logo mix

Rab Danas

Nezavisni internetski portal otoka Raba

Petak, 11 Siječanj 2019 17:44

Ministar Butković obišao radove na važnim infrastrukturnim projektima u lukama Mišnjak i Lopar

Autor:
Ocijeni sadržaj
(3 glasa/-ova)
Ministar Butković obišao radove na važnim infrastrukturnim projektima u lukama Mišnjak i Lopar Foto: Hrvoje Hodak

Rab bi, sudeći po viđenome, turističku 2019. trebao dočekati daleko spremniji za prihvat sve većih i modernijih trajekata iz flota koncesionara Rapske plovidbe i Jadrolinije, a zadovoljniji će biti i ostali brodari, vlasnici turističkih i ribarskih brodova.

 

Da izvođenje radova ide dobrim tempom uvjerio se i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je sa svojim suradnicima danas na otoku Rabu obišao radove u lukama Mišnjak i Lopar, nakon čega je održao i dogovorene radne sastanke u Gradu Rabu s gradonačelnikom Nikolom Grgurićem i u Općini Lopar s načelnikom Josipom Borićem.

 

Čelni ljudi jedinica lokalne uprave i samouprave na otoku Rabu kao i Županijske lučke uprave Rab iskazali su svoje zadovoljstvo financijskom potporom resnornog ministarstva koje će i dalje pratiti projekte i ulagati u lučku infrastrukturu u cilju što boljeg razvoja pomorskog prometa otoka Raba.

 

 

Za projekte u spomenutim lukama pod upravljanjem Županijske lučke uprave Rab, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u 2018. dodijelilo ukupno 13.875.000 kuna. Riječ je o projektu rekonstrukcije obalnog zida lukobrana i prilazne rampe u trajektnoj luci Lopar (875 tisuća kuna), projektu podizanju obale na kotu i izgradnji platoa s dvije rampe u trajektnoj luci Mišnjak (8 milijuna kuna) te sanaciji i rekonstrukciji luke Melak I. faza (5 milijuna kuna). Navedena sufinanciranja dio su Projekta kojim Ministarstvo sufinancira izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje namijenjenih za prihvat trajektnih, putničkih i ribarskih brodova u lukama otvorenima za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. Samo tijekom prošle godine kroz taj je Projekt, sa gotovo 80 milijuna kuna, sufinancirano 27 projekata u 16 županijskih lučkih uprava, a isto je planirao i tijekom ove godine za što je javni poziv objavljen u siječnju.

 

Ministar Oleg Butković pohvalio je Lučku upravu na Rabu kao i sve druge lučke uprave koje pripremaju projekte: "Bez toga mi u Ministarstvu ne možemo ništa ni odobriti. Mislim da je to hvale vrijedno i da ćemo ovim tempom nastaviti i dalje. Ovi radovi u luci Mišnjak trebaju biti gotovi do početka turističke sezone. U Loparu isto tako očekujemo završetak radova do kraja ove godine. Vidim da na otoku ima dosta i drugih pripremljenih projekata i u Gradu Rabu i naravno u Općini Lopar, tako da nastavljamo dalje s dobrom suradnjom.

Posjetili smo radove u sklopu dva velika projekta ukupne vrijednosti preko 30 milijuna kuna, one u luci Mišnjak vrijedne 16.200.000 kn i prvu fazu radova u luci Melak koja uključuje izgradnju primarnog lukobrana. Tu postoje još i druga i treća faza s kojima ćemo dakako nastaviti.

Ministarstvo je u 2018. godini za luku Mišnjak izdvojilo izdvojilo 8 milijuna kuna, a u 2019. ćemo izdvojiti 6 i pol. Za luku Melak izdvojili smo 5 milijuna kuna, a i u ovoj godini vjerojatno nastavljamo s novim financiranjem. Naime, čekamo prijavu nakon otvorenog poziva od strane Lučke uprave tako da bi od spomenutih nešto više od 30 milijuna kuna, Ministarstvo trebalo uložiti nekih 27-28 milijuna kuna. Naravno tu je i sufinanciranje od strane Primorsko goranske županije koja prati ove projekte jer je riječ o njihovoj Lučkoj upravi, i u tom smislu izražavam zadovoljstvo načinom na koji se ovi projekti odvijaju.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provodi čitav niz sličnih projekata danas na Jadranu. Prošle godine izdvojili smo 83 milijuna kuna iz nacionalnih sredstava, ove godine u prijedlogu proračuna je 65 milijuna kuna, a po prvi puta imamo na raspolaganju i 80 milijuna eura za financiranje lučke infrastrukture, projekata izgradnje riva, lukobrana, novih platoa koji su u funkciji prvenstveno otočnog povezivanja. To je ono što ja zovem renesansom na hrvatskoj obali jer će se graditi u svih 7 županija, i to treba pohvaliti.

Evo, zahvaljujem izvođačima, vidim da su radovi intenzivni, da se ubrzavaju, a njihov završetak u Loparu, baš kao i u Mišnjaku predviđa se ove 2019. godine pa u tom smislu očekujemo nove projekte kojih ovdje na Rabu zasigurno ne nedostaje", zaključio je Butković. 

 

 

U luci Mišnjak novinarima se obratio i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić, koji je pozdravio ova značajna ulaganja u lučka područja, kazavši kako je svaka investicija u bolje povezivanje Raba s kopnom dobodošla: "Luka Mišnjak će nakon dovršenja ovih radova biti kvalitetnija i sigurnija za promet i to je izvrsna vijest u godini u kojoj slavimo 130. obljetnicu organiziranog bavljenja turizmom. Uvjereni smo da će to donijeti kvalitetu više za turiste i stanovnike otoka. Trajektne luke su naš most s kopnom. Osim toga, u budućnosti trebamo učiniti značajan pomak prema što boljem međusobnom povezivanju kvarnerskih otoka i ja se nadam da ćemo, s obzirom na razumijevanje koje je ova Vlada i ovo ministarstvo na čelu s ministrom Butkovićem pokazalo, ali i kroz novi Zakon o otocima te Upravu za otoke, u budućnosti graditi prometnu infrastrukturu na korist svim žiteljima i turistima."

 

Direktor Rapske plovidbe d.d. Dragan Andrić ponovio je svoju želju za uljepšavanjem Stinice s druge strane kanala: "Rapska plovidba svojom modernom trajektnom flotom održava trajektnu liniju Stinica – Mišnjak, a takva flota zaslužuje i kvalitetnu lučku infrastrukturu. Mi pozdravljamo sve ove radove i zahvaljujemo se svima koji to pomažu, od Ministarstva preko Županije i naše Lučke uprave. Mi uvijek ističemo u ovakvim prilikama da želimo da se ovakvi radovi pokrenu i u luci Stinica, jer ona zapravo predstavlja ulazna vrata Raba, a stanje u Stinici nije primjereno Rabu kao turističkoj destinaciji koja ove godine obilježava 130. godišnjicu bavljenja turizmom."

 

 

Ravnatelj ŽLU Rab Nenad Debelić podsjetio je da je više od polovice radova u luci Mišnjak je već realizirano, a radi se o proširenju platoa s dvije rampe i tri privezne utvrdice: "To će zasigurno znatno poboljšati maritimne karakteristike same luke i omogućiti da svi trajekti postojećeg koncesionara, a to je Rapska plovidba d.d., nesmetano plove u svim uvjetima. Na kvaliteti ćemo time jako dobiti, a dobit ćemo i na ubrzavanju operacija ukrcaja i iskrcaja vozila i putnika na samom pristaništu i vjerujemo da će svi ti radovi do početka turističke sezone biti gotovi. Naravno sve to ne bi bilo moguće bez potpore ministra Butkovića i ministarstva kojem je on na čelu, kao ni bez Primorsko goranske županije. Oni su naime u 2018. godini projekt zajednički podržali s više od 10 milijuna kuna, a mi očekujemo da ćemo s istim nastaviti i u ovoj godini do njegovog dovršenja.

