne imovine što su pokazali razumijevanje i omogućili nam da postanemo vlasnikom nekretnine na lokaciji na kojoj se naša terenska nastava kontinuirano održava već punih 96 godina. Daljnja ulaganja na nekretnini podići će razinu kvalitete nastave te će studentima i nastavnicima omogućiti još kvalitetniji i ugodniji boravak na terenskoj nastavi, a sve na dobrobit šumarske i drvnotehnološke struke, ali i gospodarske budućnosti Republike Hrvatske“, izjavio je prof. dr. sc. Tibor Pentek, dekan Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

„Terenska nastava Šumarskog fakulteta svijetli je primjer pripreme studenata još tijekom studija na aktivnosti i poslove koje će obavljati nakon njegovog završetka, stoga sam osobito zadovoljan što je Fakultetu omogućeno da postane vlasnik objekta u svrhu znanstvenog rada i istraživanja, odnosno sveopćeg boljitka. Nadam se da će ta praksa potaknuti i ostale sveučilišne sastavnice na slične prakse i inicijative“, izjavio je red. prof. art. Mladen Janjanin, prorektor za umjetničko područje i međunarodni položaj Sveučilišta u Zagrebu, obraćajući se u ime prof. dr. sc. Damira Borasa, rektora Sveučilišta u Zagrebu.

 

„Ovaj je ugovor više od ugovora jer je u ulozi stvarnog života – rasta u znanju i osposobljavanja za život. Ova je imovina namijenjena onima koje mi stariji zovemo budućnost – studentima Šumarskog fakulteta. U ovom inkubatoru praktične i terenske nastave stvarat će se daljnji znanstveno-istraživački radovi za nove dragocjene spoznaje i tehnološke iskorake hrvatske šumarske i drvne industrije“, zaključio je doc. dr. sc. Goran Marić, ministar državne imovine.

 

Objekt na Rabu jedan je od pet nastavno-pokusnih šumskih objekata raspoređenih u najvažnijim klimatsko-zonskim šumskim vegetacijskim zajednicama diljem Hrvatske na kojima se odvija praktična terenska nastava i znanstveno-istraživački rad studenata i nastavnika Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Prva terenska nastava studenata Fakulteta na otoku Rabu održana je daleke 1923. godine i ta je tradicija njegovana do danas te predstavlja jedinstvenu mogućnost za studente da primijene stečena teorijska znanja u praksi, steknu nova prijateljstva i bolje upoznaju različite krajeve Republike Hrvatske. Nakon što je nekretnina na Rabu postala vlasništvo Šumarskog fakulteta, planiraju se daljnja ulaganja koja će obuhvatiti rješavanje opskrbe vodom i električnom energijom te podizanje standarda smještaja.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime