logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

OLUJIC 1400X179

 

×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 746
Utorak, 15 Rujan 2015 19:28

Obilježena 72. godišnjica oslobođenja logoraša iz zloglasnog logora talijanskih fašista u Kamporu na Rabu

Napisao/la
Ocijeni sadržaj
(0 glasa/-ova)
Obilježena 72. godišnjica oslobođenja logoraša iz zloglasnog logora talijanskih fašista u Kamporu na Rabu Foto: Ivica Hodak

U subotu, 12. rujna, komemoracijom na Spomen groblju žrtvama koncentracijskog logora talijanskih fašista u Kamporu obilježena je 72. godišnjica oslobođenja logoraša iz ovog zloglasnog logora. Iako u ovom logoru, za razliku od mnogih drugih diljem Europe, nije bilo klasičnih egzekucija, u njemu je u relativno kratkom vremenu njegova postojanja (od 2. 7. 1942. do 11. 9. 1943.) od posljedica nehumanih uvjeta života, gladi, zime i bolesti umrlo oko 4.500 interniraca (logoraša), među kojima su najbrojniji bili Slovenci te Hrvati s područja Rijeke i Gorskog Kotra te određen broj Židova.
Nažalost, imenom i prezimenom do sada je identificirano samo oko 1.400 onih koji su svoje kosti ostavili na ovom otoku.
Kroz logor je, računa se, prošlo oko 15 tisuća interniraca, uz napomenu da je među njima bilo oko 1.200 djece i maloljetnih.

Uz središnji spomenik – obelisk, na komemorativnoj svečanosti govorili su; Herman Janež, sin dugogodišnjeg predsjednika Logorskog odbora i tada sedam godina starog zatočenika Logora u Kamporu, Hermana Janeža – starijeg. On se u ime svih stradalnika te posebno u ime obitelji stradalih Slovenaca zahvalio Gradu Rabu na organizaciji ove komemoracije i održavanju Spomen groblja u Kamporu. Posebno nabijeno emocijama bilo je obraćanje gospodina Slavka Malnara iz Čabra, koji se u Kamporskom logoru našao kao petogodišnje dijete. Osim njih na komemorativnoj su svečanosti još govorili, počasni predsjednik Udruge antifašista otoka Raba Ivo Barić, koji je između ostalog zatražio od svih iz Hrvatske, ali i Slovenije, da se zauzmu za ostvarenje želje izgradnje Muzeja posvećenog patnjama žrtava ovog zloglasnog logora, kako se i nadalje ne bi sve svodilo na komemoriranje jednom godišnje. U tome je Barića, kada je došao red za njegovo obraćanje, podržao Vilim Malnar, član Predsjedništva UABA Primorsko Goranske županije kao i Roman Hrovat, dožupan Kočevja.

Na kraju komemorativnog skupa na Spomen groblju prisutnima se u ulozi domaćina obratio i Denis Deželjin zamjenik službeno odsutnog gradonačelnika Raba Nikole Grgurića.

Uz napomenu da su programu komemoracije značajan doprinos izvođenjem prigodnih skladbi dale članice pjevačke skupine „Polanski odmev“ iz Pregrade, treba dodati da su se sudionici komemoracije na povratku u Rab, zaustavili na dijelu prometnice u Kamporskom polju i položili cvijeće i vijence uz spomenik podignut djeci i ženama, žrtvama konc-logora u Kamporu.

Pročitano 1457 puta

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 RAT1 600

seakayakcroatia

 

BANNER350 BarbaSIME1