Po pitanju lučkog područja Općine Lopar, prije prošle turističke sezone završili smo zadnje ulaganje u vrijednosti od milijun kuna u trajektnu luku Lopar. Tamo smo izgradili obalni zid i izlaznu traku čime smo ubrzali protok vozila na samom terminalu i izbjegli mogućnost nastajanja ljetnih gužvi. Na području luke Melak izvode se radovi u vrijednosti od 15 i pol milijuna kuna, gradi se primarni zaštitni lukobran, čime ćemo osim dobivanja određenog broja komunalnih i nautičkih vezova, na ovom području dobiti i jedan operativni dio obale kojeg će moći koristiti i turistički brodovi, ali i svi ostali kojima će to biti potrebno.

Tu naravno nije kraj s ulaganjima, luka Melak je trenutno u izgradnji prve faze, nakon koje u narednom periodu imamo predviđene još dvije faze gdje ćemo što se tiče samog područja Općine Lopar dobiti jedno kvalitetno i uređeno lučko područje. Za stanovnike Općine Lopar, ali i za sve one koji dolaze ovdje na ljetovanje, omogućit ćemo dovoljan broj komunalnih i nautičkih vezova. S lukom Melak i planiranom rekonstrucijom luke San Marino koja se nalazi na drugom dijelu Općine Lopar na području Općine trebali bi u budućnosti imati oko 500-tinjak vezova koji će zasigurno zadovoljiti sve potrebe ovog područja."

 

 

Načelnik Općine Lopar i saborski zastupnik Josip Borić kazao je da je luka Melak važan pomorski objekt na području Općine Lopar: "Luka melak nam sada, nakon što smo završili s uređenjem trajektne luke Lopar na kojoj prometuje državna linija Lopar-Valbiska i pripadajućeg čekališnog platoa, treba u ovom prostoru osigurati dodatne nautičke vezove, kao i dodatne komunalne vezove za domicilno stanovništvo. Potpuno uređenje cijelog ovog akvatorija, uz postojeći plažni dio u neposrednoj blizini, ovom dijelu Lopara donosi velike benefite u smislu boljih infrastrukturnih uvjeta i sadržaja za kvalitetnije bavljenje turizmom, što za Lopar koji je izrazito turističko mjesto u kojem se gotovo 100 % stanovništva bavi iznajmljivanjem ili turizmom na različite načine, znači jako puno", zaključio je Borić.

 

Pročelnica UO za pomorsko dobro, promet i veze u PGŽ, Nada Milošević rekla je da se radi se o jednom izuzetno intenzivnom razvojnom projektnom ciklusu na području lučkih uprava. "Evo danas smo tu na Rabu pa ste i sami svjedoci što se sve događa. Naime, kada se osiguraju sredstva, što je izuzeto važno, potrebno je provesti i složene postupke javne nabave, pratiti rad izvođača, vršiti nadzor... Dakle, smatram da su naše lučke uprave, evo konkretno i Lučka uprava Rab, apsolutno dorasle tako složenim zahvatima i nadam se da će u predviđenim rokovima to doista biti učinjeno jer dovršenjem ovih projekata sama destinacija dobiva, gospodarstvo dobiva, naši stanovnici na otocima isto dobivaju jednu dodatnu kvalitetu. Unutar Županije imamo 20 jedinica lokalne samouprave koje imaju doticaj s morem te osam lučkih uprava koje naravno nemaju sve niti jednake potencijale niti potrebe za razvoj. Ovdje na Rabu očito su prioritetni projekti koji se odnose na trajektne luke, u drugim sredinama iskazuju se neke druge potrebe, ali su nažalost drugačije i financijske mogućnosti, tako da doista Županija bez prave podrške i prepoznavanja tih projekata od strane Ministarstva ne bi mogla imati tako dobre iskorake."

 

 

 

 

Pročitano 2051 puta
Hrvoje Hodak

Urednik web portala Rab Danas i časopisa Rapski list

www.facebook.com/rapskilist | Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Contact Details

  • Mobile
    095 900 5450

seakayakcroatia