Home Vijesti Obilježena 72. godišnjica oslobođenja logoraša iz zloglasnog logora talijanskih fašista u Kamporu na Rabu

Obilježena 72. godišnjica oslobođenja logoraša iz zloglasnog logora talijanskih fašista u Kamporu na Rabu

0
Obilježena 72. godišnjica oslobođenja logoraša iz zloglasnog logora talijanskih fašista u Kamporu na Rabu

Foto: Foto: Ivica Hodak

Uz središnji spomenik – obelisk, na komemorativnoj svečanosti govorili su; Herman Janež, sin dugogodišnjeg predsjednika Logorskog odbora i tada sedam godina starog zatočenika Logora u Kamporu, Hermana Janeža – starijeg. On se u ime svih stradalnika te posebno u ime obitelji stradalih Slovenaca zahvalio Gradu Rabu na organizaciji ove komemoracije i održavanju Spomen groblja u Kamporu. Posebno nabijeno emocijama bilo je obraćanje gospodina Slavka Malnara iz Čabra, koji se u Kamporskom logoru našao kao petogodišnje dijete. Osim njih na komemorativnoj su svečanosti još govorili, počasni predsjednik Udruge antifašista otoka Raba Ivo Barić, koji je između ostalog zatražio od svih iz Hrvatske, ali i Slovenije, da se zauzmu za ostvarenje želje izgradnje Muzeja posvećenog patnjama žrtava ovog zloglasnog logora, kako se i nadalje ne bi sve svodilo na komemoriranje jednom godišnje. U tome je Barića, kada je došao red za njegovo obraćanje, podržao Vilim Malnar, član Predsjedništva UABA Primorsko Goranske županije kao i Roman Hrovat, dožupan Kočevja.

Na kraju komemorativnog skupa na Spomen groblju prisutnima se u ulozi domaćina obratio i Denis Deželjin zamjenik službeno odsutnog gradonačelnika Raba Nikole Grgurića.

Rab danas oglas

Uz napomenu da su programu komemoracije značajan doprinos izvođenjem prigodnih skladbi dale članice pjevačke skupine „Polanski odmev“ iz Pregrade, treba dodati da su se sudionici komemoracije na povratku u Rab, zaustavili na dijelu prometnice u Kamporskom polju i položili cvijeće i vijence uz spomenik podignut djeci i ženama, žrtvama konc-logora u Kamporu.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime