Home Vijesti Kako je protekla rapska “Noć muzeja 2019”

Kako je protekla rapska “Noć muzeja 2019”

0
Kako je protekla rapska “Noć muzeja 2019”

Foto: Foto: Hrvoje Hodak (fotografije iz samostana sv. Bernardina u Kamporu snimio Ivo Šubić)

 

Premda ni ove godine, ponajviše zbog loših vremenskih prilika, ne možemo govoriti o velikom broju posjetitelja, zainteresiranih za ponuđeni program tijekom večeri ipak je bilo. Ponovno je živo bilo u prostoru Udruge Komin u Barbatu, gdje je 30-ak članova ove udruge svojim aktivnim doprinosom doslovno oživjelo izložbu lijepe barbatske etnografske zbirke.

Rab danas oglas

 

 

U Samostanu sv. Bernardina Sijenskog u Kamporu, kojeg Rabljani po crkvici uz koju je sagrađen zovu i samostanom sv. Eufemije, posjetitelji su, uz razgled bogatog postava samostanskog muzeja prisustvovali kratkoj prezentaciji još jednog novog i vrlo zanimljivog tematskog postera – Rimske krovne opeke /tegule/ iz zbirke franjevačkog samostana sv. Bernadina u Kamporu – kojeg su, sada već četvrtu Noć muzeja zaredom, pripremili stručnjaci Instituta za arheologiju sa suradnicima (dr. sc. Ana Konestra, Anita Dugonjić i Pavle Dugonjić).

 

Lijepu novost u programu ovogodišnje Noći muzeja na Rabu svojim su sugrađanima priredile kostimirane vodičkinje Udruge turističkih vodiča grada Raba – Natali Mravić kao kneginja Manda Budrišić, Romana Crnić kao Markantun de Dominis, te Snježana Gulić kao Nikola Spalatin junak povijesne bitke kod Lepanta. One su u prostoru Gradske lože s puno duha prezentirale zanimljive crtice iz bogate povijesti Raba, a u Gradskom lapidariju, desakraliziranoj crkvici sv. Kristofora, posjetitelji su mogli obići zbirku kamenih spomenika među kojima prevladavaju ulomci dekorativne arhitektonske plastike, kamene opreme interijera crkava te stambene arhitekture iz razdoblja 2. do početka 18. stoljeća.

 

Pjesma “Laku noć Rabe, Grade moj” – nematerijalna baština par excellence

Posebno je bilo emotivno u dvorani Kina Rab gdje su posjetitelji mogli prisustvovati premijeri video spota kultne rapske pjesme “Laku noć Rabe, Grade moj”, za koju je i glazbu i stihove napisao gospodin Dinko Šćerbe. Spot režiran na izvorni zvučni zapis ove pjesme, realiziran je u produkciji Video studija Piloto, a o tome kako jedna pjesma, snimljena u studiju Radio Rijeke 1967. godine, skupa sa svojim autorom i izvođačima – članovima legendarne klape, Voklanog seksteta Rab, može postati vrijedna nematerijana baština, koja zaslužuje biti ponovno oživljena u Noći muzeja, s puno je emocija govorio rapski čakavski pjesnik Josip Fafanđel.

 

 

Fafanđel je posebno istaknuo i mnogima nepoznat književni doprinos gospodina Dinka Šćerba čuvanju sjećanja na Rab kakav je nekada bio, a sam gospodin Šćerbe na kraju je zahvalio svima koji su sudjelovali u realizaciji spota, te publici koja je svojim dolaskom pokazala koliko im je ova pjesma draga. Po primjerak DVD-a sa spotom gospodin Šćerbe podijelio je glumcima u spotu, članovima obitelji legendi rapskog klapskog pjevanja kojih više nema među nama (Fritz Stojnšek, Tonči Sokolić, Viktor Kaloćira i Erkol Zidenigo), te, uz autora pjesme, jedinom danas živućem članu tadašnje postave seksteta, gospodinu Zvonku Dominisu. DVD sa spotom dobili su i prisutni predstavnici gradske vlasti.

 

Nakon premijere spota, u istom prostoru, izuzetno zanimljivo predavanje naslovljeno “San Leo – daleki odjek rapske baštine” održao je prof. Miljenko Domijan, dugogodišnji glavni konzervator pri Ministarstvu kulture RH i predsjednik vijeća za kulturna dobra. Podsjetimo, prof. Domijan je pored svih drugih velikih i nagrađivanih konzervatorskih zahvata na svojemu Rabu, autor i postava prekrasne sakralne zbirke u crkvi sv. Justine koja je također bila otvorena za posjetitelje Noći muzeja. Tamo su posjetitelji mogli pogledati izložene sakralne umjetnine i predmete nastale u rasponu od XI. do XIX. stoljeća koji potječu iz riznice katedrale i napuštenih rapskih crkava, poput sv. Ivana Evanđelista, a nekoliko je umjetnina posuđeno i iz ženskog samostana sv. Antuna Opata.

 

 

Nenadani poklon za rapske samostreličare

Vrata prostorije Udruge rapskih samostreličara i ove su godine bila otvorena posjetiteljima Noći muzeja, a u tijeku večeri samostreličare je iznenadio rapski fotograf Ivo Šubić, koji je predsjedniku Udruge Vlatku Dumiću darovao svoju autorsku fotografiju rapskog samostreličara, otisnutu na platnu. 

 

 

Uz vođenje samih članova Udruge, posjetitelji su mogli razgledavati kostime, grbove, zastave, samostrele te druge zanimljive predmete koji svjedoče o bogatoj aktivnosti ove svjetski poznate Udruge.

KOMENTIRAJ ČLANAK

Molimo, unesite Vaš komentar!
Molimo, ovdje unesite Vaše ime