Home Vijesti Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima uveličao obilježavanje Dana branitelja Općine Lopar

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima uveličao obilježavanje Dana branitelja Općine Lopar

0
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima uveličao obilježavanje Dana branitelja Općine Lopar

Foto: Foto: Ivica Hodak

 

Na Tribini prvi se okupljenima, u ulozi domaćina, obratio predsjednik UVDR Lopar Ivan Pičuljan pozdravivši najprije drage goste, izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom, predsjednika Županijske HVIDR-e Vukovarsko-srijemske županije Stipu Šeremeta i predsjednika HVIDR-e Vukovara Slavka Jurića.

Rab danas oglas

Pičuljan je pozdrave uputio i gradonačelniku Raba Nikoli Grguriću, predsjedniku Gradskog vijeća Raba Željku Peranu, načelniku Općine Lopar i saborskom zastupniku Josipu Boriću, zamjeniku načelnika Općine Lopar Dominiku Papariću, predstavnicima braniteljskih udruga s područja Grada Raba i Udruge branitelja Uskok Senj, svojem prethodniku, prvom predsjedniku UVDR Lopara, Damiru Matahliji, te prof. Josipu Jurčeviću, koji je zbog nemogućnosti dolaska najavljenog gosta, povijesničara i ravnatelja Memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Ante Nazora, bio i jedinim predavačem na Tribini, na kojoj su u glazbenom dijelu programa s dvije izvedbe nastupile i članice ženske klape Užanca iz Lopara.

 

 

U vrlo zanimljivom i nadahnutom predavanju prof. Jurčević se vratio u rane devedesete, posebno u 1991. i na početak Domovinskog rata, što je ujedno, kako je naglasio, bio i početak ostvarivanja tisućljetnog sna Hrvata – sna o stvaranju svoje samostalne i neovisne države.

Izgledalo je to, kazao je Jurčević, obzirom na veliku, dobro naoružanu i uvježbanu vojnu silu koja nas je napala, kao nemoguća misija. Vukovar se, naime, našao odsječen u višestrukom okruženju brojčano i tehnički neusporedivo nadmoćnijeg neprijatelja. Osvajač je na tom prostoru držao više od 600 tenkova ili oklopnih transportera, nekoliko desetaka tisuća odlično naoružanih rezervista i četnika, velik broj svih vrsta topničkih oružja, streljiva je bilo u izobilju, vojni srpski zrakoplovi nisu u zraku imali ni jednog suparnika. K tomu, srpska pozadina nesmetano je slala nova oružja, streljivo, hranu i ljudstvo. Nasuprot tome, Vukovar je branilo nekoliko stotina pripadnika Zbora narodne garde i policije te oko tisuću dobrovoljaca (kojima je to bio prvi susret s oružjem). Oružje kojim su raspolagali branitelji bilo je više nego skromno. Opskrba hranom, sanitetskim materijalom i oružjem mogla se ostvarivati jedino probojem na pravcu Vinkovci – Nuštar – Marinci – Bogdanovci – Vukovar. U takvom odnosu snaga, po svim teorijama i vojnim procjenama, Vukovar nije imao šanse ni dva dana odolijevati napadaču. No Vukovar se borio i odolijevao punih osamdeset dana. U toj činjenici polazište je razumijevanja ‘fenomena Vukovar’ koji ima nemjerljiv udio u konačnoj hrvatskoj pobjedi, jer upravo je vukovarski herojski otpor ‘dao’ gotovo tri mjeseca za stvaranje i jačanje Hrvatske vojske.

Jurčević je nadalje kazao kako se ne slaže s često izrečenom frazom o padu Vukovara, Vukovar je naime pobijedio, i nije pao već je samo neko vrijeme bio pod okupacijom.

 

Nakon prof. Jurčevića, predsjednik Udruge veteran Domovinskog rata Lopar, Ivan Pičuljan, za govornicu je pozvao gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu, zatim rapskog gradonačelnika Nikolu Grgurića i načelnika Općine Lopar Josipa Borića.

Oduševljen gostoprimstvom, Ivan Penava je rekao da je veoma zadovoljan što je konačno našao vremena i stigao na otok Rab i u Lopar. Spomenuo je svoje višegodišnje poznanstvo i prijateljevanje s načelnikom Općine i saborskim zastupnikom Josipom Borićem, kao i s gradonačelnikom Raba Nikolom Grgurićem. Na Dan u kojem se loparski branitelji prisjećaju svojih ratnih dana, teških trenutaka, svojih suboraca koji više nisu među nama, ali i ushita i ponosa izvojevanim oslobađanjem Hrvatske, i Penava je posebno istaknuo ratno zajedništvo Hrvata kao light-motiv na putu do pobjede u Domovinskom ratu, te je svojim prijateljima s otoka Raba poručio: „Ja vam kao gradonačelnik Vukovara mogu garantirati da ćemo svima vama s Raba, kada dođete u Vukovar biti na usluzi, dobri domaćini i uvijek prijatelji.“

 

 

Gradonačelnik Raba Nikola Grguriću u svojem je obraćanju s ponosom istaknuo činjenicu da je jedan relativno malen otok kao što je to Rab, u Domovinskom ratu imao oko 1.300 branitelja. Grgurić je, baš kao i nakon njega Josip Borić, pozvao Ivana Penavu, ali i ostale Vukovarce da od sada na dalje češće posjećuju Rab ili, kako je u šali dodao: „Mi ćemo k vama dolaziti zimi, a vama nudimo ljetne dolaske na Rab.“

 

O zajedništvu i zahvalnosti braniteljskoj populaciji na svemu što je dala za slobodu Hrvatske, govorio je i posljednji govornik na Tribini, načelnik Općine Lopara Josip Borić, koji se, zahvalivši dragim prijateljima iz Vukovara na dolasku, osvrnuo i na aktualnu problematiku odlazaka mladih iz Hrvatske, kazavši: „Naša je Općina mala, u njoj živi tek 1.200 stanovnika, ali na sreću Lopar nema problema s većim raseljavanjem ili odlaskom stanovnika.“

 

Nakon razmijene poklona većina sudionika tribine kratko su se zadržala i družila u prostoru Općinske vijećnice Lopara.

 

Susret Ivana Penave i Josipa Borića sa suradnicima u općinskoj vijećnici Lopara

 Drugog dana boravka na Rabu u općinskoj vijećnici Lopara, upriličen je susret gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i načelnika Općine Lopar Josipa Borića sa suradnicima.

Pozdravljajući goste, načelnik Borić se još jednom zahvalio gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi, predsjedniku HVIDR-e Vukovarsko-srijemske županije Stipi Šeremetu i predsjedniku HVIDR-e grada Vukovara Slavku Juriću, na dolasku i sudjelovanju u obilježavanju Dana branitelja Općine Lopar, kojim su braniteljima i svim žiteljima Općine Lopar, ukazali posebnu čast.

Borić je goste potom ukratko upoznao s jednom od najmanjih i najmlađih općina u Hrvatskoj, koja je taj status dobila Odlukom Sabora 2006. godine.

„Lopar je općina koja se nezaustavljivo razvija, ali u tom razvoju itekako vodi računa o činjenici da je dobar dio površine Lopara zaštićen mnogim razinama zaštite prirode. Proračun Općine Lopar je u godini koja je pred nama, uzimajući u obzir i sredstva koja će u njega stići s nivoa Republike i Županije, oko 25 milijuna kuna“, kazao je Borić. Načelnik je posebno naglasio važnost braniteljske populacije u Općini Lopar i njihov doprinos i kroz osnivanje UVDR-a Lopar prije 12 godina, ali i kroz djelovanje Udruge u zajednici na korist mnogih projekta koje godišnje provode.

 

 

Vukovarski se gradonačelnik najprije još jednom zahvalio na pozivu da sa svojim suradnicima dođe na Rab, kao i na srdačnoj dobrodošlici koja ih je dočekala. „Jedno je sigurno, a to i ovaj naš posjet otoku Rabu i Općini Lopar dodatno potvrđuje, Vukovar zaista diljem Hrvatske ima mnogo prijatelja a tome će ubuduće na simboličan način svjedočiti i obnovljeni vukovarski vodotoranj, naglasio je Penava.

Penava je kazao i nekoliko manje poznatih, ali vrlo zanimljivih podataka o Vukovaru, te dao iscrpan pregled o samom razvoju grada Vukovara do današnjih dana.

Zna se što se s Vukovarom dogodilo u vrijeme Domovinskog rata. Istina je, naglasio je Penava, da su Vukovarski branitelji svojim otporom na neki način slomili kičmu agresoru, no za sve to plaćena je velika cijena. Vukovar sada ima 20 tisuća stanovnika, do sada je stvoreno samo oko 9 tisuća radnih mjesta. „Dosta toga nas tišti i sa dosta toga nismo zadovoljni, makar se ne može reći da Vukovar ne napreduje. Isto tako valja reći da je Država u obnovu Vukovara do sada uložila oko 4 milijarde kuna, što je značajan iznos. Međutim, treba također reći da se samo ratna šteta u Vukovaru procjenjuje na 9 milijardi kuna“ – naglasio je Penava.

 

Djeca Vukovara na pješčanim plažama Lopara

Susret u općinskoj vijećnici Lopara rezultirao je obostranom željom da se prijateljske veze Lopara i Vukovara unaprijede, pa je tako, primjerice, Borić spomenuo mogućnost suradnje i omogućavanja dolaska Vukovarske djece na more, na plaže Lopara u pred i posezoni, čemu će se veća pažnja posvetiti u narednom razdoblju.

Gradonačelniku Penavi ovaj se prijedlog svidio te je dodao kako su i Vukovarci sada u mogućnosti primiti, smjestiti i ugostiti i određen broj žitelja Raba, odnosno Lopara.

 

Nakon razmijene poklona uslijedilo je srdačni rastanak i pozdravljanje, čime je završio dvodnevni boravak vukovarskog gradonačelnika i njegovih suradnika na Rabu – odnosno u Loparu.

 

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime